Τα τελευταία 24ωρα άγνωστοι δράστες «εξαφάνισαν» από παρτέρια της νέας παραλίας μέντα, θυμάρι, δυόσμο και άλλα αρωματικά φυτά, αφήνοντας πίσω τους άδειες τρύπες και μια εικόνα εγκατάλειψης!
Μόλις πριν από λίγες ημέρες, τα στελέχη της αντιδημαρχίας Πρασίνου είχαν προχωρήσει στη φύτευση περίπου 1.500 αρωματικών φυτών σε δώδεκα παρτέρια, με στόχο την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου και την αισθητική βελτίωση του δημόσιου χώρου. Οι υπάλληλοι τοποθέτησαν λεβάντα, δενδρολίβανο, αμπαρόριζα, πράσινη και μπλε λεβαντίνη, δημιουργώντας μια σύνθεση που θα προσέδιδε χρώμα και άρωμα στην καθημερινότητα των πολιτών. Ωστόσο, η προσπάθεια υπονομεύτηκε από την κλοπή περισσότερων από 30 φυτών, γεγονός που απογοητεύει και εξοργίζει.

«Η αποκατάσταση του δημόσιου χώρου είναι υποχρέωση του δήμου, αλλά η φροντίδα και η διατήρησή του είναι κυρίως υποχρέωση των δημοτών», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Αστικού Πρασίνου και Αστικής Πανίδας Θεσσαλονίκης, Βασίλης Διαμαντάκης, αναφερόμενος στις κλοπές των φυτών από τα παρτέρια. Βέβαια, όταν φυτά ξεριζώνονται για να μεταφερθούν σε ιδιωτικούς χώρους ή να πωληθούν, το πλήγμα δεν αφορά μόνο την εικόνα της πόλης αλλά και την κοινωνική συνοχή. Η απαράδεκτη πράξη στερεί από όλους τους κατοίκους και επισκέπτες την ευκαιρία να απολαύσουν έναν πιο όμορφο και φιλόξενο δημόσιο χώρο.
Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Θεσσαλονίκη έρχεται αντιμέτωπη με τέτοια περιστατικά. Τον Αύγουστο του 2023 είχαν καταγραφεί ανάλογες κλοπές, με δράστες να ξεριζώνουν περισσότερα από 100 χρυσάνθεμα από παρτέρι στο κέντρο της πόλης, δίπλα στην Καμάρα! Τότε, οι εικόνες με τα άδεια παρτέρια είχαν προκαλέσει αγανάκτηση, καθώς η κλοπή έγινε σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, είχαν καταγραφεί περιστατικά με ξεριζωμένα δέντρα στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Παύλου Μελά, καθώς και με τριανταφυλλιές που εξαφανίστηκαν από πάρκο στη Χαριλάου.
Οι επαναλαμβανόμενες κλοπές δείχνουν ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο με διάρκεια και συστηματικότητα. Κάθε χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου Θεσσαλονίκης το 2023, περισσότερα από 1.500 φυτά και δέντρα κλέβονται από πεζοδρόμια και πάρκα. Αν και υπάρχει φυτώριο που καλύπτει τις ανάγκες αντικατάστασης, χάνονται χιλιάδες εργατοώρες που θα μπορούσαν να είχαν αξιοποιηθεί για τον καλλωπισμό και την περαιτέρω ανάπτυξη του πρασίνου.
Η δημοτική αρχή του Στέλιου Αγγελούδη έχει ήδη προχωρήσει σε αντικατάσταση των φυτών που χάθηκαν από τη νέα παραλία, ώστε να αποκατασταθεί η εικόνα του χώρου. Παράλληλα, απευθύνει έκκληση στους πολίτες να δείξουν σεβασμό και να συμβάλουν στη διατήρηση του πρασίνου.
ΑΝΟΙΧΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗ ΕΧΟΝΤΕΣ ΤΑ ΦΥΤΩΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Η δημοτική αρχή τονίζει ότι εάν κάποιος έχει οικονομική αδυναμία να προμηθευτεί φυτά για το μπαλκόνι ή τον κήπο του, μπορεί να απευθυνθεί στα φυτώρια του δήμου, όπου θα του δοθούν χωρίς να χρειάζεται να καταφύγει σε κλοπή.
Πάντως, σύμφωνα με τους ειδικούς, η κλοπή φυτών από δημόσιους χώρους δεν είναι απλώς μια αντικοινωνική πράξη. Είναι μια ενέργεια που ακυρώνει την προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας ζωής, υπονομεύει την εικόνα της πόλης και στερεί από τους πολίτες το δικαίωμα να ζουν σε ένα πιο όμορφο και πράσινο περιβάλλον. Η αντιμετώπιση του φαινομένου απαιτεί συνεργασία όλων: της δημοτικής αρχής, των φορέων αλλά κυρίως των ίδιων των πολιτών, ώστε να προστατευθεί το κοινό αγαθό και να διασφαλιστεί ότι οι προσπάθειες για μια πιο ζωντανή και φιλόξενη Θεσσαλονίκη δεν θα πηγαίνουν χαμένες.

