Το μυστικό της επιτυχίας του

Η πίεση σκοτώνει τους σεφ – Η ζωή και το έργο του ροκ σταρ της γαστρονομίας, Άντονι Μπουρντέν

09/06/18 • 09:21 | UPD 09/06/18 • 09:21

Ηταν σεφ, αφηγητής, συγγραφέας, ταξιδιώτης της γεύσης, «αυθεντικός ροκ σταρ της γαστρονομίας», όπως τον είχε χαρακτηρίσει το περιοδικό «Smithsonian». Ο Αμερικανός Άντονι Μπουρντέν αυτοκτόνησε χθες σε ηλικία 61 ετών, σε ξενοδοχείο του Στρασβούργου όπου βρισκόταν για τα γυρίσματα επεισοδίου της εκπομπής του «Parts Unknown».

Ηταν σεφ, αφηγητής, συγγραφέας, ταξιδιώτης της γεύσης, «αυθεντικός ροκ σταρ της γαστρονομίας», όπως τον είχε χαρακτηρίσει το περιοδικό «Smithsonian». Ο Αμερικανός Άντονι Μπουρντέν αυτοκτόνησε χθες σε ηλικία 61 ετών, σε ξενοδοχείο του Στρασβούργου όπου βρισκόταν για τα γυρίσματα επεισοδίου της εκπομπής του «Parts Unknown».

Η είδηση προκάλεσε σοκ σε όλο τον κόσμο, καθώς ο ασυμβίβαστος «σταρ της γεύσης» ήταν διάσημος. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν πως βρέθηκε απαγχονισμένος στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, από τον φίλο και συνεργάτη του, τον Γάλλο σεφ Ερί Ριπέρτ, ωστόσο δεν έγινε γνωστό τι τον οδήγησε σε αυτή την απόφαση.

Ο ενθουσιασμός του για το φαγητό, η επιθυμία του να δοκιμάζει κουζίνες απ’ όλο τον κόσμο και η μοναδική προσωπικότητά του τον ανέδειξαν σε σελέμπριτι των «foodie» παγκοσμίως. Ο Μπουρντέν ήταν αυθεντία στο είδος του, πρώτα σε διάσημες κουζίνες και εστιατόρια και έπειτα στον «μιντιακό» κόσμο. Μέσα από τις τηλεοπτικές εκπομπές και τα βιβλία του ανάγκασε το κοινό να σκεφτεί διαφορετικά το φαγητό, προέτρεψε τους τηλεθεατές να ταξιδέψουν και οι ίδιοι, να δοκιμάσουν καινούργια πράγματα, να μη φοβούνται το άγνωστο.

Το μυστικό της επιτυχίας

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έλαβε σχεδόν κάθε βραβείο που προσφέρει η συγκεκριμένη βιομηχανία. Το 2013, η επιτροπή Peabody τον βράβευσε για τo «Parts Unknown», σχολιάζοντας: «Είναι ασεβής, ειλικρινής, περίεργος, καθόλου συγκαταβατικός ούτε αμείλικτος».

«Κάνουμε απλές ερωτήσεις: Τι σε κάνει χαρούμενο; Τι τρως; Οπου πάμε στον κόσμο, κάνουμε αυτές τις απλές ερωτήσεις και πολύ συχνά παίρνουμε εντυπωσιακές απαντήσεις», δήλωσε ο ίδιος κατά την παραλαβή του βραβείου, ενώ σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε πως «μαγειρεύει πλέον για όποιους αγαπάει».

Ο Μπουρντέν αποφοίτησε από το Γαστρονομικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ το 1978 και εργάστηκε αρκετά χρόνια σε επαγγελματικές κουζίνες. Το 1999, έγραψε ένα άρθρο στο περιοδικό «New Yorker» με τίτλο «Μη φάτε προτού το διαβάσετε». Στη συνέχεια, το βιβλίο του «Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly» έγινε μπεστ σέλερ.

