Είχε αναλάβει προσωπικά την υπόθεση

Σε παραίτηση ο ιθύνων νους της ρόδας του Καμίνη μετά το φιάσκο στο Σύνταγμα

28/12/16 • 19:32 | UPD 28/12/16 • 19:32

Ο Χρήστος Τεντόμας, ο πρόεδρος του τομέα Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου είναι αυτός που θα χρεωθεί όπως όλα δείχνουν το φιάσκο με την ρόδα στο Σύνταγμα που τελικά ουδέποτε λειτούργησε και μετά από σημερινή απόφαση του Δήμου της Αθήνας απομακρύνεται από το σημείο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται να παραιτηθεί.

Την σχετική πρωτοβουλία μάλιστα διαφήμιζε τις προηγούμενες μέρες στην προσωπική του σελίδα στα social media, κάτι που καταδεικνύει πως ήταν μέρος των αρμοδιοτήτων του, εν όψει των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου της Αθήνας.

Την ίδια ώρα η Δημοτική παράταξη « Αθήνα Μπορείς» με την οποία εξελέγη δημοτικός σύμβουλος ο κ. Τεντόμας, με ανακοίνωση της παίρνει σαφείς αποστάσεις από τον πρόεδρο του ΟΠΑΝΔΑ και τον στηλιτεύει για «προχειρότητα» στο θέμα της ρόδας του Συντάγματος αλλά και στην εν γένει πολιτική του στην προεδρία του ΟΠΑΝΔΑ.

Κατά πληροφορίες, μάλιστα, ο κ. Τεντόμας εξέταζε σοβαρά το ενδεχόμενο να συγκροτήσει δική του παράταξη προκειμένου να διεκδικήσει, ως υποψήφιος της κεντροδεξιάς, τη Δημαρχία της Αθήνας το 2019.

Δεν αποκλείεται, η κινητικότητα αυτή να εξηγεί και τους υψηλούς τόνους της πλευράς Σπηλιωτόπουλου, αν και ο κ. Τεντόμας είχε επιλεγεί για τη θέση από την παράταξη του κ. Σπηλιωτόπουλου, ακριβώς στο πλαίσιο της αναλογικότητας στη στελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «μόνο άγνοια μπορεί να δικαιολογήσει την όποια άμεση ή έμμεση σύνδεση του Προέδρου του ΟΠΑΝΔΑ και δημοτικού συμβούλου Χ.Τεντόμα με τη δημοτική μας παράταξη. Και για να είμαστε πιο ειλικρινείς το μόνο που μας συνδέει είναι ότι ο Χ.Τεντόμας αφού χρησιμοποίησε την δημοτική μας παράταξη και τους χιλιάδες συμπολίτες που μας εμπιστεύτηκαν για την εκλογή του, αμέσως μετά αποστάτησε και ανεξαρτητοποιήθηκε έτσι ώστε ανενόχλητος να είναι αναπόσπαστο τμήμα της διοίκησης της σημερινής δημοτικής αρχής.

Άλλωστε στην σημερινή δημοτική αρχή οφείλεται ο διορισμός του στην Διοίκηση του ΟΠΑΝΔΑ και σ’ αυτήν και μόνο πολιτικά, οικονομικά αλλά και ηθικά αναφέρεται. Η διοίκηση του Δήμου της Αθήνας είναι συνολική, συλλογική και αδιαίρετη και όποια προσπάθεια διάκρισης κάποιου ή τμήματος αυτής μόνο σκοπιμότητα υποκρύπτει. Όσον αφορά την προχειρότητα, την επιπολαιότητα και τον τρόπο που ασκείται η διοίκηση του ΟΠΑΝΔΑ, η πιο χαρακτηριστική φωτογραφία της είναι η ξεχαρβαλωμένη Ρόδα του Συντάγματος, με υποβασταζόμενες ξύλινες σανίδες και χωρίς μελέτη καταλληλότητας. Για όλα τα υπόλοιπα εκκρεμεί μια ουσιαστική και εις βάθος έρευνα που θα φωτίσει όλες τις πλευρές μιας σκοτεινής απόφασης που η διοίκηση του ΟΠΑΝΔΑ προσπαθεί με διαρροές να μετακυλήσει στον Δήμαρχο της Αθήνας».

Απόφαση για αποσυναρμολόγηση της ρόδας

«Ακολουθώντας την αρνητική γνωμοδότηση της Επιτροπής Θεαμάτων, ο Δήμος Αθηναίων απορρίπτει το αίτημα της επιχείρησης που διαχειρίζεται τη Ρόδα Παρατήρησης στην πλατεία Συντάγματος να παραταθεί η παραμονή της έως ότου προσκομιστούν τα απαιτούμενα συμπληρωματικά στοιχεία.

Ο Δήμος Αθηναίων ζήτησε την αποσυναρμολόγηση και την απομάκρυνση της κατασκευής»

Και αν για την τοποθέτηση της ακίνητης ρόδας στο κεντρικότερο σημείο της πρωτεύουσας ο δήμος και οι δημότες δεν πλήρωσαν μέχρι στιγμής χρήματα (πέραν της δυσφήμησης που προκαλούν ένα φιάσκο και το μπλοκάρισμα μεγάλου μέρους της πλατείας παραμονές των εορτών), για το εορταστικό ρεβεγιόν στο Θησείο ετοιμάζεται να ξοδέψει ένα τεράστιο -για τα δεδομένα της εποχής- ποσό που μπορεί να ξεπεράσει τις 190.000 ευρώ. Το ποσόν είναι μεγαλύτερο ακόμη και από το περυσινό, που έφθασε τις 185.000 ευρώ προκαλώντας επικριτικότατα σχόλια.

Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα

Την παρέμβαση του Εισαγγελέα προκάλεσαν δημοσιεύματα, αλλά και μηνυτήρια αναφορά εταιρίας σχετικά για επικινδυνότητα της ρόδας που έχει τοποθετηθεί στην πλατεία Συντάγματος για τις γιορτές.

Με εντολή του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίου, διατάχθηκε από χθες η διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης με σκοπό την διερεύνηση θεμάτων παραβίασης πολεοδομικών όρων που μπορούν να προκαλέσουν έκθεση σε κίνδυνο, καθώς και της παράβασης καθήκοντος, αφού η ρόδα φέρεται να στήθηκε χωρίς να έχει την απαραίτητη πιστοποίηση ασφάλειας από την εταιρία.

Να σημειωθεί ότι ο δήμος Αθηναίων άρχισε να αφαιρεί από χθες το βράδυ τα βαγόνια, λόγω της κακοκαιρίας που αναμένεται στην πρωτεύουσα, ενώ ο Δήμαρχος φέρεται να διαμηνύει πως η ρόδα θα λειτουργήσει χωρίς καμία έκπτωση στην ασφάλεια των πολιτών