Λεία-μαμούθ από τους ληστές των θυρίδων

22/04/17 • 13:07 | UPD 22/04/17 • 15:10

Ο «χοντρός-ηλικιωμένος» με τη φόρμα… ψυκτικού-κλιματιστικών είναι ο αρχηγός των ληστών των θυρίδων και αυτός που επιτηρούσε τους ομήρους και έδινε κατευθύνσεις στους συνεργούς του στην προχθεσινή ληστεία σε τράπεζα στον Πειραιά.

Φορούσε την ίδια μάσκα σιλικόνης όπως στην παρόμοια ληστεία του περασμένου καλοκαιριού στους Αμπελοκήπους και είχε ασύρματη επικοινωνία με τους εσωτερικούς και εξωτερικούς συνεργάτες προκειμένου να δίνει εντολές για τις κινήσεις τους. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. κάνουν λόγο για δράστες από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, ενώ οι 13 όμηροι της πρώτης φοράς και οι 8 της δεύτερης, όλοι καταθέτουν για δράστες αλλοδαπούς που μιλούσαν σπαστά ελληνικά και όχι για επιτηδευμένη ομιλία.

Ο αρχηγός είναι αυτός που μπαίνει αρχικά μαζί με έναν ακόμη συνεργό του στην τράπεζα και ακινητοποιεί τα θύματα, ενώ φροντίζει να αρπάζει τα κινητά τους τηλέφωνα και να έχει τον έλεγχο των υπαλλήλων προκειμένου να μην πατήσουν το κουμπί του συναγερμού. Αργότερα καλεί τους άλλους δύο συνεργούς του να μπουν και εκείνοι στην τράπεζα, έχοντας τα εργαλεία και την ειδίκευση διάρρηξης των θυρίδων με τροχούς. Η μοναδική διαφορά από την προηγούμενη εμφάνισή τους είναι πως οι δράστες δεν ασχολήθηκαν καθόλου με το άνοιγμα του χρηματοκιβωτίου.

Επικεντρώθηκαν στη διάρρηξη των θυρίδων, καταφέρνοντας να παραβιάσουν τουλάχιστον 50 από τις συνολικά 250, οι οποίες, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, περιείχαν διαμάντια, δακτυλίδια, πολύτιμους λίθους και σημαντικά χρηματικά ποσά. Οι πρώτες εκτιμήσεις στελεχών της Αστυνομίας κάνουν λόγο για ληστεία με λεία-«μαμούθ». Ενδεικτικό της σοβαρότητας της υπόθεσης είναι το γεγονός πως η εξερεύνηση του υπογείου με τις θυρίδες από κλιμάκια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών γίνεται στα πρότυπα έρευνας επιπέδου «τρομοκρατίας» και θα διαρκέσει τουλάχιστον 48 ώρες, με την ελπίδα να εντοπιστούν αποτυπώματα ή γενετικό υλικό των δραστών.

Ο «χοντρός» αρχηγός μιλούσε συνεχώς στους ομήρους υποστηρίζοντας ότι θέλουν το περιεχόμενο των θυρίδων και όχι τα «δικά τους λεφτά», ενώ όταν μία γυναίκα διαμαρτυρήθηκε, εκείνος έγινε απειλητικός αναφέροντας πως δεν θα διστάσει να ανατινάξει την τράπεζα. Στο πρώτο στάδιο της εισβολής ήταν αυτός που κινήθηκε άμεσα προς τα ταμεία απειλώντας τους υπαλλήλους να μην πατήσουν το κουμπί του συναγερμού.

Εξαιτίας της ένδειας στοιχείων και πληροφοριών για τους δράστες, οι αρμόδιοι αξιωματικοί εξετάζουν υπόθεση απόπειρας ληστείας που είχε εξελιχθεί στις 21 Απριλίου 2016 στο ίδιο υποκατάστημα. Τότε οι δύο δράστες τράπηκαν σε φυγή όταν ο ταμίας πρόλαβε και πάτησε το κουμπί του συναγερμού.

Προχθές, μετά τις περίπου 2,5 ώρες παραμονής στο υποκατάστημα, οι τέσσερις δράστες, έχοντας στην κατοχή τους τα πλούσια κλοπιμαία, κινήθηκαν προς την έξοδο, καλώντας τους ομήρους να βγουν μετά από 15 λεπτά. Βγαίνοντας από αυτό έφυγαν ανά «δυάδες» προς διαφορετικές κατευθύνσεις, δείγμα ότι ενδεχομένως είχαν τουλάχιστον δύο οχήματα διαφυγής, όπου τους περίμεναν συνεργοί τους. Οι αστυνομικοί έχουν εντοπίσει πλούσιο υλικό από κάμερες ασφαλείας καταστημάτων της περιοχής και από τις πρώτες έρευνες έχουν εντοπίσει τις κινήσεις τους αλλά και τα οχήματα που χρησιμοποίησαν. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που έχουν αναλάβει τις έρευνες έχουν ενεργοποιήσει το πληροφοριακό δίκτυο, σε μία προσπάθεια να εντοπίσουν τυχόν ενέργειες αγοραπωλησίας των κλοπιμαίων από τους δράστες. Παράλληλα, εξετάζοντας την πιθανότητα εξαγωγής κλοπιμαίων στο εξωτερικό, έχουν ειδοποιηθεί στελέχη της Αστυνομίας σε αεροδρόμια και χερσαίες πύλες εξόδου της χώρας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου