Στις ουρές τον Μάιο για τα λείψανα της Αγίας Ελένης

11/02/17 • 09:25 | UPD 11/02/17 • 14:00

Μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια φροντίζουν οι υπεύθυνοι της Αποστολικής Διακονίας, προκειμένου όλα να είναι έτοιμα για την έλευση, για πρώτη φορά μετά από 17 αιώνες, τον Μάιο στην Ελλάδα, του ιερού λειψάνου της Αγίας Ισαποστόλου Ελένης, μητέρας του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Το θέμα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, οι συζητήσεις στον χώρο της Εκκλησίας είναι έντονες, με ορισμένους ιεράρχες να εκτιμούν πως στην επίσημη τελετή υποδοχής, στην οποία έχουν προσκληθεί και αρχηγοί ευρωπαϊκών κρατών, θα πρέπει να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι.

Εφτασε, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Και μπορεί να εκφράστηκαν προβληματισμοί για τον ερχομό του ιερού σκηνώματος και του Τιμίου Ξύλου, όμως στην Εκκλησία θεωρείται ως ένα από τα κορυφαία ιστορικά γεγονότα που σκοπό έχει την «ανάδειξη της πνευματικής ταυτότητας της Ευρώπης».

Οι διοργανωτές δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενημέρωση των προσκυνητών, για αυτό και έχουν δημιουργήσει σχετική ιστοσελίδα (www.agiaeleni.gr). Οι πιστοί μπορούν να βρουν πλούσιο υλικό γύρω από την προσωπικότητα και το έργο της Αγίας Ελένης αλλά και πληροφορίες για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος (από τις 14 Μαΐου έως και τις 15 Ιουνίου), στον ναό της Αγίας Βαρβάρας. Οι πόρτες του ναού θα ανοίγουν στις 7:00 και θα κλείνουν στις 22:00. Καθημερινά, θα τελούνται Ορθροι, Θείες Λειτουργίες και Εσπερινοί οι οποίοι θα μεταδίδονται ζωντανά από την ιστοσελίδα.

Στον ιστότοπο, επίσης, έχουν «ανέβει» χρήσιμες οδηγίες για τη μετάβαση των πιστών στο προσκύνημα και σχετικός χάρτης με τη διαδρομή και τα διαθέσιμα κοντινά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ειδική μέριμνα υπάρχει για όλους όσοι επισκεφθούν ομαδικά το προσκύνημα μέσω των ενοριών τους.

Εξω από τον ναό, προβλέπεται η συγκέντρωση φαρμάκων και υγειονομικού υλικού για τη στήριξη των κοινωνικών φαρμακείων που λειτουργούν στις Μητροπόλεις και στους Δήμους.

ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου