Τέμπη: Με αντίστροφη μέτρηση κινούνται οι διαδικασίες στη δίκη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα, καθώς απομένουν δύο συνεδριάσεις έως τη διακοπή του Αυγούστου.
Η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας κατέστησε σαφές ότι το ζήτημα των αιτημάτων αναβολής θα πρέπει να έχει κριθεί μέχρι τις 28 Ιουλίου, ημερομηνία που αποτελεί και την τελευταία δικάσιμο πριν τη διακοπή.
Στο πλαίσιο αυτό, στις επόμενες συνεδριάσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν οι τοποθετήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, ώστε στη συνέχεια το δικαστήριο να προχωρήσει στην ανακοίνωση της απόφασής του.
Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων στελεχών της ΕΡΓΟΣΕ γνωστοποίησε ότι θα τοποθετηθεί την προσεχή Δευτέρα. Υπενθυμίζεται ότι συνήγοροι συγκεκριμένων κατηγορουμένων της ΕΡΓΟΣΕ ήταν εκείνοι που κατέθεσαν αίτημα αναβολής ή αναστολής της δίκης, επικαλούμενοι το άρθρο 59 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Όπως υποστηρίζουν, από τη στιγμή που οι εντολείς τους είναι κατηγορούμενοι και στη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τη Σύμβαση 717, που αφορά οικονομικά αδικήματα, θα πρέπει να προηγηθεί η τελεσιδικία εκείνης της υπόθεσης και κατόπιν να εξεταστεί η υπόθεση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.
Αντίθετη ήταν η εισαγγελική πρόταση, καθώς χθες η εισαγγελέας εισηγήθηκε την απόρριψη του αιτήματος ως αβάσιμου, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι δεν υφίσταται «ταυτότητα πράξης» ούτε «οποιαδήποτε εξάρτηση μεταξύ των δύο δικογραφιών».
Στη σημερινή διαδικασία, ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου πρώην προϊσταμένου του Τμήματος Επιθεώρησης Λάρισας της Υπηρεσίας Υποστήριξης Κυκλοφορίας (σιδηροδρόμων) Κεντρικής και Νοτίου Ελλάδος, Θεμιστοκλής Σοφός, χαρακτήρισε «νομικώς εσφαλμένη» την άποψη της εισαγγελέως περί ταυτότητας πράξης. Όπως σημείωσε, «η ζημία των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών συνδέονται άρρηκτα».
Παράλληλα, επισήμανε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη τρεις διαφορετικές διαδικασίες για το ίδιο «βιοτικό γεγονός» και το ίδιο «ιστορικό συμβάν», αναφερόμενος στην υπόθεση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, στη δίκη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα, καθώς και στην υπόθεση του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Αχιλλέα Καραμανλή, που εξετάζεται από τον ειδικό ανακριτή του Αρείου Πάγου.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στο αίτημα που έχει καταθέσει για αποστολή προδικαστικού ερωτήματος στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο επίσης προτάθηκε να απορριφθεί από την εισαγγελέα. Όπως εξήγησε, το ερώτημα αφορά το κατά πόσο είναι συμβατός με το ενωσιακό δίκαιο ο τεχνητός διαχωρισμός της δικογραφίας, που οδηγεί –όπως υποστηρίζει– στη στέρηση του δικαιώματος του εντολέα του να έχει πρόσβαση στη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, αλλά και στον κίνδυνο διπλής δικαστικής κρίσης.
Νωρίτερα, ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις των συνηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι ο διαχωρισμός της δικογραφίας όσον αφορά τα στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ συνιστά «υποβολιμαία μεθόδευση», με στόχο –όπως είπε– τη μετάθεση σε μεταγενέστερο χρόνο της διαδικασίας ελέγχου των εμπλεκόμενων προσώπων.
Όπως υπογράμμισε, η δικογραφία έχει ήδη διαχωριστεί σε τρία μέρη και τυχόν περαιτέρω διάσπασή της θα οδηγήσει, κατά την άποψή της, σε «συγκάλυψη» και σε «δίκη παρωδία», προσθέτοντας ότι πρόκειται για «μεθόδευση» και μάλιστα «μεθόδευση διαφθοράς».
Η ίδια χαρακτήρισε το αίτημα αναβολής ως αίτημα «χοντρής παρέλκυσης», επισημαίνοντας ότι η υπόθεση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας βρίσκεται σε πολύ πιο πρώιμο στάδιο.
Κλείνοντας την τοποθέτησή της, ζήτησε να απορριφθεί το αίτημα αναβολής, υπογραμμίζοντας ωστόσο την ανάγκη να αναζητηθούν και να συσχετιστούν τα έγγραφα της ευρωπαϊκής δικογραφίας για τη σύμβαση 717 με την παρούσα δίκη.






















