Αθήνα Καιρός

O «πνεύμονας της Aττικής» στις φλόγες: 14 φορές μέσα σε 41 χρόνια κάηκε η Πεντέλη

5 λεπτά
O «πνεύμονας της Aττικής» στις φλόγες: 14 φορές μέσα σε 41 χρόνια κάηκε η Πεντέλη

Σχεδόν μία φωτιά κάθε τρία χρόνια ξεσπάει στην Πεντέλη την τελευταία τεσσαρακονταετία. Η προχθεσινή ήταν η 14η (!) από το 1981. Η πανέμορφη περιοχή άλλοτε «τραυματίζεται», άλλοτε καταστρέφεται από τις πύρινες φλόγες, ανάλογα με την έκταση που παίρνει η πυρκαγιά.

Οι κάτοικοι που ζουν στην περιοχή είναι το καλοκαίρι σε μόνιμη επιφυλακή και «ετοιμοπόλεμοι» για να πέσουν στη «μάχη» με τις φλόγες και να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μέσα από ασφαλείς διαδρομές. Οι πολίτες στο Ντράφι, στον Νέο Βουτζά, στην Καλλιτεχνούπολη, στο Νταού Πεντέλης, στην Ανθούσα κ.α. κοιμούνται και ξυπνάνε με το βλέμμα στην Πεντέλη.

Το 1995 η Πεντέλη δέχθηκε ένα από τα σοβαρότερα πλήγματα. Φωτιά ξεσπά σε χωράφι και σύντομα επεκτείνεται σε Πικέρμι, Παλλήνη, Ντράφι, Ανθούσα και Πεντέλη με συνέπεια να καεί το δάσος της Ραπεντώσας από τον Άγιο Πέτρο έως το Γερμανικό Νεκροταφείο. Τρία μερόνυχτα φλεγόταν η περιοχή, με τους πυροσβέστες να δίνουν σκληρή «μάχη» για να τιθασεύσουν την πύρινη λαίλαπα. Περισσότερα από 150 σπίτια και 100.000 στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη.

Το 1998

Τρία χρόνια αργότερα και πριν καν οι κάτοικοι και κυρίως το περιβάλλον, συνέλθουν από το προηγούμενο σοκ, ξεσπά πυρκαγιά στον Νέο Βουτζά και την Ανθούσα, καίγοντας 75.000 στρέμματα της δυτικής Πεντέλης.

Το 2000, μία ολονύχτια πυρκαγιά έκαψε ό,τι προσπάθεια αναδάσωσης είχε καταβληθεί στην περιοχή για να επουλωθούν οι πληγές από τις πυρκαγιές της προηγούμενης πενταετίας. Η περιοχή μετατράπηκε και πάλι σε «κρανίου τόπο» και οι προσπάθειες αναδάσωσης άρχισαν και πάλι από το μηδέν.

Πέρασαν πέντε χρόνια, μέχρι τη στιγμή που ξέσπασε φωτιά στη Ραφήνα. Η Αγία Τριάδα και η Αγία Κυριακή τυλίχτηκαν σχεδόν αμέσως στις φλόγες, ενώ λίγο αργότερα παραδόθηκαν ο Νέος Βουτζάς και η Καλλιτεχνούπολη. Στον Ν. Βουτζά η πυρκαγιά απείλησε -όπως και φέτος- σπίτια και η Καλλιτεχνούπολη χρειάστηκε να εκκενωθεί. Ακόμα, εκκενώθηκαν κατασκηνώσεις, το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης και αναφέρθηκαν προβλήματα στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Το 2007 η Ελλάδα θρηνούσε τα θύματα στις απίστευτα μεγάλες πυρκαγιές της Πελοποννήσου. Ξημερώματα Πέμπτης 16 Αυγούστου ξέσπασε πυρκαγιά σε τέσσερα (!) διαφορετικά μέτωπα, τα οποία έκαιγαν δασικές εκτάσεις, σπίτια και εξοχικές κατοικίες κατά μήκος του άξονα Πεντέλη – Πολιτεία και Πεντέλη – Ντράφι.

Εντεκα χρόνια μετά, έρχεται η τραγωδία στο Μάτι με τους 102 νεκρούς. Η πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα της 23ης Ιουλίου από το Νταού Πεντέλης, προτού φτάσει στο παραθαλάσσιο θέρετρο. Εξαπλώθηκε με απίστευτα ταχείς ρυθμούς λόγω της ασυνήθιστα ακραίας ταχύτητας των ανέμων, σε συνδυασμό και με τις υψηλές θερμοκρασίες (κοντά στους 40°C). Ως αποτέλεσμα, η πυρκαγιά κατακαίει τη βόρεια πλευρά του Νταού και κινείται διά μέσου της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος προς την ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας, στους οικισμούς Νέος Βουτζάς, Κόκκινο Λιμανάκι και Μάτι μέσα σε λίγα λεπτά.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]