Οι εμμονές και το CamillaGate

Κάρολος και Καμίλα: Ο πολυτάραχος βίος και ο μεγάλος έρωτας που συγκλόνισαν τη Βρετανία

18/07/18 • 17:44 | UPD 18/07/18 • 18:43

Newsroom eleftherostypos.gr

Η πρώτη χειραψία ανάμεσα στον Κάρολο και την Καμίλα έγινε ένα βροχερό απόγευμα, πριν από περίπου μισό αιώνα, στο γήπεδο πόλο του μεγάλου πάρκου του Ουίνδσορ.

Η πρώτη χειραψία ανάμεσα στον Κάρολο και την Καμίλα έγινε ένα βροχερό απόγευμα, πριν από περίπου μισό αιώνα, στο γήπεδο πόλο του μεγάλου πάρκου του Ουίνδσορ. Εκείνη του συστήνεται. Ο ίδιος δείχνει να εντυπωσιάζεται και την παροτρύνει να μην τον αποκαλεί «σερ» αλλά με το μικρό του όνομα. Θα συναντηθούν ξανά από τότε πολλές φορές. Ο διάδοχος του βασιλικού θρόνου θα την ερωτευτεί από την πρώτη στιγμή κι εκείνη θα σαγηνευτεί από την προσωπικότητά του και το φλεγματικό του χιούμορ, χωρίς ωστόσο να δείχνει διατεθειμένη να θυσιάσει την ιδιωτική της ζωή για να γίνει βασίλισσα.

Ο έρωτας μοιάζει αδύνατος αρχικά και περαστικός. Η Καμίλα έκανε παρέα με αριστοκράτες αλλά ήταν μια κοινή θνητή. Και οι κοινές θνητές δεν μπορούσαν να κάνουν παρέα με τους Ουίνδσορ.

Το (επίσημο) ειδύλλιό τους δεν κράτησε πολύ. Είπαμε: η Καμίλα Σαντ, όπως είναι το πατρικό της όνομα, ήταν κοινή θνητή. Ο πρίγκηπας Κάρολος μπαίνει στο Βασιλικό Ναυτικό και παντρεύεται την Νταϊάνα Σπένσερ, μια νεαρή κοπέλα της τάξης του, το 1981. Από την πλευρά της η Καμίλα παντρεύεται τον στρατηγό Άντριου Πάρκερ Μπόουλς, το 1973 και κάνουν δύο παιδιά.

Για ένα διάστημα η Νταϊάνα υπήρξε φίλη της Καμίλα, σύντομα όμως κατάλαβε την έλξη μεταξύ εκείνης και του άντρα της. Σε μια συνέντευξη που έδωσε στο BBC το 1995 δήλωσε απερίφραστα: «Ήμασταν τρεις σε αυτό το ζευγάρι, ήταν λίγο υπεράριθμο». Ο χωρισμός του Καρόλου από την Νταϊάνα είναι αναπόφευκτος Η Ελισάβετ ζητά από τον τότε πρωθυπουργό της χώρας, Τζον Μέιτζορ, να εξετάσει και να της παρουσιάσει τις συνταγματικές συνέπειες ενός πριγκιπικού διαζυγίου και είναι αυτή που δίνει το πράσινο φως για τη λήξη ενός όχι και τόσο ευτυχισμένου γάμου.

Πώς προήλθε η εμμονή με την Καμίλα

Ο διάδοχος έκανε ένα τεράστιο λάθος. Μιλούσε στη γυναίκα που επρόκειτο να παντρευτεί για τις προηγούμενές του σχέσεις, δίνοντας έμφαση στην Καμίλα, με αποτέλεσμα η Νταϊάνα να αποκτήσει εμμονή μαζί της και να θέλει να πληροφορηθεί κάθε λεπτομέρεια γύρω απ’ αυτήν…

Η πρώτη μεγάλη κρίση υστερίας της λαίδης Ντι σημειώνεται λίγο πριν από τον γάμο της με τον Κάρολο, όταν στο γραφείο του ανακαλύπτει ένα βραχιόλι προορισμένο για την κυρία Πάρκερ Μπόουλς. «Δεν είμαι υποχρεωμένος να σου δώσω λογαριασμό» είναι η απάντησή του στο «γιατί;» της Νταϊάνας. «Παντρευόμαστε αύριο. Μήπως έχουμε διαφορετική ιδέα για τον γάμο;» του λέει εκείνη. «Δικαιούμαι να έχω μια ιδιωτική ζωή» διεκδικεί ο Κάρολος. «Μα είναι εντελώς παράλογο. Γιατί να της χαρίσεις ένα βραχιόλι;» Κι εκείνος: «Για να την ευχαριστήσω που έχει σταθεί στο πλευρό μου». Στη βιογραφία μάλιστα της Νταϊάνα ο πρίγκηπας Κάρολος της είχε πει, όπως γράφει: «Πίστευες πραγματικά να είμαι ο πρώτος πρίγκηπας στην ιστορία που δεν θα είχα ερωμένη;».

