Ο κλάδος διαμαρτύρεται για την απουσία λύσεων στα χρονίζοντα προβλήματά του. Χθες πραγματοποιήθηκαν μηχανοκίνητες πορείες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Μυτιλήνη, ενώ αρκετοί οδηγοί έστησαν σκηνές έξω από τα υπουργεία, πιέζοντας για ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
Τα αιτήματα
- Παράταση της υποχρέωσης ηλεκτροκίνησης έως το 2035, καθώς υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν αρκετά ηλεκτρικά οχήματα ούτε οι απαραίτητες υποδομές φόρτισης.
- Αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού που προκαλούν οι εφαρμογές μετακίνησης τύπου ride-hailing.
- Δίκαιη φορολογική μεταχείριση και αύξηση 10% των κομίστρων.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Οδηγών Ταξί Θεσσαλονίκης, Κλήμης Λεοντιάδης, τόνισε ότι «από 1.1.2026 όταν υποχρεούμαστε να έχουμε όλα τα αυτοκίνητά μας ηλεκτρικά, δεν υπάρχουν οι συνθήκες για μια ομαλή μετάβαση και η κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία απάντηση».
Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα
Στην Αθήνα οι οδηγοί πραγματοποίησαν χθες πορεία με τα ταξί τους στο κέντρο, έξω από το Υπουργείο Μεταφορών.
Στη Θεσσαλονίκη έκαναν πορεία από την οδό Μιχαήλ Ψελλού, με κατεύθυνση προς το ΥΜΑΘ, όπου επιδόθηκε ψήφισμα με τα αιτήματα του κλάδου. Σήμερα προγραμματίζεται συγκέντρωση στον σταθμό των ΚΤΕΛ «Μακεδονία» και πορεία προς το μπλόκο των αγροτών στα διόδια των Μαλγάρων.
Στη Μυτιλήνη οι οδηγοί ξεκίνησαν από το εμπορικό λιμάνι και μέσω της προκυμαίας επιδόθηκαν σε ψήφισμα στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μηχανοκίνητη πορεία μέσω του περιφερειακού και της Λαγκάδας.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του σωματείου Κώστας Νέστορας, «η βιωσιμότητα του κλάδου απειλείται, ενώ το κόστος για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων είναι δυσβάσταχτο και οι υποδομές για φόρτιση ανύπαρκτες».

