Η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με την έναρξη της συνεδρίασης ανέφερε πως «Το δικαστήριο έχει αυτή την αίθουσα. θα προσπαθήσει να πάρει τις νομιμοποιήσεις προκειμένου να γίνει κατανοητός ο αριθμός των συνηγόρων».
Με την έναρξη της συνεδρίασης υπήρξαν αντιδράσεις από δικηγόρους της υποστήριξης της κατηγορίας για την παρουσία αστυνομικών μπροστά από τις θέσεις τους ενώ υπήρξαν και αντιδράσεις από συγγενείς θυμάτων οι οποίοι κάθονται στο βάθος της αίθουσας μετά τις τροποποιήσεις που έγιναν στον χώρο.
«Το δικαστήριο σήμερα θα προχωρήσει με βάση των κώδικα ποινικής δικονομίας. Όποιος θορυβεί θα περνάει έξω” ανέφερε η πρόεδρος με τη διαδικασία της εκφώνησης των ονομάτων των κατηγορουμένων να είναι σε εξέλιξη.
Μετά τη χθεσινή απόφαση της προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας, η διαδικασία εισόδου στην αίθουσα ορίζεται με συγκεκριμένη σειρά: προηγούνται οι δικηγόροι, ακολουθούν οι πρώτοι εκατό διάδικοι για τη διαδικασία νομιμοποίησης, ενώ στην κύρια αίθουσα προβλέπονται 21 θέσεις για διαπιστευμένους δημοσιογράφους του υπουργείου Δικαιοσύνης.Παράλληλα, στο ακροατήριο του ισογείου διατίθενται ακόμη 25 θέσεις.
Τη δυσαρέσκεια του για τις συνθήκες διεξαγωγής της δίκης των Τεμπών εξέφρασε ο Πάνος Ρούτσι.
Μπαίνοντας στον χώρο της δίκης υποστήριξε ότι «δεν ξέρω για ποιο λόγο συνεχίζουν το μπάζωμα γιατί μιλάμε για ένα μπάζωμα ακόμα και ακόμα για τους δημοσιογράφους
που δεν αφήνουν και επιλέγουν αυτοί ποιοι θα μπουν και ποιοι δεν θα μπουν. Για ποιο λόγο; Θα μπουν όλοι. Εμείς οι συγγενείς θέλουμε να είμαστε όλοι στην πάνω αίθουσα. Δεν πρόκειται να είμαστε χώρια. έρχονται όλοι ενωμένοι, όπως και ο κόσμος απ’ έξω που είναι μαζί μας. Επιτέλους ας αφήσουν τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Δεν γίνεται συνέχεια να παρακαλούμε να έρθει η δικαιοσύνη. Να υπάρχει δηλαδή σεβασμός, λίγος σεβασμός σε εμάς που ερχόμαστε κάθε φορά από Αθήνα, από Θεσσαλονίκη. Τόσα έξοδα. Πρέπει να ξεκινήσει η δίκη, αλλά να ξεκινήσει σωστά και όχι με τους δικαστές να παίρνουν διαταγές. Ελπίζω κάποιος δικαστής εκεί μέσα να κάνει σωστά τη δουλειά του. Αυτό ελπίζω μόνο».
Η προηγούμενη, πρώτη συνεδρίαση, σημαδεύτηκε από τα παράπονα δικηγόρων και συγγενών θυμάτων αναφορικά με την καταλληλότητα της αίθουσας της δίκης στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο συγκρότημα «ΓΑΙΟΠΟΛΙΣ» (πρώην Τ.Ε.Ι. Λάρισας). Με την έναρξη της συνεδρίασης δικηγόροι και συγγενείς διαμαρτυρήθηκαν στην πρόεδρο της έδρας για το γεγονός πως δεν υπήρχαν αρκετές θέσεις με την αίθουσα να γεμίζει αρκετή ώρα πριν την έναρξη της δίκης.
Το δικαστήριο τελικά διέκοψε νωρίς το μεσημέρι καθώς η πρόεδρος δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την εκφώνηση των ονομάτων των κατηγορουμένων λόγω της έντασης στο ακροατήριο.
Μετά τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν και από την Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας πραγματοποιήθηκαν εργασίες στην αίθουσα προκειμένου να ελευθερωθεί χώρος και να προστεθούν περισσότερες θέσεις. Συνολικά στο Συνεδριακό Κέντρο υπάρχουν τρεις χώροι ακροατηρίου. Στην κύρια αίθουσα, που είναι και η μεγαλύτερη, βρίσκονται τα έδρανα των δικηγόρων, οι θέσεις των κατηγορουμένων και η έδρα ενώ υπάρχουν επιπλέον καθίσματα για δικηγόρους πίσω από τις θέσεις των κατηγορουμένων. Η δεύτερη αίθουσα (φουαγέ) βρίσκεται ακριβώς έξω από την κύρια δικαστική αίθουσα με θέσεις και οθόνη για την παρακολούθηση της δίκης ενώ η τρίτη βρίσκεται στο ισόγειο στην είσοδο του Συνεδριακού Κέντρου όπου και εκεί υπάρχουν οθόνες.
