Για μια «δυνητικά επικίνδυνη κακοκαιρία» κάνει λόγο ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και επικεφαλής του meteo.gr, Κώστας Λαγουβάρδος.
Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, τα κυριότερα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι:
- Οι ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες τόσο στα ηπειρωτικά όσο και στα νησιωτικά τμήματα της χώρας. Τις πρώτες πρωινές ώρες φαινόμενα θα εκδηλωθούν κυρίως στα Επτάνησα και τη Δυτική Ελλάδα, αλλά γρήγορα θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα, με την κεντρική και ανατολική ηπειρωτική χώρα, την Ανατολική και Νότια Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, το Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο να επηρεάζονται σημαντικά. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα ενισχυθούν στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
- Οι χαλαζοπτώσεις αναμένονται τις πρώτες πρωινές ώρες στα Επτάνησα και τη Δυτική Ελλάδα, ενώ από το απόγευμα στη Νότια Πελοπόννησο, στην Κρήτη, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα.
- Οι θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη, ειδικότερα στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Η εξέλιξη αυτή του καιρού συνδέεται με μια ιδιαίτερα δυναμική διάταξη πάνω από την Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο και την ταυτόχρονη παρουσία δύο βαρομετρικών χαμηλών.
Σημειώνεται μάλιστα ότι σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία αναπτύχθηκε από τη μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το συγκεκριμένο επεισόδιο κατατάσσεται στην Κατηγορία 5 (Ακραία).
«Την Τετάρτη η πιο δύσκολη μέρα»
Όπως εξηγεί ο κ. Λαγουβάρδος, ήδη από σήμερα, Τρίτη, είναι σχηματισμένο ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό στη Νότια Ιταλία, το οποίο ονομάστηκε “ERMINIO” από την Ιταλική Μετεωρολογική Υπηρεσία, με βροχές και καταιγίδες ανοιχτά ακόμη του Ιονίου. «Έχει κάποιες βροχές στην Κέρκυρα και στην Ήπειρο και μέχρι το τέλος της ημέρας αναμένονται βροχές στα δυτικά τμήματα, δηλαδή νησιά του Ιονίου, Ήπειρο και Δυτική Στερεά, χωρίς όμως τα σημερινά ύψη βροχής να μας ανησυχούν σε αυτές τις περιοχές. Αύριο, Τετάρτη, έχουμε, όμως, την εξής εξέλιξη: Παραμένει το βαρομετρικό χαμηλό εκεί στη Νότια Ιταλία και ανοιχτά του Ιονίου και δημιουργείται ένα βαρομετρικό χαμηλό -αυτό είναι το παράδοξο- από τη Βόρεια Αφρική, το οποίο περνάει πάνω από τη Λιβύη, την Κρήτη μέσα στην ημέρα, και έρχεται στο Αιγαίο προς το μεσημέρι της Τετάρτης. Την Τετάρτη το μεσημέρι θα έχουμε δύο βαρομετρικά χαμηλά, ένα στο Ιόνιο και ένα στο Αιγαίο, που ο συνδυασμός κάνει την κατάσταση πιο δύσκολη. Ειδικά αυτό του ανατολικού κομματιού του Αιγαίου, αυτό δηλαδή που έρχεται από την Αφρική, θα “δώσει” έντονες βροχοπτώσεις στα ανατολικά τμήματα, Πιερία, Θεσσαλία κυρίως στα ανατολικά τμήματα, Ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, σε ένα μεγάλο τμήμα της Ανατολικής και Βορειοανατολικής Πελοποννήσου, και στη συνέχεια στα νησιά Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα». Όπως σημειώνει, αυτό το χαμηλό, θα συνδυάζεται με πολύ θυελλώδεις νοτιοανατολικούς ανέμους. ειδικά στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, στη θαλάσσια περιοχή της Ρόδου και μέχρι τις Κυκλάδες. «Θα φτάσουν τα 8-9 μποφόρ μέσο άνεμο και ριπές που θα ξεπεράσουν τα 110 χλμ την ώρα, με πιθανότητα να δημιουργήσουν προβλήματα πέρα από τη ναυσιπλοΐα και στην ξηρά γιατί θα έχουμε πολύ ενισχυμένους ανέμους», σημειώνει στο ΑΠΕ.
Αναφορικά με την Αττική όπως τονίζει θα σημειωθούν βροχοπτώσεις από το πρωί, ωστόσο τα φαινόμενα θα ενταθούν από το μεσημέρι και το απόγευμα όπου αναμένεται να εκδηλωθούν καταιγίδες. «Μας ανησυχεί γιατί τα προβλεπόμενα ύψη βροχής είναι σχετικά υψηλά και δεδομένης της ευαισθησίας της Αττικής στα πλημμυρικά επεισόδια μικρής ή μεγάλης έντασης. Μας ανησυχεί επομένως και η Αττική», εξηγεί και προσθέτει ότι την Πέμπτη θα συνεχιστούν οι βροχές και στην Αττική αλλά με μικρότερη ένταση. «Η αυριανή μέρα είναι η πιο δύσκολη και θα έλεγα από το μεσημέρι και μετά στις πιο πολλές περιοχές», αναφέρει ο κ. Λαγουβάρδος.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται από το ΜΕΤΕΟ/ ΕΑΑ, το πρώτο βαρομετρικό χαμηλό έχει σχηματιστεί στη θαλάσσια περιοχή νότια της Ιταλίας. Ταυτόχρονα, δεύτερο βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο βαθαίνει γρήγορα στην περιοχή του Αιγαίου, κινείται από την περιοχή της Βόρειας Αφρικής προς τα βόρεια-βορειοανατολικά. «Αυτό είναι το χαμηλό που συνδέεται άμεσα με τη σημαντική επιδείνωση του καιρού στη χώρα μας την Τετάρτη. Η δημιουργία αυτού του δεύτερου χαμηλού συνδέεται με σημαντικές θερμοκρασιακές διαφορές πάνω από την Αφρική», υπογραμμίζει το ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ.
Χάρτες με τις περιοχές που μπαίνουν σε Red Code
Περαιτέρω επιδείνωση του καιρού αναμένεται την Τετάρτη (1/4) με βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.
Στον χάρτη του σχήματος 1 παρουσιάζεται ο αθροιστικός υετός 3-ώρου και τα πεδία πιέσεων κατά το διάστημα 18:00 – 21:00 της Τετάρτης 01 Απριλίου 2026.

Σχήμα 1: Χάρτης πρόγνωσης 3-ωρης βροχόπτωσης και πεδίου πιέσεων για την Τετάρτη 01 Απριλίου 2026 και το διάστημα 18:00-21:00.
Η εξέλιξη αυτή του καιρού συνδέεται με μια ιδιαίτερα δυναμική διάταξη πάνω από την κεντρική και ανατολική Μεσόγειο και την ταυτόχρονη παρουσία δύο βαρομετρικών χαμηλών.
Το πρώτο βαρομετρικό χαμηλό (L1) έχει σχηματιστεί στη θαλάσσια περιοχή νότια της Ιταλίας. Ταυτόχρονα, δεύτερο βαρομετρικό χαμηλό (L2), το οποίο βαθαίνει γρήγορα στην περιοχή του Αιγαίου, κινείται από την περιοχή της Βόρειας Αφρικής προς τα βόρεια-βορειοανατολικά. Αυτό είναι το χαμηλό που συνδέεται άμεσα με τη σημαντική επιδείνωση του καιρού στη χώρα μας την Τετάρτη. Η δημιουργία αυτού του δεύτερου χαμηλού συνδέεται με σημαντικές θερμοκρασιακές διαφορές πάνω από την Αφρική.
Όπως φαίνεται στον χάρτη του σχήματος 2 όπου παρουσιάζονται οι αποκλίσεις της θερμοκρασίας στα 850 hPa (σε σχέση με τη μέση τιμή της περιόδου 1991-2020) την Τετάρτη 01 Απριλίου 2026 09:00. Μια ασυνήθιστη για την εποχή ψυχρή εισβολή εντοπίζεται στη Βορειοδυτική Αφρική, με τις ψυχρές αέριες μάζες (αρνητικές θερμοκρασιακές αποκλίσεις) να μετατοπίζουν βορειότερα τις θερμές αέριες μάζες (θετικές θερμοκρασιακές αποκλίσεις) πάνω από τη Σαχάρα προς τη Μεσόγειο.

Τέλος σημειώνεται ότι σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία αναπτύχθηκε από τη μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το συγκεκριμένο επεισόδιο κατατάσσεται στην Κατηγορία 5 (Ακραία).
Τι είναι το φαινόμενο της σύγκλισης ανέμων που θα χτυπήσει την Αττική
Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για δύο χαμηλά βαρομετρικά που θα χτυπήσουν την χώρα μας από αύριο, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στις πιο «επικίνδυνες» περιοχές καθώς αναμένεται να πέσει μεγάλος όγκος νερού.
Καταιγίδες και βροχές αναμένονται και στην Αττική, μία από τις περιοχές που θα βρεθούν στο επίκεντρο της κακοκαιρίας.
Ο Θοδωρής Κολυδάς αναφέρει πως το κρίσιμο 48ωρο είναι Τετάρτης – Πέμπτης καθώς πέρα από καταιγίδες και βροχές που αναμένεται να εκδηλωθούν σε συγκεκριμένες περιοχές, θα υπάρχουν και τοπικές εξάρσεις.
Σύμφωνα και πάλι με τον ίδιο, οι περιοχές που θα δεχθούν το περισσότερο νερό είναι το Ιόνιο, δυτική Πελοπόννησος, δυτική – ανατολική Στερεά, Αττική, Εύβοια, Σποράδες, Θεσσαλία, Σποράδες, κεντρικό – βόρειο – ανατολικό Αιγαίο.
Από την άλλη, ο Γιώργος Τσατραφύλλιας αναφέρει πως το φαινόμενο της σύγκλισης των ανέμων θα πυροδοτήσει καταιγίδες στην Αττική από το μεσημέρι της Τετάρτης.
Σχετικά με το φαινόμενο, ο μετεωρολόγος εξηγεί πως θα εκδηλωθεί όταν βορειοανατολικοί και νοτιοανατολικοί άνεμοι θα συναντηθούν στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας.
Τα φαινόμενα θα έχουν διάρκεια και θα είναι επίμονα, ειδικά όπου θα παρατηρηθεί το φαινόμενο της σύγκλισης.
Η ΕΜΥ πέρα από τις καταιγίδες και τις βροχές, προειδοποιεί και για χαλαζοπτώσεις, θυελλώδεις ανέμους έως 10 μποφόρ αλλά και πυκνά χιόνια στα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας.
Η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά:
«Η κακοκαιρία Εrminio εξελίσσεται, μέχρι στιγμής, ομαλά ως προς τη γενική της οργάνωση, επιβεβαιώνοντας σε γενικές γραμμές την εκτίμηση ότι το κυριότερο επεισόδιο θα εκδηλωθεί μέσα σε ένα σχετικά συμπυκνωμένο χρονικό παράθυρο. Ο κύριος όγκος του νερού αναμένεται να καταγραφεί στη διάρκεια περίπου 48 ωρών, από την Τετάρτη έως και την Πέμπτη, όταν τα βαρομετρικά συστήματα θα επηρεάσουν πιο αποφασιστικά μεγάλο μέρος της χώρας με εκτεταμένες βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα λείψουν οι τοπικές εξάρσεις ή οι περιοχές όπου τα φαινόμενα θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια.
Σημαίνει όμως ότι, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η κακοκαιρία ακολουθεί μια σχετικά αναμενόμενη εξέλιξη, με σαφή κορύφωση στο διήμερο Τετάρτης – Πέμπτης, διάστημα κατά το οποίο θα πέσουν και τα μεγαλύτερα αθροιστικά ύψη βροχής. Πρόκειται, συνεπώς, για το πιο κρίσιμο σκέλος της διαταραχής, εκεί όπου θα πρέπει να στραφεί η μεγαλύτερη προσοχή, ιδιαίτερα στις περιοχές που παραδοσιακά είναι πιο ευάλωτες σε μεγάλα ύψη υετού και στην επιμονή των φαινομένων».
Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που ξεκινάει την Πρωταπριλιά -Οι «κόκκινες» περιοχές
1. Την Τετάρτη (1/4), συγκεκριμένα, από το ανωτέρω καιρικό σύστημα δημιουργείται επιφανειακό χαμηλό στη Λιβύη που κινείται γρήγορα βόρεια-βορειοανατολικά.
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
Α. Στα νησιά του Ιονίου από τις πρώτες πρωινές ώρες (πορτοκαλί προειδοποίηση)
Β. Στην ανατολική Πελοπόννησο, στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια, στη Θεσσαλία και στις Σποράδες από τις προμεσημβρινές ώρες μέχρι αργά τη νύχτα (κόκκινη προειδοποίηση).
Γ. Στην Αττική από τις προμεσημβρινές ώρες μέχρι το βράδυ (κόκκινη προειδοποίηση).
Δ. Στις Κυκλάδες (κυρίως στα βόρεια) και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (από νήσο Χίο και νοτιότερα) από το απόγευμα μέχρι αργά τη νύχτα (πορτοκαλί προειδοποίηση).
Ε. Στα Δωδεκάνησα από το απόγευμα (κόκκινη προειδοποίηση).
2. Την Πέμπτη (2/4) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
Α. Στη δυτική και νότια Πελοπόννησο από τις πρωινές ώρες μέχρι αργά τη νύχτα (κόκκινη προειδοποίηση).
Β. Στην ανατολική Θεσσαλία (περιφερειακές ενότητες Λάρισας, Μαγνησίας συμπεριλαμβανομένων και των Σποράδων) από τις πρώτες ώρες μέχρι το μεσημέρι (πορτοκαλί προειδοποίηση).
Γ. Στις περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας: Πιερία, Ημαθία, Χαλκιδική και Σερρών από τις πρωινές ώρες μέχρι αργά το απόγευμα (πορτοκαλί προειδοποίηση).
Δ. Στην Κρήτη (κυρίως στα δυτικά και στα νότια) από τις μεσημβρινές ώρες μέχρι αργά τη νύχτα (κόκκινη προειδοποίηση).
Ε. Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από αργά το απόγευμα (πορτοκαλί προειδοποίηση).
ΣΤ. Στα Δωδεκάνησα τις πρώτες ώρες της ημέρας (κόκκινη προειδοποίηση) και εκ νέου από αργά το απόγευμα (πορτοκαλί προειδοποίηση).
«Καμπανάκι» μετεωρολόγων για τα έντονα φαινόμενα που ξεκινούν την Τετάρτη (1/4)
Οι μετεωρολόγοι εφιστούν την προσοχή, καθώς τα φαινόμενα μπορεί να είναι έντονα, προκαλώντας προκαλέσει πλημμυρικά επεισόδια.
Ο Γιάννης Καλλιάνος σε ανάρτησή του επικεντρώθηκε στα χιλιοστά βροχής που αναμένονται στην Αττική, παραθέτοντας ότι τα παγκόσμια προγνωστικά μοντέλα προβλέπουν έντονες βροχοπτώσεις στην Αττική την Τετάρτη, με τοπικά μέγιστα ύψη έως 150 mm, ενώ ο μέσος όρος των εκτιμήσεων βρίσκεται περίπου στα 80 mm. Αναμένονται ισχυρές καταιγίδες κατά περιόδους, αλλά και πιο ήπιες βροχές, με σημαντικές διακυμάνσεις στην ένταση.
Οι εκτιμήσεις των μοντέλων παρέχουν μια πρώτη εικόνα της κακοκαιρίας και δεν αποτελούν απόλυτη βεβαιότητα, καθώς η πραγματική βροχόπτωση μπορεί να διαφοροποιηθεί. Η προσοχή όλων στις μετακινήσεις και στις υποδομές είναι απαραίτητη.
Από την πλευρά του, ο μετεωρολόγος του Alpha, Γιώργος Τσατραφύλλιας, σε ανάρτησή του προβλέπει ότι στην Αττική αναμένονται έως 90 mm βροχής, τονίζοντας ότι κρίσιμο παράγοντα αποτελεί η ένταση.
Αυτοί είναι οι δήμοι της Αττικής που αποφάσισαν κλείσιμο των σχολείων την Τετάρτη (1/4)
Τέσσερις δήμοι της Αττικής αποφάσισαν το καθολικό κλείσιμο των σχολείων, στις δικαιοδοσίες τους, ως μέτρο ασφάλειας για την κακοκαιρία Erminio.
Συγκεκριμένα, με απόφαση των επιμέρους δημοτικών αρχών, οι δήμοι Σαρωνικού, Μαρκοπούλου Μεσογαίας και Μαραθώνα στην Αττική, θα προχωρήσουν σε καθολικό κλείσιμο σχολείων.
Η ανακοίνωση του δήμου Σαρωνικού
«Κλειστά όλα τα σχολεία του Δήμου Σαρωνικού και οι παιδικοί σταθμοί, μετά την έκδοση της απόφασης 657/2026 του Δημάρχου Σαρωνικού.
Για τις επόμενες δύο ημέρες, σύμφωνα με την απόφαση Α1216/2026 της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με την οποία η Περιφέρεια Αττικής τίθεται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού, ο Δήμος Σαρωνικού περιλαμβάνεται στις περιοχές που, βάσει των έως τώρα προγνωστικών μοντέλων, αναμένεται να δεχθούν πολύ μεγάλες ποσότητες νερού.
Η εκτίμηση για την κορύφωση των φαινομένων προσδιορίζεται από το μεσημέρι της Τετάρτης και μετά. Ωστόσο, καθώς ο ακριβής χρόνος ενδέχεται να μεταβληθεί, αποφασίσαμε προληπτικά το κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου μας, καθώς και το κλείσιμο των ΚΑΠΗ και των αθλητικών χώρων.
Για εμάς, η πρόληψη και η ασφάλεια των κατοίκων μας αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα.
Ο μηχανισμός του Δήμου τίθεται σε 48ωρη επιφυλακή για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας.
Παρακαλούμε, για οποιαδήποτε ανάγκη παροχής βοήθειας, να καλείτε στο τηλεφωνικό μας κέντρο, στο 15325».
Η ανακοίνωση του δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας
O δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας αναφέρει με ανακοίνωσή του:
«Κατόπιν απόφασης του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας που θέτει την Αττική σε κατάσταση κινητοποίησης (Red Code), καθώς και την Απόφαση Δημάρχου, θα παραμείνουν κλειστές όλες οι Σχολικές Μονάδες και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου Μαρκοπούλου αύριο Τετάρτη 1-4-2026 και Πέμπτη 2-4-2026, λόγω έντονων καιρικών συνθηκών και κινδύνου σοβαρών πλημμυρικών φαινομένων, και για την προστασία μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών».
Η ανακοίνωση του δήμου Μαραθώνα
Στον Μαραθώνα και τη Νέα Μάκρη δεν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα, καθώς ο Δήμος Μαραθώνος ανακοίνωσε το κλείσιμο όλων των σχολείων, καθώς και των ΚΔΑΠ.
«Κλειστές Τετάρτη και Πέμπτη, 1 και 2/4/2026, σχολικές μονάδες, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, αθλητικές εγκαταστάσεις και ΚΔΑΠ του Δήμου Μαραθώνος
Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο προγνωστικό δελτίο της ΕΜΥ, η περιοχή μας αναμένεται να δεχθεί πολύ μεγάλες ποσότητες βροχής κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Erminio, για την οποία όλη η περιφέρεια Αττικής έχει τεθεί σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού.
Αν και τα προγνωστικά μοντέλα προσδιορίζουν την έναρξη των έντονων φαινομένων από τις μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης 1/4/2026 και μετά, το ενδεχόμενο να εκδηλωθούν νωρίτερα είναι υπαρκτό, ενώ οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν μέχρι και τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, 2/4/2026.
Με γνώμονα την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών, αλλά και επειδή οι μετακινήσεις κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους, με απόφαση του Δημάρχου Μαραθώνος, όλες οι σχολικές μονάδες, οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά και τα ΚΔΑΠ του Δήμου μας δεν θα λειτουργήσουν αύριο Τετάρτη, 1/4/2026 και μεθαύριο Πέμπτη, 2/4/2026.
Οι υπηρεσίες και εθελοντικές δυνάμεις του Δήμου Μαραθώνος βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας Red Code.
Οι πολίτες παρακαλούνται θερμά να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφύγουν τις μετακινήσεις αν δεν είναι απολύτως αναγκαίες και να τηρούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας».
Η ανακοίνωση του Δήμου Ωρωπού
«ΚΛΕΙΣΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ – ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΩΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2026 ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΒΑΡΟΜΕΤΡΙΚΟΥ ΧΑΜΗΛΟΥ «ERMINIO» ΜΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ 5
Με απόφαση του Δημάρχου Ωρωπού Γιώργου Γιασημάκη, την Τετάρτη 1 Απριλίου 2026 θα παραμείνουν κλειστές όλες οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όλοι οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί στην επικράτεια του Δήμου Ωρωπού, καθώς και το Δημοτικό Ωδείο, λόγω της έντονης κακοκαιρίας και των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να προκαλέσει το βαρομετρικό χαμηλό με την ονομασία «ERMINIO», κατηγορίας επικινδυνότητας 5.
Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο δελτίο έκτακτων καιρικών φαινομένων, καθίσταται επικίνδυνη η μετακίνηση μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών, γι’ αυτό και κρίθηκε απαραίτητο οι σχολικές μονάδες να παραμείνουν κλειστές για λόγους ασφάλειας.
Η ασφάλεια των μαθητών, των εκπαιδευτικών και όλων των πολιτών αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα».
Η νέα ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής – Πού δεν θα χτυπήσει το κουδούνι
Ανοιχτά θα παραμείνουν αύριο (1/4) τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Αττική, με απόφαση του περιφερειάρχη Νίκου Χαρδαλιά, μετά και τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου που συγκλήθηκε από το αρμόδιο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Αντιθέτως, κλειστά θα είναι τα νυχτερινά σχολεία, καθώς τα φαινόμενα της επικείμενης κακοκαιρίας Erminio, αναμένεται να εξελιχθούν ραγδαία και να ενταθούν από τις απογευματινές ώρες μέχρι τα μεσάνυχτα.
Ο περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως οι εν λόγω αποφάσεις ελήφθησαν «με σεβασμό προς τον οικογενειακό προγραμματισμό», ενώ προέβη στις ακόλουθες τέσσερις συστάσεις:
– Περιορισμός των μετακινήσεων μαθητών και οικογενειών στις απολύτως αναγκαίες, κυρίως τις κρίσιμες ώρες, από το απόγευμα και μετά. Ιδιαίτερη προσοχή συστήνεται στους γονείς και φροντιστές των ωφελούμενων σε ανοικτές δομές κοινωνικής φροντίδας της περιφέρειας κατά τη μετάβασή τους προς και από αυτές.
– Επανεξέταση απογευματινών δραστηριοτήτων, φροντιστηρίων και εξωσχολικών προγραμμάτων, με γνώμονα την ασφάλεια.
– Έκκληση προς το υπουργείο Παιδείας για την έγκαιρη αποχώρηση των μαθητών από τα ολοήμερα σχολεία.
– Άμεση απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων για αναβολή-ματαίωση των μαθητικών εκδρομών που έχουν προγραμματιστεί από τα σχολεία της περιφέρειας, από και προς όλες τις περιοχές που έχουν τεθεί σε κόκκινο συναγερμό, δηλαδή τις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας (συμπεριλαμβανομένων και των Σποράδων), Πελοποννήσου και Νοτίου Αιγαίου, καθώς και τις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας και Πιερίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Οι υπηρεσίες της περιφέρειας βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, παρακολουθώντας την εξέλιξη του φαινομένου ώρα με την ώρα, ενώ με εντολή περιφερειάρχη, τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας συσκέπτονται διαρκώς πάνω σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης πλημμυρικού κινδύνου, σε συνεχή συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς.
«Η κακοκαιρία Erminio αναμένεται να εξελιχθεί ραγδαία»
Ειδικότερα, με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Επιτροπής, ο περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσε:
«Με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και τα μετεωρολογικά μοντέλα, η Αττική για αύριο, Τετάρτη 1η Απριλίου, βρίσκεται σε red code. Η κακοκαιρία Erminio αναμένεται να εξελιχθεί ραγδαία, με τα φαινόμενα να εντείνονται από τις απογευματινές ώρες έως και τα μεσάνυχτα.
Σεβόμενοι τον οικογενειακό προγραμματισμό, τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα λειτουργήσουν κανονικά, ενώ κλειστά θα παραμείνουν τα νυχτερινά σχολεία σε όλη την Αττική. Κατά τις κρίσιμες ώρες, κυρίως από το απόγευμα και μετά, συστήνουμε τον περιορισμό των μετακινήσεων στις απολύτως αναγκαίες. Ιδιαίτερη προσοχή ζητάμε από μαθητές και οικογένειες, καθώς και από τους φροντιστές των ωφελούμενων σε ανοικτές δομές κοινωνικής φροντίδας της περιφέρειας. Απογευματινές δραστηριότητες, φροντιστήρια και εξωσχολικά προγράμματα καλό είναι να επανεξεταστούν από τους γονείς, με γνώμονα την ασφάλεια των παιδιών. Την ίδια στιγμή, απευθύνουμε έκκληση προς το υπουργείο Παιδείας, για την έγκαιρη αποχώρηση των μαθητών από τα ολοήμερα σχολεία.
Παράλληλα, καλούμε τα συναρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν άμεσα σε απόφαση αναβολής ή ματαίωσης των μαθητικών εκδρομών από και προς τις περιοχές που βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό. Η πρόληψη δεν είναι υπερβολή, είναι ευθύνη. Και η ασφάλεια των παιδιών μας δεν είναι θέμα τύχης. Είναι θέμα επιλογής».
Κλειστά τα σχολεία σε Μεγίστη και Ρόδο
Ανακοίνωση έρχεται από τον δήμο Μεγίστης και αφορά την αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων την προσεχή Πέμπτη 2 Απριλίου για προληπτικούς λόγους με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών και της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Επιπλέον, στη Ρόδο θα κλείσουν αύριο Τετάρτη (01.04) όλα τα σχολεία και οι αθλητικές εγκαταστάσεις.
Στην Αττική οι αποφάσεις για την λειτουργία των σχολείων θα γίνει μετά τη σύσκεψη που θα γίνει το μεσημέρι στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.
Αναστέλλεται η λειτουργία των σχολείων σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα την Τετάρτη
Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα την Τετάρτη 1 Απριλίου, με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονται την περιοχή.
Νωρίτερα, σχετικές αποφάσεις είχαν λάβει και οι Δήμαρχοι Ρόδου, Κω και Σύμης, προχωρώντας σε αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων σε τοπικό επίπεδο.
Η απόφαση αφορά όλες τοις βαθμίδες εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των δομών προσχολικής αγωγής και των ειδικών σχολείων, με στόχο την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών.
Παράλληλα, οι αρχές καλούν τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να ακολουθούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, μέχρι την εξομάλυνση των καιρικών συνθηκών.
Τηλεκπαίδευση στα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά
Σε περιπτώσεις αναστολής λειτουργίας σχολικών μονάδων με απόφαση Περιφερειάρχη ή Δημάρχου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών ή έκτακτων γεγονότων, η εκπαιδευτική διαδικασία συνεχίζεται με τηλεκπαίδευση, όπου αυτό είναι εφικτό, ανέφερε το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού.
Δεδομένου ότι σε ορισμένους Δήμους οι αποφάσεις αναστολής μπορεί να λαμβάνονται οποιαδήποτε ώρα, η τηλεκπαίδευση ενεργοποιείται άμεσα, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και η εύρυθμη λειτουργία της σχολικής διαδικασίας.
Οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης έχουν ήδη ενημερωθεί από τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΑΙΘΑ, Γιάννη Παπαδομαρκάκη σχετικά και βρίσκονται σε συνεργασία με τις σχολικές μονάδες για την εφαρμογή της διαδικασίας, όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν.
Το Υπουργείο παρακολουθεί την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων και παραμένει σε διαρκή ετοιμότητα για την υποστήριξη της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Ειδήσεις Σήμερα
- Κοινή ανακοίνωση Ελλάδας και 9 ακόμη χωρών για την κατάσταση στον Λίβανο: Ζητούν αποκλιμάκωση και σεβασμό του λαού της χώρας
- Αθήνα: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που διακινούσε πλαστά έγγραφα – Συνελήφθησαν 3 αρχηγικά μέλη
- Δημοσκόπηση GPO: Αύξηση ποσοστών για ΝΔ – Αυτοδύναμη κυβέρνηση θέλει το 51,7% των πολιτών

