Φαινόμενο Τουνγκούσκα: Το μυστήριο συμβάν της Σιβηρίας

30/06/18 • 00:30 | UPD 01/02/19 • 15:14

Η έκρηξη- μυστήριο στον ποταμό Τουνγκούσκα της Σιβηρίας μένει εδώ και δεκαετίες ανεξήγητη για επιστήμονες και ιστορικούς.

Η έκρηξη-μυστήριο στον ποταμό Τουνγκούσκα της Σιβηρίας μένει εδώ και δεκαετίες ανεξήγητη για επιστήμονες και ιστορικούς. Θεωρίες συνωμοσίας, φήμες και θρύλοι καλύπτουν ένα από τα πιο δυσεπίλυτα φυσικά φαινόμενα του περασμένου αιώνα.

Γράφει η Κωνσταντίνα Νικοπούλου

Στις 30 Ιουνίου 1908, μία έκρηξη μεγατόνων συνταράσσει την περιοχή του ποταμού Τουνγκούσκα στη Σιβηρία και τα πάντα στο σημείο αλλάζουν. Η ζωή εκεί δε θα είναι ποτέ πια ίδια. Πάμε να δούμε αυτό το μυστήριο αυτό συμβάν σε ένα από τα θέματα στο νέο ET Magazine στο EleftherosTypos.gr.

Οι μαρτυρίες αναφέρουν την ύπαρξη μιας πύρινης σφαίρας που έσκισε τον ουρανό πάνω από την τάιγκα του σημερινού Κράι Κρασνογιάρσκ. Η έκρηξη που σημειώθηκε υπολογίστηκε πολλά χρόνια αργότερα σε ισχύ 10-15 μεγατόνους και οι συνέπειές της ήταν πρωτοφανείς. Η Γη σείστηκε.

Περίπου 2.000 τετραγωνικά μέτρα δάσους στέρεψαν από ζωή και 80 εκατομμύρια δέντρα ισοπεδώθηκαν. Μαζί τους και όλη η πανίδα, με τους ταράνδους να κυριαρχούν.

Τα φαινόμενα που ακολούθησαν έμοιαζαν με φωτεινά σημεία και αστραπές στον ουρανό που έγιναν ορατά μέχρι τη Μεγάλη Βρετανία.

Θεωρίες- έρευνα

Φυσικό ή μεταφυσικό φαινόμενο; Όπως πάντα, ό,τι δεν εξηγείται αμέσως φυσικά, γεννά μύθους και θεωρίες. Μέχρι και σήμερα, η έκρηξη θεωρείται η ισχυρότερη του είδους της. Παρόλα αυτά οι έρευνες για το τι την προκάλεσε δεν εκίνησαν αμέσως.

Σύμφωνα με την Ναταλία Αρτεμίεβα, επιστήμονα του πλανητικού ινστιτούτου στο Τούκσον της Αριζόνα, οι ρωσικές αρχές και η τότε κυβέρνηση είχαν προτεραιότητα τις πολιτικές διαμάχες και η επιστήμη πέρασε σε δεύτερο πλάνο.

Το πρώτο ταξίδι στην περιοχή έγινε το 1927 από τον Λέονιντ Κούλικ και την ερευνητική του ομάδα. Ο Κούλικ, 20 χρόνια μετά αντίκρισε μεγάλη καταστροφή και στήριξε ως αιτία, τη θεωρία του εξωγήινου μετεωρίτη που εξερράγη στην ατμόσφαιρα.

Στη συνέχεια, Ρώσοι ερευνητές υποστήριξαν τη θεωρία του κομήτη που έπεσε στη Γη. Άλλοι, θεώρησαν πως υπήρξε σύγκρουση ύλης και αντιύλης που απελευθέρωσε μεγάλη ποσότητα ενέργειας. Ακολούθησαν οι υποστηρικτές της πυρηνικής έκρηξης.

Και όπως ήταν επόμενο, τα μεταφυσικά σενάρια δεν άργησαν να εμφανιστούν! Η θεωρία «μαύρης τρύπας» που συγκρούστηκε με τη Γη, αλλά και το εξωγήινο διαστημόπλοιο εξήραν τη φαντασία των ανθρώπων.

Το 2007 ο Λούκα Γκασπερίνι και η ομάδα του από το πανεπιστήμιο της Μπολόνια, εισήγαγαν τη θεωρία της λίμνης Τσέκο. Πριν από την έκρηξη δεν αναφέρεται σε κανένα χάρτη η λίμνη αυτή, συνεπώς υποστηρίχτηκε πως αποτέλεσε τον κρατήρα της τιτάνιας έκρηξης.

Ωστόσο, νεότερες έρευνες (2016), έδειξαν πως η λίμνη υπήρχε πολύ πριν το συμβάν, καταρρίπτοντας την πρόταση Γκασπερίνι.

Το παρόν

Με τα σημάδια της καταστροφής να είναι ακόμα και σήμερα ορατά γύρω από την περιοχή του ποταμού, η αιτία παραμένει άγνωστη! Ίσως το μόνο σίγουρο και ασφαλές συμπέρασμα είναι πως κάποιο συμπαντικό σώμα προσέκρουσε στη Γη και προκάλεσε το δυνατό «μπαμ».

Ίσως πάλι και όχι…