Στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη (13/1) θα παρευρεθούν δύο επιτροπές.
Η πρώτη επιτροπή θα είναι 25μελής και θα εκπροσωπεί τους αγρότες από τα μπλόκα όλης της χώρας και η δεύτερη θα αποτελείται από 10 ανθρώπους, που θα εκπροσωπούν κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και αλιείς.
Τα ονόματα όσων θα πάνε στη συνάντηση, θα ανακοινωθούν αύριο Κυριακή (11/1) από την πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων.
Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι στην σύσκεψη που έλαβε χώρα στη Νίκαια, χρειάστηκαν 3 ώρες για να συμφωνήσουν όλοι οι αγρότες να αποδεχθούν το διάλογο με τον Πρωθυπουργό, καθώς πολλοί εκπρόσωποι μπλόκων θεωρούν μάταια τη συνάντηση στο Μαξίμου. Τελικά συντάχθηκαν με την πλειοψηφία.
Παρά το «ναι» που αποφασίστηκε πάντως για τη συνάντηση, οι αγρότες προειδοποιούν για κλιμάκωση που δε θα έχει προηγούμενο αν δεν ικανοποιηθούν με όσα θα ειπωθούν την Τρίτη, στο κρίσιμο ραντεβού.
Υπενθυμίζεται, ότι οι αγρότες συμφώνησαν επίσης, να μην κάνουν το συλλαλητήριο στην Αθήνα και θα περιμένουν τα αποτελέσματα της συνάντησης για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.
Αγρότες: Ανοιχτό το οδικό δίκτυο – Χωρίς προβλήματα οι μετακινήσεις
Ελεύθερο είναι πλέον το μεγαλύτερο μέρος του εθνικού οδικού δικτύου από τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, καθώς οι παραγωγοί προχώρησαν στη λήξη των αποκλεισμών στα περισσότερα σημεία της Βόρειας Ελλάδας, ενόψει και του ραντεβού τους με τον πρωθυπουργό την Τρίτη (13.1.26) το απόγευμα. Ωστόσο, τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους οχήματα παραμένουν παρατεταγμένα στα μπλόκα, στην άκρη των δρόμων.
Λήξη των αποκλεισμών καταγράφεται και στα περισσότερα τελωνεία, με μοναδική εξαίρεση αυτό των Ευζώνων, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία. Εκεί, οι αγρότες αποφάσισαν σε γενική τους συνέλευση να προχωρούν σε πλήρη αποκλεισμό εισόδου και εξόδου για όλα τα οχήματα –πλην εκτάκτων περιστατικών– καθημερινά έως και την Τρίτη 13 Ιανουαρίου, από τις 18:00 έως λίγο μετά τα μεσάνυχτα.
Οι αγρότες άνοιξαν το τελωνείο της Νίκης σήμερα στις 10:00 το πρωί. Υπενθυμίζεται ότι παρέμενε κλειστό από τις 8 Ιανουαρίου, όταν οι αγρότες είχαν προχωρήσει σε αποκλεισμό της εισόδου και της εξόδου για φορτηγά, Ι.Χ. οχήματα και τουριστικά λεωφορεία από τις 11 το πρωί.
Στο Νευροκόπι Δράμας, αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν προχωρήσει από τις 8 Ιανουαρίου, στις 08:00 το πρωί, σε αποκλεισμό της διέλευσης φορτηγών και επαγγελματικών οχημάτων, με το σημείο να αναμένεται να δοθεί εκ νέου στην κυκλοφορία σήμερα στις 18:00. Το μπλόκο έχει στηθεί σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από το τελωνείο της Εξοχής, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης η κυκλοφορία των Ι.Χ. και των τουριστικών λεωφορείων διεξαγόταν μέσω παρακαμπτήριων οδών.
Ποιοι θα περάσουν την πόρτα του Μαξίμου
Στόχος της συνέλευσης των αγροτών ήταν να εκπροσωπηθούν γεωγραφικά και κλαδικά, την ώρα που η κυβέρνηση λέει έναν εκπρόσωπο από κάθε μπλόκο.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι Ρίζος Μαρούδας και Σωτήρης Αλειφτήρας από το μπλόκο της Νίκαιας καθώς και ο Κώστας Τζέλλας θα περάσουν την πόρτα του Μαξίμου. Η συγκεκριμένη τριανδρία χαρακτηρίζεται ως η ηγεσία του αγροτικού κινήματος.
Μαζί τους αναμένεται να βρεθούν οι Κώστας Ανεστίδης από το μπλόκο των Μαλγάρων, Λάμπρος Τσέκας και Παύλος Σπυρόπουλος από το μπλόκο των Τρικάλων και Κυριάκος Κυριαζής από το μπλόκο του Κάστρου.
Ειδήσεις Σήμερα
- Στιγμές τρόμου στη Θεσσαλονίκη: Κατέρρευσε οροφή καταστήματος σε εμπορικό κέντρο – Στο νοσοκομείο 45χρονη γυναίκα [Βίντεο]
- Φοινικούντα: Ανατροπή στο έγκλημα – Ποιον δείχνει η ανακρίτρια ότι πάτησε τη σκανδάλη
- Συντάξεις δύο ταχυτήτων: Διευρύνεται το χάσμα ανάμεσα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα – Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι, τι θα συμβεί με τις επικουρικές