Στην τηλεόραση παρουσίασε το «A Cook’s Tour» στο Food Network κι έπειτα το «Χωρίς κρατήσεις» στο Travel Channel, εκπομπή για την οποία έγινε πασίγνωστος και απέσπασε δύο βραβεία Emmy. Το 2013 ανέλαβε το «Uknown Parts» στο CNN επιτυγχάνοντας υψηλή τηλεθέαση.

Προσωπική ζωή

Ο Μπουρντέν είχε παντρευτεί δύο φορές και με τη δεύτερη σύζυγό του Οτάβια Μπούσια απέκτησε την 11χρονη κόρη του Αριάνε. Το 2016 χώρισε και τον τελευταίο χρόνο είχε σχέση με την Ιταλίδα ηθοποιό Αζια Αρτζέντο.

Μέχρι τη γέννηση της κόρης του ήταν μανιώδης καπνιστής και περιστασιακός χρήστης ναρκωτικών – κοκαΐνης, ηρωίνης και LSD. Στο «Kitchen Confidential» γράφει: «Το 1981 στο εστιατόριο “SoHo” ήμασταν φτιαγμένοι όλη την ώρα», εξηγώντας πως η εργασία στην επαγγελματική κουζίνα έχει μεγάλη πίεση.

Έφαγε με τον Ομπάμα στο Βιετνάμ, δοκίμασε τις ελληνικές νοστιμιές

Ο Μπουρντέν αφήνει ένα διαφορετικό έργο από τους σεφ αντίστοιχης κλάσης που μεσουρανούν τις τελευταίες δεκαετίες. Κύριο μέλημά του ήταν να βρεθεί κοντά στο φαγητό όπως το τρώνε οι άνθρωποι, όχι να επισκεφθεί βραβευμένα εστιατόρια για «λίγους». Ενδεικτικό είναι πως είχε ξεναγήσει τον τέως Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, σε τοπικό εστιατόριο στο Ανόι του Βιετνάμ, όπου έφαγαν νουντλς και χοιρινό, αξίας 6 δολαρίων.

Ως λάτρης του φαγητού δεν θα μπορούσε να… αγνοήσει την ελληνική κουζίνα. Εχει επισκεφθεί τη χώρα μας, προβάλλοντας σε δύο εκπομπές τις νοστιμιές και τα ελληνικά φαγητά της Κρήτης, της Νάξου, της Κεφαλλονιάς κ.λπ. Με την εκπομπή «Unknown Parts» έκανε γυρίσματα στη Νάξο το 2015, όπου έφαγε θαλασσινά, ντόπια τυριά και ανήρτησε πολλές φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

H πίεση σκοτώνει τους μεγάλους σεφ

Η είδηση της αυτοκτονίας του Αντονι Μπουρντέν προκάλεσε θλίψη και πολλές σκέψεις στην αμερικανική κοινωνία, αφού μόλις πριν από λίγες ημέρες είχε ανακοινωθεί ο θάνατος δι’ απαγχονισμού της διάσημης σχεδιάστριας μόδας Κέιτ Σπέιντ.

Πάντως, το επάγγελμα των σεφ είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικό. Τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί αρκετές αυτοκτονίες διάσημων σεφ, που αποδίδονται στην πίεση που δέχονται από τη δουλειά τους. Ο Αμερικανός Χομάρο Καντού, που θεωρείται ο εφευρέτης της μοριακής γαστρονομίας, απαγχονίστηκε το 2015. Ο Γάλλος Μπενουά Βιολέ, ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Le Restaurant de l’Hôtel de Ville» (που έχει αναδειχθεί το καλύτερο στον κόσμο από τη γαλλική κυβέρνηση), αυτοκτόνησε το 2016 με τον Τύπο να υποστηρίζει πως δεν άντεξε την πίεση, αν και υπήρξαν αναφορές σε οικονομικά προβλήματα.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι σεφ που έχουν αρνηθεί τα αστέρια Μισελέν που κέρδισαν, καθώς δεν αντέχουν το βάρος τους.

ΑΘΗΝΑ ΣΟΥΤΖΟΥ

asoutzou@e-typos.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου