10 πράγματα που δεν γνώριζες για τον Πάμπλο Έσκομπαρ

02/12/17 • 00:30 | UPD 02/12/17 • 21:35

Οι πιο ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον μεγαλέμπορο της Κολομβίας.

Ο Πάμπλο Έσκομπαρ σαν σήμερα έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των αστυνομικών που μετά από κυνηγητό ολόκληρων χρόνων, κατάφεραν να τον εντοπίσουν σε ένα διαμέρισμα στο Μεντεγίν. Το νέο τεύχος του ET Magazine εξετάζει την προσωπικότητα ενός ανθρώπου που σημάδεψε την Κολομβία.

Γράφει ο Άρης Σώζος

Ο Πάμπλο Έσκομπαρ, εκτός από μεγαλέμπορος της κοκαΐνης, υπήρξε ένας από τους πιο επικίνδυνους ανθρώπους στον κόσμο, στο σημείο που επηρέασε μέχρι και τον πολιτικό βίο της Κολομβίας. Και αυτό δεν είναι το μόνο που θα έπρεπε να γνωρίζεις.

Πρότεινε επίσημα να αποπληρώσει το δημόσιο χρέος της Κολομβίας, έτσι ώστε να αποφύγει πιθανή μεταγωγή στις ΗΠΑ για να δικαστεί και φυλακιστεί εκεί. Να σημειωθεί πως εκείνη την εποχή, το χρέος της χώρας άγγιζε περίπου τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Λάδωνε κυριολεκτικά τους πάντες. Από αστυνομικούς και δικαστικούς, μέχρι πολιτικά πρόσωπα. Είχε παντού καταδότες και φρόντιζε να μαθαίνει τα πάντα από τους δικούς του ανθρώπους που ήταν τα μάτια του και τα αυτιά του στους δρόμους.

Αν και έμπορος ναρκωτικών, ο κόσμος της Κολομβίας τον συμπαθούσε γιατί είχε φτιάξει καινούργια σπίτια για τους φτωχούς. Αυτή η «αγάπη» δεν άργησε να τελειώσει, όταν θεωρήθηκε υπεύθυνος για τους θανάτους 1.500 ανθρώπων μόνο στην Κολομβία.

Aνάμεσα στις εκατοντάδες δολοφονίες, υπήρξε θύμα και ο Λουίς Κάρλος Γκαλάν, επιφανής δημοσιογράφος και πολιτικός, τον οποίο ο Έσκομπαρ δολοφόνησε κατά την διάρκεια της ομιλίας του.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 με τις αρχές του ’80, η Κολομβία παρήγαγε το 90% της κοκαΐνης που διακινούταν σε όλο τον κόσμο. Το 76% της παραγωγής και πώλησής της, το έλεγχε ο Πάμπλο Έσκομπαρ.

Ο Έσκομπαρ έχανε περίπου 1 δις από εργάτες που τον έκλεβαν και από ποντίκια που ροκάνιζαν τα κρυμμένα χαρτονομίσματα στους τοίχους των σπιτιών που χρησιμοποιούσε ως καταφύγια.

Ένα από τα βράδια που κρυβόταν από την αστυνομία, έβγαλε από την αποθήκη και έκαψε περίπου  1 εκατομμύριο δολάρια ώστε να κρατήσει ζεστή την οικογένειά του.

Στην εξοχική έπαυλη που διατηρούσε, είχε δεκάδες εξωτικά ζώα από τις ζούγκλες της Αφρικής. Πολλοί πίνακες, αυτοκίνητα και άλλα κειμήλια που διατηρούσε στην έπαυλη, ξεπερνούσαν συνολικά σε τιμή το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Έμεινε στην ιστορία συν των άλλων και για το χτίσιμο του Catedral. Μία ιδιόκτητη φυλακή όπου ο Έσκομπαρ καλέστηκε να εκτίσει εκεί την ποινή του, έχοντας όλα τα απαραίτητα και πλουσιοπάροχα κομφόρ για εκείνον και τους ανθρώπους του. Παρότι ο στρατός έκανε εισβολή για να τον συλλάβει, εκείνος κατάφερε να δραπετεύσει.

Ο Έσκομπαρ πουλούσε κοκαΐνη σε όλο τον κόσμο. Από τις παραλίες του Μαϊάμι, στις ρωσικές στέπες και την Ευρώπη και από την Ασία μέχρι την Ωκεανία.