Αθήνα Καιρός

Βαλτιμόρη: Ποια η σχέση με το Ρίο Αντίρριο- Τι αποκάλυψε καθηγητής για τη γέφυρα [βίντεο]

5 λεπτά
Βαλτιμόρη: Ποια η σχέση με το Ρίο Αντίρριο- Τι αποκάλυψε καθηγητής για τη γέφυρα [βίντεο]
Ρίο Αντίρριο

Για την κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key στη Βαλτιμόρη μετά την πρόσκρουση του πλοίου «Dali» μίλησε ο ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ειδικός στις αντισεισμικές κατασκευές Παναγιώτης Καρύδης στην εκπομπή της ΕΡΤ, Συνδέσεις.

«Το συγκεκριμένο θέμα είναι παρόμοιο με τους υπολογισμούς που κάνουμε έναντι σεισμικών καταπονήσεων», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Καρύδης. Στη συνέχεια, προχωρώντας σε σύγκριση με την κατασκευή της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, υποστήριξε: «Συγκεκριμένα, στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, επειδή το ρήγμα του Κορινθιακού Κόλπου περνάει μεταξύ τεσσάρων μεσοβάθρων, έχει 4 μεσόβαθρα η γέφυρα -στηρίζεται μέσα στη θάλασσα-, μεταξύ των οποίων περνάει το ρήγμα. Έχει υπολογιστεί, λοιπόν, η σχετική γέφυρα να αντέχει χωρίς να καταρρέει, να αντέχει σχετική μετακίνηση του ενός μεσοβάθρου σε σχέση με το άλλο, κάποια μέτρα. Δηλαδή, αν λόγω του ρήγματος μετακινηθεί κάποια μέτρα το ένα σε σχέση με το άλλο, να μην καταρρέει. Αυτό, προφανώς, δεν έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση, γιατί απλώς δεν έχει υπολογιστεί αντισεισμικά».

«Το Μέριλαντ δεν είναι σε σεισμική ζώνη των Ηνωμένων Πολιτειών. Έτσι, η γέφυρα κατέρρευσε σαν τραπουλόχαρτο. Αν ήταν αντισεισμικά μελετημένη και κατασκευασμένη, αυτό δεν θα συνέβαινε σχεδόν ποτέ, από οποιοδήποτε υλικό κι αν ήταν κατασκευασμένη, μπετό ή μέταλλο» πρόσθεσε ο καθηγητής.

Βαλτιμόρη: Είναι σαν να έγινε μια προσομοίωση σεισμού στη γέφυρα της Βαλτιμόρης

Ο Παναγιώτης Καρύδης επεσήμανε, ακόμα, ότι κατά τη στατική και αντισεισμική μελέτη της γέφυρας δεν υπολογίζονται μόνο σενάρια με βάση τα Ρίχτερ, αλλά και την ένταση του σεισμού. «Δεν είναι μόνο τα Ρίχτερ, είναι και η ένταση του σεισμού, οι επιταχύνσεις για περιθώριο επανάληψης σεισμού 2.000 χρόνια, το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να αντέξει χωρίς να καταρρέει. Εκεί βρίσκεται το “κλειδί” όλων των αντισεισμικών κατασκευών και των κτιρίων μας, να αντέχουν όσο μεγάλος σεισμός κι αν γίνει, χωρίς να καταρρέουν» υπογράμμισε.

«Είναι σαν να έγινε μια προσομοίωση σεισμού στη γέφυρα αυτή (της Βαλτιμόρης) και δεν άντεξε ούτε τη δόνηση, τον κραδασμό, τον ισχυρό από την κρούση, ούτε την παραμόρφωση των στηρίξεων»

Βαλτιμόρη: Όσα ειπώθηκαν στην εκπομπή




Ειδήσεις Σήμερα
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]