Λουκέτο στο καφενείο του Εθνικού Κήπου που μαραζώνει

14/02/17 • 08:44 | UPD 14/02/17 • 08:44

Τι σημαίνει όταν στην Ελλάδα κλείνουν ακόμη και τα καφενεία; Και μάλιστα όχι ένα καφενείο χαμένο κάπου στη μέση του πουθενά, αλλά το πέτρινο παραδοσιακό καφενείο που βρίσκεται στον Εθνικό Κήπο, ελάχιστα μέτρα από το Μέγαρο Μαξίμου, το Κολωνάκι και το Σύνταγμα;

Εικόνα πλήρους εγκατάλειψης εμφανίζει εδώ και μερικές εβδομάδες το καφενεδάκι του Εθνικού Κήπου, που γνώρισε μέρες μεγάλης δόξας επί δεκαετίες φιλοξενώντας, στη δροσιά και την ησυχία του, ερωτευμένα ζευγάρια, κουρασμένους διαβάτες ή και μεγαλόσχημους πολιτικούς που έκαναν εδώ μια στάση χαλάρωσης κάτω από τις φυλλωσιές.

Τα ξακουστά του μαρμάρινα τραπεζάκια (πού αλλού μπορούσες ακόμη να βρεις τέτοια σε καφέ;) είναι τα μοναδικά στοιχεία του εξοπλισμού του που έχουν μείνει στο ύπαιθρο να βρομίζουν και να διαλύονται από τις καιρικές συνθήκες. Τα ξερά φύλλα από την πέργκολα σχηματίζουν με τον καιρό παχύ στρώμα στο πλακόστρωτο, κάνοντας τους διαβάτες να προσπερνούν βιαστικά. Ακόμη και το διαμορφωμένο σιντριβάνι που στόλιζε μια γωνιά της αυλής και δίπλα στο οποίο είχε φωτογραφηθεί αμέριμνος ο Γιώργος Παπανδρέου λίγες ώρες πριν παραιτηθεί τον Νοέμβριο του 2011 έχει βουλώσει από την πλήρη έλλειψη περιποίησης και το νερό του, θολό, θα είχε ήδη αρχίσει να εκπέμπει αποφορά εάν δεν το εμπόδιζαν οι χαμηλές θερμοκρασίες της εποχής.

Φαίνεται πως οι κακές καιρικές συνθήκες του φετινού χειμώνα όχι μόνο έδωσαν τη χαριστική βολή στη λειτουργία του μικρού καφενείου, αλλά συνέβαλαν και στο να μη γίνει καν αντιληπτή η διακοπή της λειτουργίας του. Ομως, τα προβλήματα που οδήγησαν το καφενείο του Εθνικού Κήπου στο λουκέτο είχαν ξεκινήσει πολλούς μήνες νωρίτερα.
Κατ’ αρχάς είναι το γενικότερο πρόβλημα εγκατάλειψης ολόκληρου του Εθνικού Κήπου από το Δήμο Αθηναίων που τον διαχειρίζεται. Υπενθυμίζεται ότι ο Εθνικός Κήπος, που αρχικώς σχεδιάστηκε από τη βασίλισσα Αμαλία, κοντεύει να συμπληρώσει δύο αιώνες λειτουργίας. Οι υποδομές του αλλά και το φυτικό οικοσύστημα χρειάζονται αναζωογόνηση και για το σκοπό αυτόν είχε εξαγγελθεί προεκλογικά το 2010 πρόγραμμα ΕΣΠΑ συνολικού ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ.

Η δημοτική αρχή άλλαξε και ο Γιώργος Καμίνης ασχολήθηκε με τον Εθνικό Κήπο ξανά λίγο πριν από το τέλος της πρώτης του θητείας, όταν έδειξε πως κάνει δεκτή την «παραχώρηση» στον οργανισμό «ΝΕΟΝ» του Δ. Δασκαλόπουλου έναντι χορηγίας έργων ανακαίνισής του.

Eκείνος ο σχεδιασμός έγινε αφορμή για ιδιαιτέρως επικριτικά σχόλια από τους αντιπάλους του κ. Καμίνη και ειδικά τον Αρη Σπηλιωτόπουλο. Τότε ο δήμαρχος δήλωνε σε όλους τους τόνους πως «δεν θα πειραχτεί ούτε κλαράκι του Κήπου», αλλά και πως έχουν διασφαλισθεί 2 εκατομμύρια ευρώ για τα απαραίτητα έργα. Ο κ. Καμίνης επανεξελέγη, αλλά τα 2 εκατομμύρια ακόμη αναμένονται, όπως και οι παρεμβάσεις αναζωογόνησης…

ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

arishat@e-typos.com

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου