Όπως είπε η νέα ΔΕΘ δεν θα αποτελεί μόνο έναν εκθεσιακό χώρο, σημειώνοντας πως «σχεδιάζεται ως ένα πολυλειτουργικό αστικό πάρκο, με δραστηριότητες που θα προσελκύουν κατοίκους και επισκέπτες όλο τον χρόνο από όλο τον κόσμο».
Σύμφωνα με τον κ. Τσεντεμεΐδης οι βασικές χρήσεις του χώρου είναι εκθέσεις, συνέδρια, αναψυχή, αθλητισμός, μουσείο και πολιτιστικές δραστηριότητες. «Θα αποτελέσει το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην Βόρεια Ελλάδα», ανέφερε και τόνισε ότι «το μοντέλο αυτό βασίζεται στη δημιουργία Privately Owned Public Spaces (POPS) – δηλαδή χώρων που ανήκουν σε έναν οργανισμό, αλλά λειτουργούν ως ανοιχτοί δημόσιοι χώροι για την πόλη».
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, προβλέπεται 70% Μητροπολιτικό Πάρκο. 120,000 τ.μ. πράσινο, 7 κτήρια εκ των οποίων τα 2 θα είναι τα σύγχρονα εκθεσιακά, βιοκλιματικά κτήρια, ενώ το Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» θα αναβαθμιστεί, καθώς και υπόγειος χώρος στάθμευσης 600+ θέσεων.
Το σχέδιο προβλέπει επίσης διάσωση και ανάδειξη των Palais des Sports, Πύργος ΟΤΕ, Μουσείο ΜΟΜus καθώς και του Περιπτέρου ESSO PAPPAS για το οποίο ανακοίνωσε ότι εξασφαλίστηκε επιπλέον χρηματοδότηση που θα επιτρέψει την εκτέλεση εργασιών ίσως και μέσα στο 2026.
Υπογράμμισε ότι η ΔΕΘ θα είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία, φύλαξη και συντήρηση του χώρου. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Τσεντεμεΐδης, το έργο της ανάπλασης μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία καθώς το καλοκαίρι αναμένεται η εκκίνηση του διαγωνισμού, σηματοδοτώντας την ουσιαστική έναρξη της υλοποίησης. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΘ εκτιμάται ότι θα υπάρχει ανάδοχος τον Δεκέμβριο και εκκίνηση των εργασιών το 2027.
«Η νέα Διοίκηση της ΔΕΘ είναι αποφασισμένη να προχωρήσει το έργο με ταχείς ρυθμούς», υπογράμμισε, τονίζοντας πως θα αλλάξει ριζικά η εικόνα του κέντρου της πόλης, ενώ θα ενισχυθούν οι τουριστικές προοπτικές της Βόρειας Ελλάδας.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι «για να μπορέσει να αλλάξει ένα ειδικό πολεοδομικό σχέδιο χρειάζονται δύο χρόνια».
«Εμείς θέλουμε να ξεκινήσουμε το σχέδιο τώρα. Αυτό είναι δέσμευση απέναντι σας. Η δική μου παρουσία εδώ είναι δέσμευση και θα γίνει», τόνισε. Ζήτησε υπομονή και δεσμεύτηκε τον Ιούνιο να παρουσιαστεί το αρχιτεκτονικό σχέδιο για την ανάπλαση της ΔΕΘ.
Τέλος ξεκαθάρισε ότι ο χώρος και η πρόσβαση σε αυτόν θα είναι ελεύθερος.
![Θεσσαλονίκη: Εξαφανίστηκε 13χρονη – Η ανακοίνωση από το Χαμόγελο του Παιδιού [Εικόνα]](https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2025/01/xamogelo-tou-paidiou-150x150.jpg)