Ο πριγκιπικός γάμος του αιώνα στις 29 Ιουλίου του 1981 στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου με πάνω από 750 εκατομμύρια τηλεθεατές σε 70 χώρες είναι ήδη προδιαγεγραμμένος να αποτύχει. Μετά τη γέννηση του Γουίλιαμ στις 21 Ιουνίου του 1982 και του Χάρι στις 15 Σεπτεμβρίου του 1984 το ζευγάρι κοιμάται χωριστά. Εκείνη αποσύρεται στα ιδιαίτερά της διαμερίσματα στις 9 το βράδυ και εκείνος κλείνεται στο γραφείο του ακούγοντας όπερα. Η Καμίλα και ο πρίγκιπας βλέπονται τακτικά, αλλά οι συναντήσεις τους παραμένουν αγνές τιμώντας τη συμφωνία που έδωσαν το 1981 να μείνουν, μετά τον γάμο του διαδόχου, φίλοι και όχι εραστές. Ωστόσο, όταν ένα βράδυ εκείνη πάει να τον συναντήσει στο καταφύγιό του στο Ηighgrove Ηouse, τον βρίσκει σε απόγνωση για την πορεία της προσωπικής του ζωής και η παρηγοριά εξελίσσεται στο… αναπόφευκτο.

Για πρώτη φορά ύστερα από αρκετά χρόνια ο Κάρολος και η Καμίλα ξαναβρίσκονται ερωτικά, έχοντας ένα κομμάτι της συνείδησής τους ήσυχο, δεδομένου ότι και οι δύο έχουν εκπληρώσει τη γονική αποστολή, κλείνοντας μια εκκρεμότητα στη ζωή τους που, ώσπου να εκπληρωθεί, τους καθιστούσε προσεκτικούς.

Το CamillaGate

Πέρασαν 10 χρόνια και λίγες φωτογραφίες του Καρόλου και της Καμίλα εμφανίστηκαν στον Τύπο. Το 1992 Κάρολος και Νταϊάνα χωρίζουν επισήμως. Το 1993 σκάει στη Μ. Βρετανία το «CamillaGate», δηλαδή ένα ερωτικό αλλοπρόσαλλο τηλεφώνημα του Καρόλου σε εκείνη.

Ο Κάρολος και η Νταϊάνα πήραν διαζύγιο στις 28 Αυγούστου 1996, μετά από παρακίνηση των ανακτόρων. Η πριγκίπισσα του λαού θα χάσει τη ζωή της τον Αύγουστο του ‘97 στο Παρίσι. Η Καμίλα γίνεται το μισητό τρίτο πρόσωπο, η πέτρα του σκανδάλου, το «αρπαχτικό ροτβάιλερ» που θέλησε να διαλύσει ένα γάμο, χωρίς κανείς να σκέφτεται πως ένας γάμος χωρίς εσωτερικές ρωγμές, δύσκολα χάνει τη λάμψη του και σπάει σε κομμάτια. Ο Κάρολος είχε δίκιο. Επιτέλους, στις 8 Απριλίου 2005 ο Κάρολος και η Καμίλα παντρεύονται σε μια τελετή χωρίς πολυτέλειες. Η Ελισάβετ συμφωνεί ολόθερμα με το γάμο.

Από εκείνη την ημέρα η κοινή θνητή Καμίλα γίνεται η δούκισσα της Κορνουάλης και συμμετέχει πλέον σε όλα τα επίσημα δείπνα. Ωστόσο, μια βαριά μοίρα επικρέμεται πάνω από το κεφάλι της. Θα είναι Δούκισσα αλλά δε θα γίνει ποτέ βασίλισσα, όταν ο Κάρολος θα ανέβει στο θρόνο, μετά το θάνατο της μητέρας του.