Μειωμένες κατά 2,2% οι τιμές των διαμερισμάτων – Αύξηση 0,3% για τα «λουξ» γραφεία

10/02/17 • 11:33 | UPD 10/02/17 • 13:02

Νέα υποχώρηση, αν και με πιο συγκρατημένο ρυθμό σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο χρόνο, κατέγραψαν το 2016 οι τιμές των διαμερισμάτων. Οπως προκύπτει από στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), τα οποία βασίστηκαν στις αναλύσεις όλων των πιστωτικών ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, η πτώση των τιμών των ακινήτων «άγγιξε» πέρυσι το 2,2% έναντι μείωσης 5,1% το 2015.

Σύμφωνα με την επιμέρους ανάλυση, τα νέα διαμερίσματα, ήτοι εκείνα που είναι ηλικίας έως πέντε ετών, εμφανίζονται να έχουν δεχτεί ισχυρότερες πιέσεις σε σχέση με τα ακίνητα κατασκευής άνω της πενταετίας. Πιο αναλυτικά, η μείωση των τιμών ήταν πέρυσι 2,9% για τα νέα και 1,8% για τα παλαιότερα έναντι, επίσης, μείωσης 5,6% και 4,7% αντίστοιχα τον αμέσως προηγούμενο χρόνο. Οσον αφορά στη γεωγραφική κατανομή, τα ακίνητα στη Θεσσαλονίκη κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση (-3,3%), με την πτώση στην Αθήνα να κυμαίνεται περί το 1,7%. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τις άλλες μεγάλες πόλεις, αλλά και τις λοιπές περιοχές της Ελλάδας «άγγιξαν» το -2,2% και το -2,9%.

Το δ’ τρίμηνο

Οριακά μειωμένες κατά 0,6% ήταν οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) το δ’ τρίμηνο του 2016 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Πιο αναλυτικά, η μείωση των τιμών το επίμαχο περυσινό διάστημα ήταν 0,9% για τα νέα ακίνητα και 0,4% για τα παλαιά. Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή δε, προκύπτει ότι η μείωση των τιμών των διαμερισμάτων το δ’ τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015 ήταν οριακή στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στις άλλες μεγάλες πόλεις κατά 0,4%, 0,5% και 0,6% αντίστοιχα, ενώ στις λοιπές περιοχές της χώρας οι τιμές υποχώρησαν κατά 1,1%.

Γραφεία

Στο μεταξύ, «τσιμπημένες» είδαν τις τιμές όσοι ενδιαφέρθηκαν να αγοράσουν γραφεία υψηλών προδιαγραφών το α’ εξάμηνο του 2016. Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΤτΕ, οι ονομαστικές τιμές σημείωσαν οριακή αύξηση 0,3% για το σύνολο της χώρας σε σχέση με το 2015. «Πρόκειται για το τρίτο συνεχόμενο εξάμηνο, κατά το οποίο παρατηρείται οριακή θετική τάση στις τιμές αυτές», ανέφερε χαρακτηριστικά η ΤτΕ. Πιο αναλυτικά, το επίμαχο διάστημα οι τιμές γραφειακών χώρων υποχώρησαν κατά 0,4% στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και κατά 0,3% στη Θεσσαλονίκη, ενώ αυξήθηκαν κατά 1,2% στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Στον αντίποδα, μειωμένες ήταν οι τιμές των καταστημάτων. Ειδικότερα, οι ονομαστικές τιμές καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών παρουσίασαν μείωση 0,4% για το σύνολο της χώρας (-0,9% σε Αθήνα, -0,8% σε Θεσσαλονίκη και +0,5% στην υπόλοιπη Ελλάδα), με τα μισθώματα να έχουν, επίσης, υποχωρήσει κατά 3,4%.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΗ

avelesioti@e-typos.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου