Υπενθυμίζεται ότι τα τρακτέρ έμειναν όλο το βράδυ χθες παρατεταγμένα στη σήραγγα των Τεμπών, με τη συμμετοχή του μπλόκου της Νίκαιας, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους.
Ωστόσο, οι αγρότες πηγαίνουν στη Νίκαια όπου κατά τη σύσκεψη θα οριστεί η επιτροπή που θα κατέβει στην Αθήνα την Τρίτη για τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ανοιχτός ο κόμβος του Μπράλου
Την ίδια στιγμή, στον Μπράλο, οι αγρότες της Καρδίτσας με τα τρακτέρ τους έφυγαν από τον Ε75 και επιστρέφουν στο μπλόκο στον Ε65. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η αποχώρηση των αγροτών από την Αταλάντη και τον Δομοκό, οι οποίοι είχαν ενισχύσει το μπλόκο του Μπράλου τις προηγούμενες ημέρες.
Στο μπλόκο του Μπράλου, οι αγρότες εξέλεξαν τον Κώστα Ζαρκαδούλα, ως τον αντιπρόσωπο που θα τους εκπροσωπήσει τη σύσκεψη της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου. Πολλοί καλλιεργητές και κτηνοτρόφοι που βρίσκονται στο σημείο αναφέρουν ότι θα θέσουν στο τραπέζι το ζήτημα του εμβολιασμού των κοπαδιών και το θέμα του ρεύματος.
Παραμένει το μπλόκο της Θήβας
Στη Θήβα, οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν με κλειστή την εθνική οδό και την παλιά μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου.Τότε αναμένεται να αποσύρουν τα τρακτέρ από την παλαιά εθνική οδό και να επιστρέψουν στο κύριο μπλόκο στον κόμβο της Θήβας. Στις 19:00 αναμένεται νέα σύσκεψη για τις επόμενες κινήσεις τους. Στο Κάστρο Βοιωτίας παραμένει κλειστή η Αθηνών – Λαμίας καθώς και οι παρακαμπτήριοι, παρά την ικανοποίηση του αιτήματος για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Και εκεί, οι αγρότες θα αποφασίσουν στη γενική τους συνέλευση τις επόμενες κινήσεις τους.
Κλειστά, χαρτιά από τους αγρότες στα Μάλγαρα
Το μπλόκο των αγροτών στα Μάλγαρα συμμετέχει στον 48ωρο αποκλεισμό, ενώ αυτή την ώρα παραμένουν κλειστά και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Σήμερα οι αγρότες θα αποφασίσουν αν θα κρατήσουν κλειστά και τα δύο ρεύματα, συνεχίζοντας τον αρχικό προγραμματισμό ή αν θα ανοίξουν. Στα Πράσινα Φανάρια έχουν διαφοροποιήσει τη θέση τους και δεν θα συμμετάσχουν στη σύσκεψη του Σαββάτου, αλλά ούτε και στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό την Τρίτη.
Κλειστή η Εγνατία στο μπλόκο των αγροτών στην Μπάρα
Την ίδια στιγμή, κλειστή παραμένει από χθες η Εγνατία οδός στον κόμβο της Μπάρας Σιάτιστας, ενώ το μεσημέρι οι αγρότες έκλεισαν στο ίδιο σημείο και την παλαιά Εθνική οδό Κοζάνης- Καστοριάς. Η απόφαση των αγροτών είναι να παραμείνει η παρακαμπτήριος οδός κλειστή μέχρι τις 5 το απόγευμα.
Η κατάσταση στη Δυτική Ελλάδα
Στο άνοιγμα της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Κακαβιάς που έκλεισαν χθες το μεσημέρι, με τρακτέρ, αγροτικά αυτοκίνητα και μπάλες άχυρου, προσανατολίζονται αγρότες και κτηνοτρόφοι στα Γιάννενα. Τα τρακτέρ από το μπλόκο Καλπακίου μετακινήθηκαν χθες προς το Τελωνείο Κακαβιάς και έκλεισαν τον δρόμο στη θέση Παρακάλαμος. Μετά την εξέλιξη διαλόγου με τον πρωθυπουργό, αναμένεται το μεσημέρι να επιστρέψουν στο Καλπάκι και να ανοίξουν την εθνική οδό Ιωαννίνων-Κακαβιάς. Ωστόσο, τα τρακτέρ θα παραμείνουν στο Καλπάκι. Στην Ηγουμενίτσα, αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι έκλεισαν χθες το μεσημέρι και τα δύο ρεύματα της Εγνατίας πριν από την είσοδο του λιμένα εξωτερικού. Εμφανίζονται αποφασισμένοι να κλείσουν όλο το 48ωρο την Εγνατία και να την ανοίξουν αύριο το πρωί, χωρίς να αποσύρουν τα τρακτέρ.
Στην Άρτα και την Πρέβεζα, τα τρακτέρ παραμένουν παραταγμένα στα μπλόκα του ανισόπεδου κόμβου της Ιονίας Οδού και στον Λούρο.
Τι θα γίνει στα τελωνεία
Σε εξέλιξη είναι από χθες ο 48ωρος αποκλεισμός στα τελωνεία του Προμαχώνα και της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, καθώς και στη Νίκη. Από χθες στις 12:00 το μεσημέρι, το τελωνείο του Προμαχώνα παραμένει αποκλεισμένο, εμποδίζοντας την είσοδο και έξοδο όλων των φορτηγών. Η διέλευση των ι.χ επιβατικών οχημάτων καθορίζεται περιοδικά, ανάλογα με την κυκλοφορία.
Στο τελωνείο της Νίκης συνεχίζεται η 48ωρη κινητοποίηση που ξεκίνησε χθες στις 11 το πρωί, με αποκλεισμό για όλα τα φορτηγά, τα Ι.Χ. επιβατικά και τα τουριστικά λεωφορεία. Στο τελωνείο των Ευζώνων η κινητοποίηση ξεκίνησε χθες στις 6 το απόγευμα και διήρκησε περίπου έξι ώρες, με αποκλεισμό για όλα τα οχήματα, επιτρέποντας διέλευση μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις.
Την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό
Οι εκπρόσωποι των μπλόκων έκαναν δεκτό το κάλεσμα για διάλογο, όπως αυτό επαναδιατυπώθηκε χθες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, και εξετάζουν το ενδεχόμενο σύγκλησης νέας σύσκεψης του Πανελλαδικού Συντονιστικού μέσα στο Σαββατοκύριακο για τη συνάντηση την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Από την πλευρά της κυβέρνησης τέθηκαν ως όροι το άνοιγμα των δρόμων, καθώς και η πλήρης εκπροσώπηση των μπλόκων.
«Είμαστε εδώ για διάλογο, το λέμε ξανά, είμαστε όλοι μαζί και το λέμε με μια ξεκάθαρη διατύπωση, θέλουμε να σταματήσει όλο αυτό. Απευθύνω άλλη μία πρόσκληση στους αγρότες την Τρίτη, που ο πρωθυπουργός θα είναι στο γραφείο του να συναντηθούν, με δύο ξεκάθαρους όρους: Να είναι αναλογικό το κλιμάκιο της εκπροσώπησης, δηλαδή να εκπροσωπούνται όλες οι κινητοποιήσεις, γιατί, για να δοθεί μια λύση σε όλο αυτό πρέπει να εκπροσωπούνται όλοι. Και η δεύτερη προϋπόθεση είναι να γίνει ο διάλογος με δρόμους ανοιχτούς, γιατί με μπλόκα εν ισχύ δεν μπορεί να γίνει διάλογος», τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης.

