Στην αποτύπωση που δημοσίευσε το Copernicus, η οποία περιορίζεται χρονικά έως το πρωί της Δευτέρας, φαίνεται ένα μεγάλο μέτωπο σε άξονα βορειοανατολικά-νοτιοδυτικά να εκτείνεται από την περιοχή Βροντάδος, κοντά στο Χαλκειό στα νότια και οι ενεργές εστίες να προχωρούν προς το Λιθί και τη Βέσσα. Η εκτίμηση για τις καμένες εκτάσεις από το Copernicus έχουν υπολογιστεί σε 22 χιλιάδες στρέμματα έως χθες το πρωί.

Σύμφωνα με την εικόνα του δορυφόρου, περίπου 102.000 στρέμματα έχουν παραδοθεί στις φλόγες στο νησί της Χίου. Αν αναλογιστεί κανείς ότι η συνολική έκταση του νησιού είναι περίπου 840.000 στρέμματα, αντιλαμβανόμαστε ότι περίπου το 1/8 του νησιού, μέχρι στιγμής, έχει επηρεαστεί από τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών. Πάντως, οι άνεμοι δεν φαίνεται να εξασθενούν στη Χίο και θα πνέουν με εντάσεις 5-6 μποφόρ για 3-4 μέρες ακόμα, τουλάχιστον.

Φωτιά στην Χίο: Επίγεια και εναέρια μέσα στη μάχη των αναζωπυρώσεων
Τρίτη μέρα και μάχες με τις φλόγες δίνουν στη Χίου μεγάλες πυροσβεστικές δυνάμεις. Συγκεκριμένα επιχειρούν 444 πυροσβέστες, δηλαδή όλη η δύναμη της Χίου με ενισχύσεις από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Λέσβο, 21 ομάδες δασοκομάντο, 85 οχήματα καθώς και 30 εθελοντές σε πεζοπόρα τμήματα, με 4 εθελοντικά οχήματα. Μαζί τους οκτώ εναέρια μέσα, δυο αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα ενώ στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες όλων η κατάσταση της πυρκαγιάς χαρακτηρίζεται εύθραυστη.
Αυτή τη στιγμή (14:00.) σε εξέλιξη βρίσκεται ένα μέτωπο από τον Άγιο Γεώργιο Συκούση προς τα Αρμόλια, το οποίο πέρασε λίγο πριν τη θέση Καμπί, μέσα από καλλιέργειες μαστιχόδεντρων καίγοντας δασική και χορτολιβαδική έκταση. Η φωτιά κατευθύνεται και προς το κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου και οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν για να μην περάσουν οι φλόγες στο δάσος της Σκλαβιάς.
Σε ύφεση φαίνεται να είναι, από τις 12:30, το μέτωπο μεταξύ Ζυφιά και Δαφνώνα, που αναζωπυρώθηκε νωρίτερα. Μικρά και πολυδιασπασμένα μέτωπα παραμένουν ενεργά μεταξύ των χωριών Λιθί και Βέσσα.
Σημειώνεται ότι, από χθες, η Χίος έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ και σήμερα το έργο της πυρόσβεσης δυσχεραίνουν άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.
Στην κατάσταση που επικρατεί στη Χίο αναφέρθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Νίκος Νύχτας και ο πυρομετεωρολόγος και ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Θοδωρής Γιάνναρος μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πρώτου προγράμματος της ΕΡΤ.
Όπως είπε ο κ. Νύκτας «η Χίος αυτή τη στιγμή είναι κατάμαυρη (…). Τώρα που συζητάμε είναι ένα βουνό, μια οροσειρά η οποία καίει ολόκληρη, έχει φωτιές, έχει καπνούς και επιχειρούν τα ελικόπτερα (…). Είναι σημαντικό να σβήσει αυτή η φωτιά, γιατί είναι πάνω ακριβώς από το χωριό, το Λιθί (…). Το χωριό έχει εκκενωθεί, οι κάτοικοι έχουν φύγει. Είχε δοθεί εκκένωση από το πρωί (…)».
Όσο για το αν ενδέχεται να υπήρξε εμπρησμός, σημείωσε: «Είναι αλήθεια (…). Πιστεύω ότι η Πυροσβεστική, γιατί έχει έρθει και ειδικό κλιμάκιο, έχουν στοιχεία ότι πράγματι υπήρχε. Το θέμα είναι θα τους πιάσουμε; Θα μπορέσουμε να προστατευτούμε απ’ αυτούς; Δεν πάει άλλο. Δεν γίνεται αυτή η δουλειά, δεν γίνεται (…)».
Ο πυρομετεωρολόγος και ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Θόδωρος Γιάνναρος είπε: «Είναι μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση. Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι η φωτιά πατάει επάνω και σε διπλοκαμένα και σε τριπλοκαμένα (…). Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, τα οποία έχουμε, ένα δύσκολο διάστημα περίπου από τη μια μέχρι τις οχτώ το βράδυ, οι άνεμοι είναι όντως λιγότερο ενισχυμένοι σε σχέση με τις προηγούμενες δύο ημέρες. Κυριακή και Δευτέρα ήμασταν περίπου στα 5 με 6 μποφόρ. Σήμερα έχουμε πέσει στα 4 με 5 μποφόρ και αναμένεται από τις 8 το βράδυ να εξασθενήσουν ακόμη περισσότερο. Ωστόσο, περιμένουμε σταδιακά μία στροφή των ανέμων από βόρειες βορειοανατολικές διευθύνσεις σε βόρειες βορειοδυτικές και αυτό ενδεχομένως θα μπορούσε να στρέψει τη φωτιά προς την περιοχή όπου βρίσκονται τα μεγαλύτερα Μαστιχοχώρια. Χρειάζεται πάρα πολύ προσοχή, να ελεγχθεί εκείνο το μέτωπο».
Τέλος ο κ. Γιάνναρος σημείωσε: «Θα ακουστεί λίγο απαισιόδοξο, αλλά νομίζω ότι δεν έχουμε διδαχθεί, από τις προηγούμενες πυρκαγιές και δεν έχουμε διδαχθεί, διότι δεν έχουμε τα δεδομένα για να διδαχθούμε. Για να διδαχθεί κάποιος από παρελθοντικές πυρκαγιές, από προηγούμενα περιστατικά, θα πρέπει να έχει δεδομένα. Δηλαδή, να γνωρίζει με τι ταχύτητα κινήθηκε η φωτιά, να γνωρίζει τις παραμέτρους ενδιάμεσα σε διάφορες χρονικές στιγμές, για να μπορέσει να την αναλύσει και να εξάγει πραγματικά μαθήματα. Όσο δεν έχουμε αυτά τα δεδομένα, είναι αδύνατο να λέμε ότι εξάγουμε μαθήματα».
Ειδήσεις Σήμερα
- Κομισιόν για μεταναστευτικό: Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τις ελληνικές Αρχές σχετικά με τις αφίξεις από τη Λιβύη
- Τώρα ο Τραμπ λέει πως δεν θέλει να δει αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν
- Η Νέα Δημοκρατία παρουσίασε πρόταση επιβράβευσης εταιρειών με ενεργή Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη
- Μαρινάκης: Η Ελλάδα έχει δείξει μια υποδειγματική ωριμότητα αυτήν την πολύ δύσκολη περίοδο

