Την ώρα που ο πόλεμος στη Μ. Ανατολή κλιμακώνεται επικίνδυνα και όλες οι ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις στρέφουν τα μάτια και την προσοχή τους στην αντιμετώπιση της κρίσης, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και επίδοξοι κομματάρχες ξιφουλκούν μεταξύ τους. Η μόνη τους έννοια είναι ποιος θα κόψει το νήμα της δεύτερης θέσης και πώς θα καταφέρουν να πλήξουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Τα όσα διαδραματίστηκαν στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ δείχνουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, αντί να καταθέτει στο δημόσιο διάλογο προτάσεις εθνικά ωφέλιμες, αναλώνεται σε εσωτερικές αντιπαραθέσεις. Οταν βέβαια δεν ονειρεύεται περασμένα μεγαλεία. Την ίδια ώρα, ο τέως πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περιοδεύει με την «Ιθάκη» του, χρησιμοποιώντας λόγο και επιχειρήματα του παρελθόντος. Ο Αλέξης Τσίπρας φιλοδοξεί να ηγηθεί μιας κεντροαριστερής συμμαχίας, χωρίς βέβαια να έχει ούτε κάτι καινούριο να πει ούτε καινούρια πρόσωπα δίπλα του.
Την ώρα που τα κόμματα της αντιπολίτευσης βυθίζονται όλο και περισσότερο στην εσωστρέφεια, αγνοώντας τη μεγάλη εικόνα και το διακύβευμα για τη χώρα, η κυβέρνηση ανεβάζει ταχύτητες. Συνεχίζει στον δρόμο των μεγάλων μεταρρυθμίσεων και ταυτόχρονα σχεδιάζει και υλοποιεί σταδιακά ένα πακέτο στήριξης της κοινωνίας. Μακριά από τις μικροπολιτικές βλέψεις των αντιπάλων της, η κυβέρνηση παραμένει έμπρακτα στο πλευρό των πολιτών.