Η παρέμβαση αφορά 32 χιλιόμετρα σιδηροτροχιών και προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2026.
Από σήμερα, οι σταθμοί Δάφνης, Νέου Κόσμου και Αγίου Ιωάννη κλείνουν 2,5 ώρες νωρίτερα από το κανονικό, στις 21:40, για να μπουν τα συνεργεία τεχνικών στις σήραγγες. Οι εργασίες θα συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας για περίπου έναν μήνα, έως το ξημέρωμα, με στόχο τη μετατροπή του δικτύου σε καινούργιο.
Τριάντα μέτρα κάτω από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, στον σταθμό Δάφνης, οι τεχνικοί κόβουν με τροχό τις παλιές σιδηροτροχιές. Με τη βοήθεια γερανοφόρου οχήματος, αφαιρούν τα παλιά τμήματα και τοποθετούν τα νέα, μήκους 18 μέτρων και βάρους άνω του ενός τόνου.
Μετά την τοποθέτηση κάθε νέας ράγας, ειδικό μηχάνημα τη σταθεροποιεί και τη βιδώνει στη θέση της, ενώ στη συνέχεια γίνεται η συγκόλληση στους αρμούς μεταξύ των τμημάτων. Οι τεχνικοί θερμαίνουν τα κομμάτια των νέων σιδηροτροχιών ώστε το μέταλλο να λιώσει και να δημιουργηθεί συνεχής συγκόλληση από κομμάτι σε κομμάτι, εξασφαλίζοντας ασφάλεια και ομαλή λειτουργία των συρμών.
Κυρανάκης: Αντικαθιστούμε όλες τις σιδηροτροχιές
Ο Χρήστος Μαμαλουκάκης, Γενικός Διευθυντής Συντήρησης ΣΤΑ.ΣΥ, σχολίασε ότι «στο σημείο που βρισκόμαστε γίνεται η σύνδεση μεταξύ της παλαιάς και της νέας τροχιάς. Η σύνδεση που βλέπετε είναι προσωρινή, μέχρι να γίνει οριστική σύνδεση με συγκόλληση».
«Η οριστική συγκόλληση θα γίνει μέσα σε λίγες ώρες, έτσι ώστε τις πρωινές ώρες να αποδοθεί το συγκεκριμένο τμήμα, όπως και όλο το δίκτυο, στην κυκλοφορία», πρόσθεσε.
Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών, τόνισε ότι «μετά από 25 χρόνια έπρεπε να αλλάξουν οι σιδηροτροχιές, διότι η φθορά η φυσιολογική έχει φτάσει κοντά στα όρια ζωής της, και άρα λοιπόν, σε 32 χιλιόμετρα του δικτύου, μετά από 25 χρόνια αντικαθιστούμε όλες τις σιδηροτροχιές».
Ο Θανάσης Κοτταράς, Διευθύνων Σύμβουλος ΣΤΑ.ΣΥ, δήλωσε ότι «η γραμμή αυτή φτιάχτηκε το 2000, και μετά από 25 χρόνια λειτουργίας, είδατε και την κόπωση του υλικού, και τα σημεία που πρέπει να αντικαταστήσουμε τις σιδηροτροχιές».
Παράλληλα με την αντικατάσταση των σιδηροτροχιών, ηλεκτρολόγοι και ηλεκτρονικοί προχωρούν στην τοποθέτηση οπτική ίνας ούτως ώστε να εξοπλιστεί το δίκτυο του μετρό με τεχνολογία 5G, στο σύνολό του.
Η αντικατάσταση σιδηροτροχιών θα πραγματοποιηθεί στις γραμμές 2 και 3 του μετρό. Είναι έργο προϋπολογισμού 7,3 εκατομμύριων ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2026
Ειδήσεις Σήμερα
- Τραγωδία στο Κιλκίς: Κρεοπώλης έκοψε κατά λάθος τη μηριαία αρτηρία και πέθανε
- Μυστικές εκτελέσεις στη Σαουδική Αραβία: Κρατούμενοι οδηγούνται στον θάνατο χωρίς προειδοποίηση – Καταγγελίες για βασανιστήρια
- Το αβάσταχτο «φορτίο» των φροντιστών ασθενών με άνοια
- Ο Καναδάς σκέφτεται τη συμμετοχή του στη Eurovision

