Το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στις 02:30, στη συμβολή των οδών Ερμού και Λυκούργου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Ένωσης Κρητών Μεταμόρφωσης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η αφορμή δόθηκε όταν ομάδα Αλβανών που αποχωρούσε από το πανηγύρι διαπληκτίστηκε με άλλους ομοεθνείς τους για ασήμαντη αιτία. Οι φράσεις «Γιατί με κοιτάς, εσύ με κοιτάς, φύγε να περάσω» προηγήθηκαν της έντασης, η οποία πολύ γρήγορα εξελίχθηκε σε άγρια συμπλοκή με μαχαίρια.
Η λογομαχία κλιμακώθηκε και περίπου είκοσι άτομα συμμετείχαν στη συμπλοκή, προκαλώντας πανικό στους παρευρισκόμενους. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο ΚΑΤ.
Μεταξύ αυτών, δύο Αλβανοί (γεννημένοι το 1999 και το 2000) έφεραν σοβαρά τραύματα στον θώρακα, τα πλευρά και τη μασχάλη. Ένας Έλληνας (γεννημένος το 2000) τραυματίστηκε στη μέση, την ώρα που προσπαθούσε να χωρίσει τους διαπληκτιζόμενους, ενώ ένας ακόμη Αλβανός (γεννημένος το 2000) υπέστη τραύματα σε μπράτσο, πλευρά, θώρακα και μώλωπες στο πρόσωπο.
Η αστυνομία διεξάγει προανάκριση για να εξακριβώσει τις ακριβείς συνθήκες του επεισοδίου και να εντοπίσει πιθανά επιπλέον εμπλεκόμενα άτομα. Το περιστατικό καταγράφηκε ως σοβαρή υπόθεση δημόσιας τάξης, χωρίς να αναφερθούν θάνατοι