Σε «φρούριο» μετατρέπεται σήμερα, Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου, η Θεσσαλονίκη, καθώς τίθενται σε πλήρη εφαρμογή τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας για τα εγκαίνια της 90ής ΔΕΘ και την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Περισσότεροι από 3.500 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός, ενώ ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνει drones, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, προληπτικούς ελέγχους και αυξημένη παρουσία της Τροχαίας.
Την ίδια στιγμή, οι συγκεντρώσεις και οι πορείες που έχουν προγραμματιστεί στο κέντρο προκαλούν σημαντικές αλλαγές στις μετακινήσεις. Από τις 15:00 κλείνουν σταδιακά κεντρικοί δρόμοι, ενώ την ίδια ώρα αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία οκτώ σταθμών του Μετρό Θεσσαλονίκης.
3.500 αστυνομικοί και περίπου 60 διμοιρίες
Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη πιθανών επεισοδίων, αλλά και στην ασφαλή διεξαγωγή των συγκεντρώσεων και των εκδηλώσεων της ΔΕΘ.
Στην πόλη έχουν αναπτυχθεί περισσότεροι από 3.500 αστυνομικοί, ενώ στον σχεδιασμό συμμετέχουν περίπου 60 διμοιρίες της ΥΑΤ και άλλων υπηρεσιών.
Οι δυνάμεις της Θεσσαλονίκης ενισχύονται και από αστυνομικούς όμορων νομών, ενώ ενεργό ρόλο έχουν η Κρατική Ασφάλεια και ειδικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις θα βρίσκονται κατά μήκος των δρόμων από τους οποίους αναμένεται να περάσουν οι πορείες.
Σημαντικό ρόλο στην επιτήρηση θα έχουν και τα drones της Αστυνομίας, τα οποία θα μεταδίδουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο στο Κέντρο Επιχειρήσεων στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.
Με αυτόν τον τρόπο οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. θα μπορούν να παρακολουθούν συνεχώς την εξέλιξη των συγκεντρώσεων και τις μετακινήσεις των διαδηλωτών.
Πριν από την έναρξη των κινητοποιήσεων προβλέπονται επίσης προληπτικοί αστυνομικοί έλεγχοι.
Γύρω από το Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» θα τοποθετηθούν αστυνομικές κλούβες και κιγκλιδώματα, ώστε να εμποδιστεί ενδεχόμενη προσέγγιση διαδηλωτών προς το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο.
Σε ετοιμότητα θα βρίσκεται και το υδροφόρο όχημα της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να χρησιμοποιηθεί εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Την εφαρμογή των μέτρων θα παρακολουθούν δύο εισαγγελικοί λειτουργοί, με τον έναν να βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και τον δεύτερο στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Αστυνομίας.
ΔΕΘ 2026: Οι συγκεντρώσεις σήμερα στη Θεσσαλονίκη
Οι κινητοποιήσεις κορυφώνονται σήμερα, ημέρα των εγκαινίων της 90ής ΔΕΘ και της ομιλίας του πρωθυπουργού.
Η πρώτη συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 11:30 στο ΥΜΑΘ από τις ομοσπονδίες μηχανικών του Δημοσίου.
Στις 17:00 στον Λευκό Πύργο έχει προγραμματιστεί η συγκέντρωση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.
Στις 17:30 στην πλατεία ΧΑΝΘ θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, ενώ στο ίδιο σημείο έχουν προγραμματίσει παρουσία ο Σύλλογος Συγγενών Θυμάτων Τεμπών και συνταξιουχικές οργανώσεις.
Στις 18:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου θα συγκεντρωθούν ΓΣΕΕ, Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και ΑΔΕΔΥ.
Την ίδια ώρα, στις 18:00 στην Καμάρα, έχει προγραμματιστεί ξεχωριστή συγκέντρωση από οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου.
Οι περισσότερες συγκεντρώσεις αναμένεται να ακολουθηθούν από πορείες στο κέντρο της πόλης.
Ποιοι δρόμοι κλείνουν από τις 15:00
Λόγω των κινητοποιήσεων, η Τροχαία Θεσσαλονίκης προχωρά σε εκτεταμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ενώ περιορισμοί στη στάση και τη στάθμευση έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ.
Από τις 15:00 το ιστορικό κέντρο θα αρχίσει να κλείνει σταδιακά για τα οχήματα, ανάλογα με την εξέλιξη των συγκεντρώσεων και των πορειών.
Οι περιορισμοί θα επηρεάσουν, μεταξύ άλλων, τις λεωφόρους Στρατού και Νίκης και τις οδούς 3ης Σεπτεμβρίου, Βασιλίσσης Όλγας, Βασιλέως Γεωργίου, Κουντουριώτη, Κωνσταντίνου Καραμανλή, Εγνατία, Εθνικής Αμύνης, Τσιμισκή, Αγίου Δημητρίου, Αγίας Σοφίας, Παύλου Μελά, Ελευθερίου Βενιζέλου και Μανώλη Ανδρόνικου.
Οι οδηγοί θα κατευθύνονται σε εναλλακτικές διαδρομές μέχρι να ολοκληρωθούν οι κινητοποιήσεις.
Για την κίνηση από ανατολικά προς δυτικά θα αξιοποιούνται, ανάλογα με τις συνθήκες, οι άξονες Κατσιμίδη – Περιφερειακή Οδός – Αγίου Δημητρίου και Ολυμπιάδος.
Από δυτικά προς ανατολικά, η κυκλοφορία θα διοχετεύεται κυρίως μέσω 26ης Οκτωβρίου – Λαγκαδά – Περιφερειακής Οδού, καθώς και μέσω της Αγίου Δημητρίου όπου αυτό είναι δυνατό.
Τροχονόμοι θα βρίσκονται σε κομβικές διασταυρώσεις για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας.
Ποιοι 8 σταθμοί του Μετρό κλείνουν
Σημαντικές είναι οι αλλαγές και στο Μετρό Θεσσαλονίκης.
Από τις 15:00 του Σαββάτου αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία οκτώ σταθμών:
- Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός
- Δημοκρατίας
- Βενιζέλου
- Αγίας Σοφίας
- Σιντριβάνι
- Πανεπιστήμιο
- Παπάφη
- Ευκλείδης
Οι υπόλοιποι σταθμοί θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν το επιβατικό κοινό σύμφωνα με τις οδηγίες του φορέα λειτουργίας.
Η ώρα κατά την οποία θα ανοίξουν ξανά οι οκτώ σταθμοί δεν είναι προκαθορισμένη, καθώς θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των συγκεντρώσεων και τις συνθήκες ασφαλείας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.


