Όταν ο φονικός σεισμός και το τσουνάμι του 1956 ισοπέδωσαν την Σαντορίνη

24/10/18 • 15:25 | UPD 24/10/18 • 15:25

Newsroom eleftherostypos.gr

Η Σαντορίνη ήταν και θα είναι ένα μέρος που πάντα θα προκαλεί το δέος για την δύναμη που μπορεί να επιδείξει η φύση

Η Σαντορίνη ήταν και θα είναι ένα μέρος που πάντα θα προκαλεί το δέος για την δύναμη που μπορεί να επιδείξει η φύση, καθώς τόσο το ηφαίστειο όσο και η γεωγραφική της θέση πάνω από τις ευρασιατικές πλάκες μπορούν να προκαλέσουν ισχυρούς σεισμούς.

Η έκρηξη του ηφαιστείου, οι σεισμοί και το τσουνάμι της προϊστορικής εποχής χαράχθηκαν βαθειά στις μνήμες των κατοίκων του ελλαδικού χώρου. Έχουμε ωστόσο και άλλη μία περίπτωση λιγότερο καταστροφική αλλά σίγουρα φονική που μας επιτρέπει να βρεθούμε μπροστά και από ζωντανές μαρτυρίες!

Ο λόγος για τον φονικό σεισμό και το τσουνάμι που έπληξε την Σαντορίνη στις 15 Ιουλίου 1957, όταν και 53 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, ενώ το 35% των σπιτιών του νησιού καταστράφηκαν!

Ας πάρουμε μία «γεύση» για το τι έλεγαν οι κάτοικοι που έζησαν αυτά τα γεγονότα:

Ο Εγκέλαδος είχε προειδοποιήσει το μεσημέρι της 8ης Ιουλίου με μία σεισμική δόνηση της τάξης των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή νότια της Αμοργού. Δεν φαίνεται να ανησύχησε ιδιαίτερα τον πληθυσμό των Κυκλάδων, που συνέχισε τις καθημερινές του δραστηριότητες.

Τα ξημερώματα της 9ης Ιουλίου (05:11) εκδηλώθηκε ο κυρίως σεισμός από τον ίδιο εστιακό χώρο και κατέλαβε εξ απήνης τους κατοίκους των Κυκλάδων, που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στις αγκάλες του Μορφέως. Ήταν μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και έντασης 9 βαθμών της κλίμακας Μερκάλι. Όπως έγραψαν χαρακτηριστικά οι εφημερίδες της εποχής, η σεισμική δόνηση ισοδυναμούσε με την έκρηξη 10.000 ατομικών βομβών.

Διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ

Copy link
Powered by Social Snap