Κατόπιν εργασιών που έγιναν η κύρια αίθουσα ενοποιήθηκε με το φουαγιέ και προστέθηκαν περισσότερες θέσεις προκειμένου να εξυπηρετηθούν περισσότεροι δικηγόροι και συγγενείς θυμάτων. Χθες δημοσιεύτηκε και η διάταξη της προέδρου της έδρας όπου ρυθμίζονται θέματα σχετικά με το ποιοι και πόσοι θα μπαίνουν κάθε φορά στην κύρια δικαστική αίθουσα. Συγκεκριμένα μετά την ολοκλήρωση της εισόδου των δικηγόρων, θα εισέλθουν οι πρώτοι εκατό υποστηρίζοντες την κατηγορία, όπως αυτοί αναφέρονται στο κατηγορητήριο προκειμένου να νομιμοποιηθούν και στη συνέχεια θα εισέρχονται οι επόμενοι διάδικοι για την νομιμοποίηση τους.
Σε ότι αφορά τα ΜΜΕ στην κύρια αίθουσα θα επιτραπεί η είσοδος σε 21 δημοσιογράφους διαπιστευμένους στο Υπουργείο Δικαιοσύνης στο δικαστικό ρεπορτάζ ενώ για τους μη διαπιστευμένους η είσοδος θα γίνεται αποκλειστικά από την προορισμένη για τους διαδίκους είσοδο, και μετά την ολοκλήρωση της εισόδου των εκατό πρώτων υποστηριζόντων την κατηγορία, μέχρι τη συμπλήρωση του αριθμού είκοσι πέντε (25), μόνο με την επίδειξη της δημοσιογραφικής τους ταυτότητας και θα οδηγούνται στην κάτω αίθουσα, προκειμένου να παρακολουθήσουν τη διαδικασία νομιμοποίησης των διαδίκων.
Θυμίζουμε πως τα βασικά αδικήματα για τα οποία παραπέμφθηκαν οι 36 κατηγορούμενοι, στελέχη του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ, της ΡΑΣ, της Hellenic Train και του υπουργείου Μεταφορών είναι το κακούργημα της επικίνδυνης παρέμβασης στη συγκοινωνία μέσων σταθερής τροχιάς με ενδεχόμενο δόλο με επικίνδυνες για την ασφάλεια της συγκοινωνίας πράξεις, από την οποία μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα και κίνδυνος για ανθρώπους, η οποία πράξη είχε ως αποτέλεσμα: α) τον θάνατο μεγάλου αριθμού ανθρώπων, β) τη βαριά σωματική βλάβη περισσότερων ανθρώπων και γ) τη σημαντική βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας, τελεσθείσα και κατ’ εξακολούθηση και από κοινού και τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, της βαριάς σωματικής βλάβης από αμέλεια από υπόχρεο κατά συρροή, της απλής σωματικής βλάβης από αμέλεια από υπόχρεο κατά συρροή και της παράβασης καθήκοντος.
Από νωρίς το πρωί, συγγενείς των θυμάτων που φτάνουν στο δικαστήριο εκφράζουν στις κάμερες την αγωνία τους για το αν θα έχουν αντιμετωπιστεί τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά την πρώτη ημέρα της δίκης.
«Ελπίζω να έχουν τακτοποιηθεί ορισμένα ζητήματα και να μη μετατραπεί η σημερινή διαδικασία σε ένα κακόγουστο πρωταπριλιάτικο αστείο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Βλάχος, πατέρας του Βάιου Βλάχου.
Η Μαρία Καρυστιανού αναφέρθηκε σε δίκη – παρωδία και στάθηκε στην ακαταλληλότητα της αίθουσας παρά τις μετατροπές που έγιναν για να αυξηθεί η χωρητικότητα.
«Αυτή την δίκη παρωδία να την κρατήσουν για τον εαυτό τους, άμα χωρέσουν» είπε χαρακτηριστικά η Μαρία Καρυστιανού στις τηλεοπτικές κάμερες.
«Σε μια δημοκρατική χώρα και σε ένα κράτους δικαίου θα βγάλω φωτογραφίες για να δει το πανελλήνιο την κατάσταση που επικρατεί στην αίθουσα. Φτάσαμε στα 52 μας να παρανομήσουμε», τόνισε η κυρία Καρυστιανού λέγοντας πως θα βγάζει φωτογραφίες από την αίθουσα – παρότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται- προκειμένου να δει ο ο κόσμος την κατάσταση που επικρατεί στην αίθουσα.
Όλες οι δηλώσεις των συγγενών από το larissanet
Ειδήσεις Σήμερα
- Μέση Ανατολή: Πύραυλος διασποράς στο Μπνέι Μπρακ – 14 τραυματίες ένα 12χρονο κορίτσι ανάμεσά τους – Χτύπησαν παραμονή των γιορτών
- Νέο Fuel Pass 2026: Αιτήσεις από 6 έως 30 Απριλίου – Πώς θα γίνουν οι πληρωμές
- Θεσσαλονίκη: Ποινές κάθειρξης έως 11 έτη στους τρεις Τούρκους για τους πυροβολισμούς κατά στελέχους της ΕΥΠ
- Αμπελόκηποι: CEO γνωστής εταιρείας είχε το παράνομο μαντρί σε ταράτσα 16ου ορόφου
- Νέα εποχή για τις συγκοινωνίες: Ενεργειακή «επανάσταση» στα λεωφορεία της Αθήνας – Πώς θα φορτίζουν με πράσινη ενέργεια

