Το Κάλεσμα: Μία μουσική προσπάθεια για την ενίσχυση της Κιβωτού του Κόσμου

03/03/18 • 00:30 | UPD 03/03/18 • 21:46

Ένιωσαν και οι δύο από μικρή ηλικία το κάλεσμα. Ο πρώτος πήρε τον δρόμο του Θεού. Ο δεύτερος χάθηκε σε καλλιτεχνικά μουσικά μονοπάτια. Και όταν κάποια στιγμή το έφερε η μοίρα ή ο Θεός και οι δρόμοι τους αντάμωσαν, τότε γεννήθηκε το κοινό τους «Κάλεσμα».

Ένας ιερέας στην Αθήνα και ένας λαουτίστας με τζαζ επιρροές από την Βοστώνη αποφασίζουν ξαφνικά να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Δυο διαφορετικοί κόσμοι και μια κοινή αφετηρία. Η πίστη πως το κάλεσμα τους μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Ας «ταξιδέψουμε» μαζί με το ET Magazine στο EleftherosTypos.gr.

Και κάπως έτσι ξεκίνησε να λαμβάνει σάρκα και οστά μια ιδέα που εξελίσσεται σε ένα ανθρωπιστικό πρόγραμμα που φιλοδοξεί μέσω της μουσικής να μεταμορφώσει τις ζωές των μη προνομιούχων παιδιών της Αθήνας.

Η ιδέα γεννήθηκε στον Βασίλη Κώστα, μουσικό από την Βοστόνη, όταν τα περασμένα Χριστούγεννα επισκέφτηκε την «Κιβωτό του Κόσμου», τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό του Πατέρα Αντώνιου που προσφέρει καθημερινά στέγη και φροντίδα σε πάνω από 500 παιδιά που αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον.

Μιλώντας ως καλεσμένος σε μεσημεριανή εκπομπή της ΕΡΤ1, ο Βασίλης Κώστας είπε πως γίνεται εξαιρετική δουλεία στην Κιβωτό, αλλά αισθάνθηκε πως μέσα από το δικό του μετερίζι της μουσικής μπορούσε να βοηθήσει την όλη προσπάθεια να πάει ένα ακόμα βήμα παραπέρα.

«Βλέποντας ότι η μουσική καλλιεργεί καλοσύνη, σεβασμό και ομαδική εργασία και χτίζει αυτοπεποίθηση, αποφάσισα ότι θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για να καλύψω αυτή την ανάγκη που υπάρχει για μουσική εκπαίδευση. Γίνεται εξωτερική δουλεία. Ο δικός μας ρόλος τώρα είναι να γίνει το επόμενο βήμα και να δώσουμε σε αυτά τα παιδιά μια ευκαιρία που δεν θα την είχαν».

Από την πλευρά του, ο Πατέρας Αντώνιος εξέφρασε την ελπίδα πως πέρα από την προστασία και την φροντίδα, το «Κάλεσμα» θα καταφέρει να ανοίξει νέους πνευματικούς ορίζοντες για τα παιδιά της Κιβωτού.

«Μέσα στα καθήκοντα μας είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά να γνωρίσουν και άλλους κόσμους που δεν τους υποπτεύονται και που δεν τους υποψιάστηκαν ποτέ γιατί δεν είχαν την ευκαιρία μέσα στην ατυχία τους. Αλλά μέσα σε αυτή τους την ατυχία ερχόμενα εδώ μπορούν και γνωρίζουν όλες αυτές τις ομορφιές που μας δίνει η μουσική, το θέατρο και η τέχνη γενικότερα».

Ο Πρώτος Στόχος

Το πρώτο βήμα αυτής της πρωτοβουλίας είναι να φέρει έξι διεθνείς μουσικούς από το Berklee College of Music των ΗΠΑ στην Ελλάδα με έναν μοναδικό σκοπό: να συνεργαστούν μαζί με μια χορωδία 40 παιδιών από την Κιβωτό προκείμενου να προετοιμαστούν για μια κοινή εμφάνιση.

Η συναυλία είναι προγραμματισμένη για τις 14 Ιουλίου και θα πραγματοποιηθεί στην σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης. Σε όλο αυτό το διάστημα που μεσολαβεί, τα παιδιά εξασκούνται μαζί με την Αγγελική Τουμπανάκη, που είναι επαγγελματίας εκπαιδευτικός και μουσικός. Οι καλλιτέχνες που θα έρθουν από την Αμερική θα έχουν μια εβδομάδα να δουλέψουν μαζί με τα παιδιά πριν από την συναυλία.

«Η χορωδία είναι ήδη σχεδόν έτοιμη. Ήρθα από την Αμερική για να κάνω την πρόβα με τα παιδιά και πραγματικά έχω εκπλαγεί από το επίπεδο. Μιλάμε για παιδιά τα οποία δεν είχαν μουσική εκπαίδευση στην ζωή τους», ανέφερε ο Βασίλης στην εκπομπή.

