Σε μία ηχηρή παρέμβαση-καταγγελία για τα διαχρονικά εμπόδια που κρατούν καθηλωμένη την ελληνική βιομηχανία προχώρησε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ιστορικής σερραϊκής βιομηχανίας ΔΡΟΜΕΑΣ, Αθανάσιος Παπαπαναγιώτου, στο πλαίσιο ημερίδας του Επιμελητηρίου Σερρών.
Στη σχετική ομιλία του ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, ο ιδρυτής της εταιρείας απαρίθμησε με ονόματα και στοιχεία τα δομικά προβλήματα που στραγγαλίζουν την εγχώρια παραγωγή.
Ο ΔΡΟΜΕΑΣ, με έδρα τη Βιομηχανική Περιοχή Σερρών, αποτελεί μία από τις πιο εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις στον χώρο του σχεδιασμού και της κατασκευής επίπλων γραφείου. Με το 80% της παραγωγής του να κατευθύνεται στις αγορές του εξωτερικού, η εταιρεία έχει καταφέρει να αναλάβει εμβληματικά διεθνή συμβόλαια. Ενδεικτικά, αποτελεί από το 2009 αποκλειστικό προμηθευτή επίπλων γραφείου για όλα τα κτίρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ από το 2013 προμηθεύει με εξειδικευμένο εξοπλισμό και τις ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας (Bundeswehr) κατόπιν διεθνών διαγωνισμών. Παρά την παγκόσμια καταξίωση, ο επικεφαλής της εταιρείας στηλίτευσε το γεγονός ότι η δραστηριοποίηση στην ελληνική αγορά προσκρούει σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και αδιαφανείς πρακτικές.

Ειδικότερα, ο κ. Παπαπαναγιώτου έθεσε με επιτακτικό τρόπο το οξύ ενεργειακό πρόβλημα, αποκαλύπτοντας ότι η εταιρεία επιβαρύνεται ετησίως με δύο εκατομμύρια ευρώ για ηλεκτρική ενέργεια. Όπως τόνισε, ενώ ο ΔΡΟΜΕΑΣ κατέθεσε μελέτη για την υπαγωγή στο πρόγραμμα Net Metering (ιδιοπαραγωγή μέσω φωτοβολταϊκών) που θα μείωνε το κόστος κατά ένα εκατομμύριο ευρώ, η έγκριση από τον ΔΕΔΔΗΕ καθυστέρησε τέσσερα ολόκληρα χρόνια με πρόσχημα τον κορεσμό του δικτύου. Κατήγγειλε ότι το κόστος αναβάθμισης των μετασχηματιστών είναι ελάχιστο συγκριτικά με τις τεράστιες απώλειες δισεκατομμυρίων που υφίσταται η παραγωγή, αφήνοντας αιχμές ότι η στασιμότητα αυτή εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων παρόχων ενέργειας.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις στρεβλώσεις των Δημοσίων Συμβάσεων, σημειώνοντας πως «στην Ελλάδα δεν μπορείς να πάρεις δουλειά δημοσίου». Σημείωσε ότι αντί για ουσιαστικές πιστοποιημένες προδιαγραφές διεθνών εργαστηρίων, όπως απαιτεί η Κομισιόν, ζητούνται αμφιλεγόμενα πιστοποιητικά για τη διευκόλυνση συγκεκριμένων μειοδοτών. Παράλληλα, στηλίτευσε το δυσβάσταχτο κόστος των εγγυητικών επιστολών που φτάνει το 4% του προϋπολογισμού των έργων -μέτρο που όπως είπε έχει καταργηθεί στην Ευρώπη προς όφελος της απλούστευσης- επιβαρύνοντας τις επιχειρήσεις και «σιγοντάροντας τις τράπεζες». Ο πρόεδρος του ΔΡΟΜΕΑ δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει και τα υψηλά επιτόκια δανεισμού που κυμαίνονται στην Ελλάδα από 5,5% έως 8%, την ώρα που στο εξωτερικό η χρηματοδότηση εξοπλισμού γίνεται με επιτόκιο 2%. Τέλος, έθεσε το ζήτημα της διαχείρισης των Βιομηχανικών Περιοχών από την ΕΤΒΑ, χαρακτηρίζοντας τους κανονισμούς λειτουργίας της καταχρηστικούς για τις επιχειρήσεις και καλώντας το Υπουργείο Ανάπτυξης να παρέμβει αποφασιστικά.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Αθανάσιος Παπαπαναγιώτου υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι μια πλούσια χώρα» με τεράστιες δυνατότητες, η οποία όμως αδικεί τον εαυτό της όταν συμπεριφέρεται με όρους υστέρησης. Κάλεσε την κυβέρνηση και τους τεχνοκράτες να εστιάσουν στην ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων, ώστε η ελληνική επιχειρηματικότητα να αποκτήσει το περιβάλλον που της αξίζει.

















