Η τουρκική Ακτοφυλακή εξέδωσε ανακοίνωση για το περιστατικό της εμπλοκής τουρκικού αλιευτικού με σκάφη του ελληνικού Λιμενικού στα ανοιχτά του Αγαθονησίου. Η τουρκική Ακτοφυλακή που υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση για το περιστατικό με το αλιευτικό που φέρεται να επιχείρησε να εμβολίσει σκάφη του ελληνικού Λιμενικού, δεχόμενο προειδοποιητικά πυρά.
Η ανακοίνωση της τουρκικής ακτοφυλακής
Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της τουρκικής Ακτοφυλακής:
«Στις 19 Νοεμβρίου 2025, δημοσιεύτηκαν ορισμένα νέα σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης και λογαριασμούς κοινωνικών μέσων με τον τίτλο ”Η Ελληνική Ακτοφυλακή άνοιξε πυρ κατά τουρκικού αλιευτικού σκάφους στο Αιγαίο Πέλαγος”.
Οι πληροφορίες σχετικά με το περιστατικό παρουσιάζονται παρακάτω:
Στις 18 Νοεμβρίου 2025, στις 21:40, αναφέρθηκε ότι αλιευτικά σκάφη υπό τουρκική σημαία που ασκούσαν αλιευτικές δραστηριότητες ανοικτά του ποταμού Büyük Menderes στην περιοχή Didim του Aydın παρενοχλήθηκαν από σκάφη του ελληνικής Ακτοφυλακής και ότι 2 σκάφη της Τουρκικής Ακτοφυλακής (TCSG-909, TCSG-21) αποστάλησαν αμέσως στον τόπο του συμβάντος.
Τα σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής απομακρύνθηκαν από την περιοχή με ελιγμούς αναχαίτισης και ραδιοφωνικές κλήσεις από τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής που είχαν αποσταλεί, και τα αλιευτικά σκάφη μπόρεσαν να ολοκληρώσουν με ασφάλεια τις αλιευτικές τους δραστηριότητες.
Ως αποτέλεσμα των επιθεωρήσεων που διενεργήθηκαν στα αλιευτικά σκάφη που μεταφέρθηκαν στο αλιευτικό λιμάνι Didim Taşburun, εντοπίστηκαν 4 τρύπες από σφαίρες στο ραντάρ πλοήγησης του αλιευτικού σκάφους «HASİP REİS-3» και ξεκίνησε δικαστική έρευνα σχετικά με το περιστατικό.
Η Διοίκηση της Τουρκικής Ακτοφυλακής συνεχίζει να εκπληρώνει το καθήκον της να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στα ύδατα της Γαλάζιας Πατρίδας μας εντός των τουρκικών θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα.
Με σεβασμό ανακοινώνεται στο κοινό».
Αγαθονήσι: Το χρονικό με τους πυροβολισμούς μεταξύ τουρκικών αλιευτικών σκαφών και του Λιμενικού
Αρχικά, η είδηση αναπαράχθηκε από τον τουρκικό Τύπο, τα οποία συνοδεύονται και με φωτογραφίες, με την είδηση να επιβεβαιώνονται και από το Λιμενικό Σώμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις βραδινές ώρες της Τρίτης (18/11) δύο τουρκικά αλιευτικά σκάφη μπήκαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα κοντά στο Αγαθονήσι και άρχισαν να ψαρεύουν παρουσία δύο σκαφών της τουρκικής Ακτοφυλακής.
Μετέπειτα, στο σημείο πήγαν τρία περιπολικά σκάφη του Λιμενικού, τα οποία προέβησαν σε επανειλημμένες οπτικές και ηχητικές προειδοποιήσεις προς τα τουρκικά αλιευτικά ζητώντας τους να επιστρέψουν στα τουρκικά ύδατα, με αρνητικό αποτέλεσμα.
Τότε, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Λιμενικό, τουρκικό αλιευτικό εκτέλεσε επικίνδυνους ελιγμούς με κίνδυνο εμβολισμού ενός εκ των τριών περιπολικών σκαφών. Γι’ αυτό τον λόγο, το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους προέβη σε ρίψη προειδοποιητικών βολών προς «ασφαλή τομέα», υποχρεώνοντας τα αλιευτικά να αποχωρήσουν από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

