Αθήνα Καιρός

Τέλος οι παρατάσεις για τα ακαθάριστα οικόπεδα: Ξεκινούν έλεγχοι και «τσουχτερά» πρόστιμα

3 λεπτά
Τέλος οι παρατάσεις για τα ακαθάριστα οικόπεδα: Ξεκινούν έλεγχοι και «τσουχτερά» πρόστιμα

Καμία νέα παράταση δεν πρόκειται να δοθεί για τον καθαρισμό των οικοπέδων, ξεκαθάρισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, προαναγγέλλοντας την έναρξη εντατικών ελέγχων σε όλη τη χώρα ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός υπενθύμισε ότι η προθεσμία για τον καθαρισμό των οικοπέδων λήγει οριστικά στις 22 Ιουνίου, τονίζοντας πως δεν υπάρχει περιθώριο για νέα παράταση. «Η κλιματική κρίση δεν μας δίνει παράταση», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η σχετική απόφαση ελήφθη έπειτα από εισήγηση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου.

Από την ερχόμενη Τρίτη ξεκινούν οι έλεγχοι για τη διαπίστωση της συμμόρφωσης των ιδιοκτητών. Την ευθύνη των ελέγχων θα έχουν οι δήμοι, με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής, η οποία θα πραγματοποιεί επιτόπιες αυτοψίες και θα εντοπίζει παραβάσεις.

Όπως εξήγησε ο κ. Τουρνάς, σε όσους δεν έχουν προχωρήσει στον καθαρισμό των οικοπέδων τους θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα, ενώ όπου απαιτείται οι δήμοι θα προχωρούν οι ίδιοι στον καθαρισμό, καταλογίζοντας το σχετικό κόστος στους ιδιοκτήτες.

Μέχρι στιγμής έχουν δηλωθεί περίπου 550.000 καθαρισμοί οικοπέδων, ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό, απαιτείται μεγαλύτερη κινητοποίηση. Κάλεσε τους πολίτες να ολοκληρώσουν τις εργασίες έως τη Δευτέρα και να υποβάλουν τη σχετική δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα επιβληθούν ιδιαίτερα αυστηρές κυρώσεις.

Παράλληλα, ανέφερε ότι αρκετοί δήμοι έχουν ήδη ολοκληρώσει τους καθαρισμούς σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους, ενώ άλλοι εξακολουθούν να παρουσιάζουν καθυστερήσεις. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στη σωστή διαχείριση των υπολειμμάτων από τους καθαρισμούς, σημειώνοντας ότι οι δήμοι οφείλουν να υποδεικνύουν συγκεκριμένους χώρους συγκέντρωσης των υλικών πριν από την τελική απομάκρυνσή τους.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της αντιπυρικής περιόδου, ο Ευάγγελος Τουρνάς επισήμανε ότι τα πρώτα μελτέμια αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών. Για σήμερα, ο δείκτης επικινδυνότητας βρίσκεται στο επίπεδο 3 για περιοχές όπως η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Ικαρία, η Νότια Εύβοια, η Αττική, η Ανατολική Κρήτη και η Κάρπαθος.

Τέλος, αποκάλυψε ότι μόνο το πρωί της Πέμπτης εκδηλώθηκαν τρεις νέες πυρκαγιές, οι οποίες εντοπίστηκαν άμεσα από drones και τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]