Η μεγάλη αγάπη του Κυριάκου Αμοιρίδη, προς την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Βέροια [εικόνα]

31/12/16 • 15:48 | UPD 31/12/16 • 16:00

Ευδιάθετος και με σχέδια για το μέλλον, ήταν ο Βεροιώτης Έλληνας πρέσβης στη Βραζιλία Κυριάκος (Άκης) Αμοιρίδης, σε επικοινωνία του πριν λίγες ημέρες με καρδιακούς του φίλους στη Βέροια, φίλους από τα παιδικά, σχολικά χρόνια.

Οπως σημειώνει το laos-epea.gr, ο Άκης Αμοιρίδης λάτρευε τη Βέροια και την επισκεπτόταν με την πρώτη ευκαιρία που βρισκόταν στην Ελλάδα ή στη Θεσσαλονίκη για επαγγελματικούς λόγους. Μάλιστα ασκούσε εδώ τα εκλογικά του καθήκοντα μέχρι και τις προηγούμενες εκλογές, ενώ η 11χρονη κόρη του Τζούλι είχε ενθουσιαστεί με τη Βέροια όταν την επισκέφθηκε και παρότρυνε τον πατέρα της να ‘ρθουν να ζήσουν εδώ κάποτε. Το πατρικό του ήταν στην Κεντρικής, απέναντι από το καφενείο Ηλύσια. Γεννήθηκε το 1956 και έχασε τον πατέρα του, δικηγόρο στο επάγγελμα (από το Μακροχώρι) όταν ήταν 13 ετών. Τελείωσε το Β΄ Γυμνάσιο Αρρένων με τη φουρνιά του 1975 και καθηγητή τον Θωμά Γαβριηλίδη τα τρία τελευταία χρόνια του Γυμνασίου.

Αυτοπροσχέδιο
  • Save

Άριστος μαθητής, πέρασε πρώτος στη Νομική Θεσ/νίκης, ολοκλήρωσε τις σπουδές του και πήρε υποτροφία για το διπλωματικό σώμα στη Γαλλία. Από εκεί και πέρα γύρισε όλο τον κόσμο, σε σοβαρές και υπεύθυνες θέσεις: Αμερική, Λιβύη, Βελιγράδι, Γαλλία, Ρίο, Ρότερνταμ και Αθήνα δίπλα σε Προέδρους της Δημοκρατίας. Μαζί με τον υπουργό τότε Στ. Παπαθεμελή και τον δημοσιογράφο Ν. Μέρτζο πρωτοστάτησαν στην εγρήγορση των ομογενών για το Μακεδονικό.

Ως πρόξενος, κατά τη θητεία του στο Ρίο, που πήγε τιμής ένεκεν, γνώρισε τη δεύτερη γυναίκα του Φρανσουάζ (ανιψιά του ποδοσφαιριστή Νέτο Γκουερίνο του ΠΑΟΚ) με την οποία απέκτησε την κόρη του Τζούλι.

Στις 28 Ιανουαρίου του 2016 έφυγε στη Μπραζίλια με την οικογένειά του, αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβε να ξαναγυρίσει στην Ελλάδα και την πατρίδα του, αφού βρέθηκε πριν από δύο ημέρες απανθρακωμένος μέσα σε λευκό αυτοκίνητο στην περιοχή Nova Iguacu της Βραζιλίας.

Η είδηση του ξαφνικού θανάτου και μάλιστα με τέτοιον τρόπο, άφησε άφωνους φίλους και συγγενείς του στη Βέροια οι οποίοι περιμένουν με αγωνία να λάβουν απαντήσεις για την απώλεια του αγαπημένου τους προσώπου.