Σαν σήμερα το 1963

Η δολοφονία του Τζον Κένεντι που συγκλόνισε τον κόσμο

22/11/17 • 16:38 | UPD 22/11/17 • 17:09

Ένας ελεύθερος σκοπευτής τον πυροβόλησε στο κεφάλι, καθώς επέβαινε σε ένα ανοιχτό αυτοκίνητο έχοντας δίπλα τη συζυγό του

Στις 22 Νοέμβρη 1963 δολοφονείται στο Ντάλας του Τέξας ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Κένεντι. Η δολοφονική απόπειρα έγινε στις 12.30 τοπική ώρα, τη στιγμή που η αυτοκινητοπομπή, με επικεφαλής την ανοιχτή προεδρική λιμουζίνα, περνούσε τη διασταύρωση της οδού Ελμ.

Ενας ελεύθερος σκοπευτής τον πυροβόλησε στο κεφάλι, καθώς επέβαινε σε ένα ανοιχτό αυτοκίνητο.

Στο πλευρό του ήταν σύζυγός του Τζάκι Κένεντι, η οποία σοκαρισμένη προσπάθησε να βγει από το κινούμενο αυτοκίνητο. Ήταν η στιγμή που σημάδεψε την πολιτική ιστορία των ΗΠΑ και σόκαρε την κοινωνία

Ο πρόεδρος Κένεντι επισκέφθηκε την πολιτεία του Τέξας εν όψει των προεδρικών εκλογών της επόμενης χρονιάς, καθώς στις προηγούμενες εκλογές η πολιτεία του Τέξας δεν υποστήριξε τους Δημοκρατικούς.

Στις 11 και μισή το πρωί ο Κένεντι και η σύζυγός του έφτασαν στο Ντάλας. Εκεί τους υποδέχτηκε ο κυβερνήτης του Τέξας Τζον Κόναλι και η σύζυγός του.

Ακολούθησε πομπή η οποία επρόκειτο να διασχίσει ολόκληρη σχεδόν την πόλη για να καταλήξει στο εκθεσιακό κέντρο όπου ο πρόεδρος θα παρέθετε ομιλία.

Υπολογίζεται ότι 150.000-200.000 άτομα, είχαν παραταχθεί κατά μήκος των λεωφόρων για να χαιρετήσουν τον πρόεδρο.

Τα αυτοκίνητα πέρασαν από το κέντρο της πόλης και τους ουρανοξύστες και στη συνέχεια κινήθηκαν προς τη διασταύρωση της οδού Ελμ.

Στις 12:28 τα αυτοκίνητα πέρασαν μπροστά από το κτίριο του Αποθετηρίου Σχολικών Βιβλίων της πολιτείας.
Λέγεται ότι ο πρόεδρος είχε ζητήσει τα αυτοκίνητα να κινούνται αργά εξαιτίας της ενθουσιώδους υποδοχής του κόσμου.

Στις 12.30 ένας ελεύθερος σκοπευτής πυροβολεί τον πρόεδρο από ένα κτίριο που βρίσκεται ακριβώς έξω από την πορεία της αυτοκινητοπομπής.

Αμέσως τα αυτοκίνητα επιτάχυναν και μετέφεραν τον Κένεντι στο νοσοκομείο Πάρκλαντ, στο τμήμα των Επειγόντων Περιστατικών. Ακολούθησε χειρουργείο ωστόσο δεν κατάφεραν να τον κρατήσουν στη ζωή.
Λέγεται ότι ήταν ήδη νεκρός όταν έφτασε στο νοσοκομείο.

Στη 1 το μεσημέρι ανακοινώθηκε ο θάνατος του Αμερικανού Προέδρου συγκλονίζοντας την αμερικανική κοινωνία.

Μία ώρα μετά μετέφεραν τη σορό του με το προεδρικό τζετ, με τη Τζάκι Κένεντι στο πλευρό του. Κατά τη διάρκεια της πτήσης ο Λίντον Τζόνσον ορκίζεται Πρόεδρος, παρουσία του δικαστή Χαγκς: «Ορκίζομαι να ασκήσω να καθήκοντα του Προέδρου των ΗΠΑ στο μέγιστο των δυνατοτήτων μου, να υπερασπιστώ, να προστατεύσω και να διατηρήσω το Σύνταγμα των ΗΠΑ».

Την ίδια μέρα οι αρχές συλλαμβάνουν τον Λη Χάρβει Όσβαλντ, ο οποίος δολοφονήθηκε δύο ημέρες μετά από τον Τζακ Ρούμπι σε ζωντανή μετάδοση. Κυκλοφόρησαν άπειρες θεωρίες συνωμοσίας και μέχρι σήμερα η δολοφονία του προέδρου και του δολοφόνου του αποτελούν μυστήριο.

H δολοφονία του Κένεντι καταγράφηκε από τους ανθρώπους που περίμεναν στην άκρη του δρόμου να τον χαιρετήσουν.

Το πιο γνωστό βίντεο της δολοφονίας τράβηξε ο 58χρονος επιχειρηματίας Αμπραχάμ Ζαπρούντερ ο οποίος στεκόταν με μια κάμερα στο πλήθος και κατέγραψε τη στιγμή που η σφαίρα βρήκε τον στόχο της.