Ηταν ένα από τα μέλη της εγκληματικής ομάδας του Ηρακλείου, που απεβίωσε τον Ιανουάριο του 2024, όμως αυτό δεν εμπόδισε τους συνεργούς του να εκμεταλλευτούν ακόμα και τον θάνατό του, εισπράττοντας μεγάλα χρηματικά ποσά σε βάρος του Οργανισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νεκρός αγρότης είχε στο όνομά του τη μοναδική χρεωστική κάρτα αναλήψεων από τον συγκεκριμένο λογαριασμό.
Η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων αποκάλυψε τη δράση της οργάνωσης, που είχε συντονιστή έναν γνωστό αγροτοσυνδικαλιστή από το Ηράκλειο, με συχνή τηλεοπτική παρουσία και επικριτικές δηλώσεις για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σε οκτώ τραπεζικούς λογαριασμούς μελών της εγκληματικής ομάδας, με έδρα τις Αρχάνες, πιστώνονταν οι παράνομες ενισχύσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων. Από αυτούς, τα βασικά μέλη έκαναν αναλήψεις, κατέβαλαν μετρητά τα ποσά στους συνεργούς τους και παρακρατούσαν χρήματα για την αμοιβή τους. Παράλληλα, οι οκτώ βασικοί κατηγορούμενοι υπέβαλαν αιτήσεις ενίσχυσης με ψευδή στοιχεία.
Ακόμα 33 πρόσωπα, τα οποία στρατολογήθηκαν από τον γνωστό αγροτοσυνδικαλιστή και τους συνεργούς του, περιλαμβάνονται στη δικογραφία ως εκτελεστικά και περιφερειακά μέλη τα οποία υπέβαλλαν αιτήσεις με ψευδή στοιχεία για λογαριασμό της οργάνωσης. Με αυτόν τον τρόπο έλαβαν παράνομα επιδοτήσεις συνολικού ύψους 1.710.277 ευρώ.
Τα στελέχη του Ελληνικού FBI διαπίστωσαν ότι η εγκληματική ομάδα των Αρχανών, παρά τη δημοσιότητα που είχαν λάβει οι έρευνες για το σκάνδαλο στον Οργανισμό, υπέβαλαν κανονικά αιτήσεις για λήψη παράνομων επιδοτήσεων και για το 2025. Αυτά τα χρηματικά ποσά, όμως, δεν πιστώθηκαν ποτέ στους λογαριασμούς τους.
Η σύζυγος, η… πεθερά, η μητέρα και η αδελφή του 47χρονου αρχηγού της φερόμενης εγκληματικής ομάδας, με αναληθή στοιχεία λάμβαναν επί έξι χρόνια επιδοτήσεις ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ.
Σύμφωνα με την έρευνα των Αρχών, από το 2019 έως και το 2024 ο 47χρονος αγροτοσυνδικαλιστής δηλώνοντας ψευδώς ότι κατείχε ιδιόκτητα και μισθωμένα αγροτεμάχια για καλλιέργειες και αγρανάπαυση, έλαβε οικονομικές ενισχύσεις ύψους 64.325,69 ευρώ. Το ίδιο διάστημα, ο κατηγορούμενος αρχηγός της εγκληματικής ομάδας, μέσω της εταιρίας χονδρικού εμπορίου που διατηρεί, έλαβε με ψευδή στοιχεία στους τραπεζικούς του λογαριασμούς 103.107,06 ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Εκτός από τις παράνομες ενισχύσεις στο όνομά του, ο 47χρονος πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αρχανών, μέσω της ιδιότητάς του και χωρίς να εμφανίζεται το όνομά του, καθοδηγούσε νομικά πρόσωπα τα οποία είχαν ποσοστό συνιδιοκτησίας σε Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων, «διευθύνοντας» την εγκληματική δραστηριότητα με τις ανακριβείς και ψευδείς δηλώσεις.
Συνολικά 307.181,87 ευρώ εντοπίστηκαν στον λογαριασμό της συζύγου του 47χρονου αγροτοσυνδικαλιστή, από ενισχύσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ για τα έτη 2019 έως 2024. Η 41 ετών καλλιεργήτρια, είχε δηλώσει 64 αγροτεμάχια, για τα οποία δεν προκύπτει ιδιοκτησία με βάση τα δεδομένα του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ, αλλά ούτε και μισθωτήριο συμβόλαιο με τους φερόμενους ως εκμισθωτές.
Περισσότερα από 165.600 ευρώ σε ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, έλαβε παράνομα μέχρι το 2024 και η αδελφή του 47χρονου αρχηγού της εγκληματικής ομάδας των Αρχανών. Παρά τους εν εξελίξει ελέγχους και το 2025, είχε υποβάλει αίτηση μέσω του ΚΥΔ της περιοχής. Διαπιστώθηκε ότι για τα περισσότερα από τα συνολικά 74 αγροτεμάχια που δήλωσε (12 ιδιόκτητα και 62 μισθωμένα) δεν προκύπτει το καθεστώς ιδιοκτησίας τους.
ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
Εικονική δήλωση για κτηνοτροφική μονάδα σε αγροτεμάχια που του είχαν διατεθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως τεχνική λύση, είχε υποβάλει ένας 54χρονος επιτηδευματίας, κατηγορούμενος για συμμετοχή στην εγκληματική ομάδα των Αρχανών, προκειμένου να λαμβάνει παράνομα ενισχύσεις. Με τις ψευδείς αιτήσεις έλαβε συνολικά 60.515,52 ευρώ.
![ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθεροι οι 7 πρώτοι συλληφθέντες – Αύριο απολογούνται άλλα 9 άτομα [Βίντεο]](https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2025/12/opekepe-apologies-150x150.jpg)
