Στις 19 Δεκεμβρίου έφυγε από τη ζωή η στενή της φίλη Πριγκίπισσα Τατιάνα Ραντζιβίλ, ενώ στις 15 Ιανουαρίου ακολούθησε ο θάνατος της αδελφής της, Πριγκίπισσα Ειρήνη της Ελλάδας. Οι εικόνες από την κηδεία της τελευταίας, με τη Σοφία να κρατά την ελληνική σημαία έχοντας στο πλευρό της τον γιο της, Φελίπε ΣΤ΄ της Ισπανίας, προκάλεσαν έντονη συγκίνηση.
Παρά το προσωπικό της πένθος, η 87χρονη βασίλισσα διατηρεί ενεργό ρόλο στις κοινωνικές της δράσεις. Στις 10 Φεβρουαρίου επισκέφθηκε την Τράπεζα Τροφίμων Bizkaia στο Μπασάουρι, προκειμένου να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της στήριξης του Ιδρύματος «Βασίλισσα Σοφία». Το Ίδρυμα έχει χρηματοδοτήσει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ, μειώνοντας τα λειτουργικά έξοδα και ενισχύοντας τη βιωσιμότητα του οργανισμού.
Όταν η κατάσταση της υγείας της Πριγκίπισσας Ειρήνης επιδεινώθηκε στις αρχές του έτους, η Σοφία ακύρωσε κάθε δημόσια υποχρέωση για να βρίσκεται δίπλα της. Πλέον προγραμματίζει να επανέλθει πλήρως στις δραστηριότητές της, μεταξύ των οποίων και επίσκεψη στα Κανάρια Νησιά, όπου θα αναγορευθεί επίτιμη διδάκτωρ από το Πανεπιστήμιο του Λας Πάλμας ντε Γκραν Κανάρια. Παράλληλα, αναμένεται να τιμηθεί με το βραβείο «Gorilla Award» για τη συμβολή της στην προστασία της βιοποικιλότητας.
Σαράντα ημέρες μετά τον θάνατο της αδελφής της, η Σοφία σχεδιάζει να μεταβεί στην Αθήνα για επιμνημόσυνη τελετή στο Τατόι, όπου η Πριγκίπισσα Ειρήνη έχει ταφεί δίπλα στον αδελφό της, Κωνσταντίνος Β΄ της Ελλάδας. Παράλληλα εξετάζεται και επιμνημόσυνη δέηση στη Μαδρίτη, με τη βασίλισσα να σταθμίζει το ενδεχόμενο παραμονής της στην Ισπανία.
Η εξόδιος ακολουθία στις 19 Ιανουαρίου αποτέλεσε στιγμή σύμπνοιας για τις βασιλικές οικογένειες Ελλάδας και Ισπανίας. Η Σοφία έφθασε στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών συνοδευόμενη από τις κόρες της, Ινφάντα Ελένα της Ισπανίας και Ινφάντα Κριστίνα της Ισπανίας, ενώ αργότερα βρέθηκαν στο πλευρό της ο γιος και οι εγγονές της. Η ισπανική αποστολή αναχώρησε νωρίτερα λόγω του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στη Γαλικία.
Από την ελληνική πλευρά παρέστησαν η Άννα-Μαρία της Ελλάδας και τα παιδιά της, ο Παύλος Ντε Γκρες, η Αλεξία της Ελλάδας, ο Νικόλαος Ντε Γκρες και ο Φίλιππος Ντε Γκρες με τη σύζυγό του Πριγκίπισσα Νίνα της Ελλάδας, καθώς και ο Αλέξανδρος Καραγεώργεβιτς με την Αικατερίνη της Σερβίας.
Η Πριγκίπισσα Ειρήνη απεβίωσε στη Μαδρίτη σε ηλικία 83 ετών, έπειτα από μακρά περίοδο επιδείνωσης της υγείας της, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε προοδευτική γνωστική εξασθένηση.
Ειδήσεις Σήμερα
- Τέμπη: Γρίφος η διενέργεια των εκταφών – Με προσφυγές απαντούν οι συγγενείς
- Καθαρά Δευτέρα 2026: Τα μέτρα της Τροχαίας ενόψει του τριημέρου
- Λάκης Γαβαλάς: «Σελέμπριτις ντύνονται σαν καρναβάλια όλο τον χρόνο» – Η αιχμηρή κριτική και η «τρέλα» με τα καπέλα
- Σία Κοσιώνη: Πότε επιστρέφει στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ μετά την περιπέτεια υγείας της;
- Ζαχαράκη: Αναβάθμιση υποδομών και εξοπλισμού σε Αρεταίειο και Αιγινήτειο – Χρηματοδότηση έως 12 εκατ. ευρώ

