Αθήνα Καιρός
ΕΚΤΑΚΤΟ: Κίνηση τώρα: Κυκλοφοριακό χάος στην Αττική μετά το τροχαίο στον Κηφισό – Πού υπάρχουν προβλήματα

Θεσσαλονίκη: Γιορτάζει σήμερα τον πολιούχο Άγιο Δημήτριο και την 114η επέτειο της απελευθέρωσής της

7 λεπτά
Θεσσαλονίκη: Γιορτάζει σήμερα τον πολιούχο Άγιο Δημήτριο και την 114η επέτειο της απελευθέρωσής της
Λιτανεία των ιερών λειψάνων και των εικόνων του αγίου Δημητρίου και της παναγίας της χοζοβιώτισσας στη Θεσσαλονίκη Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2026(ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI)

Η Θεσσαλονίκη φορά τα γιορτινά της σήμερα και τιμά τον πολιούχο Άγιο Δημήτριο και την 114η επέτειο από την απελευθέρωσή της.

Ο λαμπρός εορτασμός θα ξεκινήσει στις 8:00 το πρωί με την έπαρση της ελληνικής σημαίας στον Λευκό Πύργο, ενώ κατά την ανατολή του ήλιου θα πέσουν 21 κανονιοβολισμοί από ουλαμό πυροβολικού της ΑΣΔΗΜ.

Στις 11:00 θα τελεστεί η επίσημη δοξολογία για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου. Ο οικοδεσπότης, Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος θα δεχτεί επίσης πλήθος μητροπολιτών και ιεραρχών από τη βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι θα τελέσουν νωρίτερα τον όρθρο και πανηγυρικό αρχιερατικό συλλείτουργο.

Στη δοξολογία αναμένεται να παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας, πολιτικοί και πολιτειακοί παράγοντες, εκπρόσωποι των Αρχών της πόλης, καθώς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.


Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου και το πλήθος των επισήμων και των πιστών που θα βρεθούν στην εκκλησία οδηγεί σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις γύρω από αυτήν.

Σύμφωνα με την Τροχαία Θεσσαλονίκης, σήμερα από τις 05.00 και μέχρι τις 13.30, θα απαγορεύεται η στάση και στάθμευση όλων των οχημάτων, όπου αυτή επιτρέπεται, στους παρακάτω δρόμους:

• Αγ.Δημητρίου, στο τμήμα της από την οδό Σουρή μέχρι την οδό Πελοποννήσου.
• Κασσάνδρου, στο τμήμα της από την οδό Αγίου Νικολάου μέχρι την οδό Μακεδονικής Αμύνης.
• Μακεδονικής Αμύνης, στο τμήμα της από την οδό Κασσάνδρου μέχρι την οδό Αγίου Δημητρίου.
• Σελεύκου, σε όλο το μήκος της.
• Αριστοτέλους, στο τμήμα της από οδό Αγίου Δημητρίου μέχρι την οδό Ολύμπου.

Επιπλέον από τις 10.30 και μέχρι τις 13.30, κατά τη διάρκεια της δοξολογίας στον Ναό του Αγίου Δημητρίου δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην οδό Αγ. Δημητρίου, στο τμήμα της από την οδό Λαγκαδά μέχρι την οδό Αγίου Νικολάου.

Το πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας, βρίσκεται από σήμερα και για τρεις μέρες στη Θεσσαλονίκη. Η επίσκεψή του θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη με την παρουσία του στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, η οποία θα γίνει στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου στις 11 το πρωί.

Σήμερα στις 12.30 ο κ. Τασούλας θα εγκαινιάσει την έκθεση «Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης. Θρέμμα του Άθω» στην Αγιορειτική Εστία και στις 13.30 θα παρακαθίσει στο καθιερωμένο γεύμα στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης. Στις 18.00 θα επισκεφτεί και θα ξεναγηθεί στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΤΕΚΑ) στη Θέρμη και μία ώρα αργότερα, στις 19.00 θα παραστεί στην τελετή εορτασμού του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, της 114ης Επετείου της Απελευθέρωσης της πόλης και τους Έπους του ΄40 στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η τελετή θα ξεκινήσει με το Απολυτίκιο του Αγίου Δημητρίου από τη Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, υπό τη διεύθυνση της Εριφύλης Δαμιανού.

