Σήμερα αναμένεται να διαβιβαστούν στον εισαγγελέα τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ΕΥΠ, προκειμένου να διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση και να προχωρήσει η διαδικασία σύλληψής του για το συγκεκριμένο αδίκημα. Η προκαταρκτική εξέταση αναμένεται να ανατεθεί στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η οποία θα διερευνήσει όλες τις παραμέτρους της υπόθεσης για τη σύνταξη της δικογραφίας.
Η ΕΥΠ έχει ήδη παραδώσει τα στοιχεία στην ΕΛΑΣ, ενώ οι ελληνικές Αρχές συνεργάζονται με ξένες υπηρεσίες για τη διερεύνηση των δραστηριοτήτων και των επαφών του κρατούμενου.
Λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή, λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα ασφάλειας σε κρίσιμους στόχους και εγκαταστάσεις. Η ΕΛΑΣ και η ΕΥΠ έχουν ενισχύσει τη φύλαξη πρεσβειών, κυρίως των ΗΠΑ και του Ισραήλ, ενώ προστατεύονται και άλλοι στόχοι αμερικανικού και ισραηλινού ενδιαφέροντος, όπως ξενοδοχεία, επιχειρήσεις, συναγωγές και κατοικίες.
Ταυτόχρονα, οι Αρχές βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα σε αεροδρόμια και στα σύνορα, με έμφαση στην Αθήνα, την Κρήτη, την Αλεξανδρούπολη, τη Ρόδο και άλλα νησιά, για την πρόληψη πιθανών ενεργειών στη χώρα.
H ΕΥΠ παρακολουθούσε επί μήνα τον 36χρονο Γεωργιανό – Bρέθηκε κρυπτογραφημένο λογισμικό στο κινητό του
Στην κατοχή του βρέθηκαν φωτογραφίες ευαίσθητων εγκαταστάσεων και ειδικό κρυπτογραφημένο λογισμικό, γεγονός που στρέφει τις έρευνες σε πιθανή σύνδεσή του με ξένη υπηρεσία.
Ο άνδρας είχε φτάσει στην Ελλάδα στις 3 Φεβρουαρίου και εγκαταστάθηκε στα Χανιά, ενοικιάζοντας δωμάτιο με θέα τον κόλπο της Σούδας. Από την άφιξή του, η ΕΥΠ τον παρακολουθούσε, καθώς υπήρχαν ενδείξεις ότι παρακολουθούσε κινήσεις πλοίων και φωτογράφιζε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Στις 24 Φεβρουαρίου βρισκόταν στη Σούδα την ώρα που έφτανε το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford. Τις προηγούμενες ημέρες είχε μεταβεί στην Αθήνα και, χωρίς να έχει εισιτήριο, κατευθυνόταν προς το αεροδρόμιο, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η προσαγωγή του.
Η υπόθεση παρουσιάζει ομοιότητες με τη σύλληψη ενός 26χρονου Αζέρου για κατασκοπεία στη Σούδα το περασμένο καλοκαίρι, καθώς και εκείνος φωτογράφιζε τη βάση.
Στις 16 Φεβρουαρίου, ο 36χρονος προσπάθησε να μείνει στο ίδιο ξενοδοχείο που είχε διαμείνει ο 26χρονος, αλλά δεν υπήρχε διαθέσιμο δωμάτιο. Οι ελληνικές αρχές εξετάζουν πιθανές συνδέσεις μεταξύ των δύο υποθέσεων και τυχόν συνεργασίες με ξένες υπηρεσίες.

![Μέγαρα: Προσαγωγή Ιρακινού υπόπτου για κατασκοπεία στην αεροπορική βάση [Βίντεο]](https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2026/03/aeroporiki-vasi-elikoptera-150x150-jpg.webp)