Αξίζει να σημειωθεί πως και οι έξι καλλιτέχνες που θα συνεργαστούν με τα παιδιά είναι πτυχιούχοι του Berklee Global Jazz Institute, το οποίο εκπαιδεύει τους μαθητές να δημιουργήσουν ανθρωπιστικά έργα για να φέρουν κοινωνική αλλαγή μέσω της μουσικής τους.

Το Επόμενο Βήμα

Ο Βασίλης ξεκαθαρίζει πως η παράσταση δεν είναι ο τελικός στόχος αυτής της πρωτοβουλίας, αλλά η αφετηρία για την δημιουργία ενός μόνιμου προγράμματος μουσικής εκπαίδευσης που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2018.

«Είχα την ευκαιρία να δουλέψω με αυτά τα παιδιά και να γίνω μάρτυρας του ταλέντου και του πάθους που έχουν για την μουσική. Η παράσταση θα είναι μια μοναδική εμπειρία για αυτά τα παιδιά και θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας σειράς μουσικών προγραμμάτων, έτσι ώστε να μπορούν να έχουν μακροπρόθεσμα πρόσβαση στην μουσική παιδεία».

Μπορεί η ιδέα να βρίσκεται ακόμα στα πρώτα βήματα της υλοποίησης της, αλλά η φιλοδοξία είναι να δημιουργηθεί μια σύνδεση με το Berklee College of Music της Βοστώνης που σε αρχικό στάδιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια καλοκαιρινά προγράμματα και ίσως σε επόμενο επίπεδο στην παροχή υποτροφιών για τα παιδιά που θα επιδείκνυαν μια εξαιρετική κλίση.

Όπως είπε ο Βασίλης, «ελπίζουμε ότι θα αναδείξουμε την κλίση των παιδιών και θα δώσουμε κάποιες ευκαιρίες και στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό».

Νότες Αλλαγής

Όλοι οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες από το Berklee είναι πεπεισμένοι πως έχουν γίνει μάρτυρες της δύναμης που έχει η μουσική να αγγίζει όχι μόνο τις ψυχές αλλά και να μεταμορφώσει τις ζωές των ανθρώπων.

«Έχοντας δουλέψει με παιδιά στην Ζάμπια και στο Μεξικό, είχα την ευκαιρία να δω από πρώτο χέρι το πως η μουσική μπορεί να ωθήσει και να εμπνεύσει μια κοινότητα», λέει ο Layth Sidiq, ενώ για την Ειρήνη Τορνεσάκη «μουσική φέρνει ελπίδα και νόημα στην ζωή των παιδιών».

Οποίος ενδιαφέρετε να συνδράμει στην προσπάθεια στηρίζοντας το «Κάλεσμα» μπορεί να επισκεφτεί την συγκεκριμένη ΣΕΛΙΔΑ.

KALESMA – Help us establish a permanent music program for the …

DONATE HERE: https://www.fracturedatlas.org/site/fiscal/profile?id=15884KALESMA's mission is the creation of a long – term music education program for the children of 'Kivotos'.The first step of Kalesma is to bring six international musicians from Berklee College of Music in the United States who will travel to Greece for the sole purpose of working and performing together on stage with a choir of 40 children of 'Kivotos'.'Kivotos tou Kosmou' is a Non-Profit Organization for the caring mostly for homeless mothers and children, living in conditions of neglect and abandonment, without medical care, mostly coming from single parent families, and some children even without parents. They provide care to over 500 children on a daily basis.The first step of this project is to bring six international musicians from Berklee College of Music in the United States who will travel to Greece for the sole purpose of working and performing together on stage with a choir of 40 children of 'Kivotos'.The children will be trained for a year prior to the concert by Aggeliki Toubanaki, professional educator/musician. The artists will work with the children for one week in July 2018. The final performance is not the only goal of this project but the beginning of a permanent music education program which will start in September of 2018. "This idea came to life when I visited Kivotos last Christmas with the intention of finding the musical talent that exists there. I witnessed how music cultivates kindness, respect and teamwork, and builds self esteem. I decided that I will do everything within my power to fulfill this need for music education." Vasilis KostasAll six artists who will work with the children, are graduates from the Berklee Global Jazz Institute, which trains its students to create humanitarian projects and to bring social change through music.The musicians:Vasilis Kostas (Greece) – LaoutoEirini Tornesaki (Greece) – VocalsLayth Sidiq – (Jordan) – ViolinChase Morrin (USA) – PianoNoam Israeli (Israel) – DrumsJames Dale (Australia) – BassPlease help us bring KALESMA to life. The project has expenses such as transportation, accommodation, the children's training, equipment and supplies, advertising, venue rental, and more. This initiative can only gain traction and succeed with your financial support. By donating for KALESMA, hundreds of children’s lives can be positively impacted and the long-term goals of implementing a musical program can be realized, for the Kivotos children to find their calling. Thank you for your consideration to support our mission.Every donation counts.For more information please don't hesitate to contact us at kalesmaproject@gmail.comThank you.KALESMA Team

Posted by Kalesma on Wednesday, 7 June 2017