Θα ακολουθήσει η προσφώνηση του Πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, Καθηγητή Κυριάκου Αναστασιάδη, και η εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από τον Ομ. Καθηγητή της Έδρας Κοραή Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας του King’s College London Sir Roderick Beaton, με τίτλο: «Από τον Άγιο Δημήτριο στο “Όχι” του Μεταξά».

Στο μουσικό μέρος της εκδήλωσης, η Συμφωνική Ορχήστρα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου θα ερμηνεύσει έργα Aaron Copland, Μίκη Θεοδωράκη και Edward Elgar. Με την Ορχήστρα θα συμπράξει η Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του Αριστοτελείου και το Χορωδιακό Εργαστήρι του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, σε διδασκαλία της Εριφύλης Δαμιανού.

Αύριο, Τρίτη 27 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στις 10.00 στην τελετή ορκωμοσίας Νέων Αξιωματικών στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων και στις 12.00 θα μεταβεί στα Συμμαχικά Κοιμητήρια του Ζέιτενλικ, όπου θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο των Ελλήνων Πεσόντων.

Στις 12.30 θα επισκεφτεί και θα ξεναγηθεί στο Μουσείο Ευρημάτων των ανασκαφών του Μετρό «Θεσσαλονικέων Μητρόπολις» στο Μητροπολιτικό πάρκο «Παύλου Μελά» και στις 13.00 θα ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης Κορδελιού – Ευόσμου στο Πολυλειτουργικό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης».

Στις 18.00 θα δώσει το «παρών» στην τελετή απόδοσης του έργου φωτισμού ανάδειξης του Λευκού Πύργου, παρουσία επίσης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της υπουργού Πολιτισμού λίνας Μενδώνη, κ.ά.

Στις 19.00 ο κ. Τασούλας θα παρακολουθήσει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης την εκδήλωση αφιερωμένη στον Πανάγιο Τάφο με τίτλο «Ανοίγοντας τον Πανάγιο Τάφο στον Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα: 10 Χρόνια Μετά

Ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καταθέσει στις 101.5 στεφάνι στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού και στις 11.00 θα παρακολουθήσει από την εξέδρα των επισήμων της στρατιωτική παρέλαση.

Κλειστά καταστήματα σήμερα στη Θεσσαλονίκη – Σε ποιες περιοχές ισχύει η υποχρεωτική αργία

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα, Δευτέρα 26 Οκτωβρίου τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις σε συγκεκριμένους δήμους της Θεσσαλονίκης, καθώς η συγκεκριμένη ημερομηνία έχει οριστεί ως υποχρεωτική αργία.

Με ανακοίνωσή του, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης υπενθυμίζει ότι η αργία αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων και των εργασιών που βρίσκονται εντός των προβλεπόμενων γεωγραφικών ορίων του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Η υποχρεωτική αργία καλύπτει περιοχές των δήμων Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Κορδελιού – Ευόσμου, Νεάπολης – Συκεών και Παύλου Μελά, καθώς και την Πυλαία και το Πανόραμα του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη.

Η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης:

«Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ενημερώνει ότι, η 26η Οκτωβρίου είναι ημέρα υποχρεωτικής αργίας για όλες τις επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες γενικά οι οποίες θα παραμείνουν κλειστές και οι οποίες βρίσκονται εντός των ορίων των Δήμων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης (τέως Δήμου Θεσσαλονίκης), ήτοι τους Δήμους Αμπελοκήπων Μενεμένης (Αμπελόκηποι και Μενεμένη), Κορδελιού – Ευόσμου (Ελευθέριο – Κορδελιό και Εύοσμος), Καλαμαριάς, Νεάπολης – Συκεών (Άγιος Παύλος, Νεάπολη, Συκιές και Πεύκα), Παύλου Μελά (Σταυρούπολη, Πολίχνη και Ν. Ευκαρπία), Πυλαίας – Χορτιάτη (Πυλαία και Πανόραμα), Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκη και Τριανδρία), με βάση την υπ’αριθμ. οικ.671437(15490) Απόφαση Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 4910Β στις 22/10/2021».

Ειδήσεις Σήμερα
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]