Αυτές είναι οι πιο ασφαλείς πόλεις στον κόσμο – Σε ποια θέση βρίσκεται η Αθήνα;

28/12/16 • 16:24 | UPD 28/12/16 • 16:34

Αν και οι ευρωπαϊκές πόλεις γενικότερα συγκαταλέγονται μεταξύ των ασφαλέστερων στον κόσμο, με υψηλά επίπεδα ποιότητας ζωής, η Αθήνα δεν βρίσκεται ιδιαίτερα ψηλά στη σχετική κατάταξη, όπως προέκυψε στη 18η ετήσια Quality of Living Survey της εταιρείας Mercer.

Αναλυτικότερα: Στην κορυφή όλων των πόλεων παγκοσμίως όσον αφορά στην ποιότητα ζωής συνολικά βρίσκεται η πρωτεύουσα της Αυστρίας, Βιέννη, και ακολουθούν το Όκλαντ και το Μόναχο. Από τις πόλεις της βόρειας Αμερικής, στην υψηλότερη θέση βρίσκεται το Βανκούβερ, που βρίσκεται στην 5η θέση, ενώ η Σιγκαπούρη κατέχει τα πρωτεία στην Ασία, έχοντας την 26η θέση στην κατάταξη.

Στο πλαίσιο της έρευνας, η Mercer δημιουργεί επίσης κατάταξη σχετικά με την προσωπική ασφάλεια, βάσει εσωτερικής σταθερότητας, δεικτών εγκληματικότητας, επιδόσεων των αρχών και σχέσεων με τις γειτονικές χώρες. Στην πρώτη θέση αυτής της κατάταξης βρίσκεται το Λουξεμβούργο και ακολουθούν η Βέρνη, το Ελσίνκι και η Ζυρίχη- και οι τρεις στην τρίτη θέση, μέσω ισοβαθμίας. Οι λιγότερο ασφαλείς πόλεις στον κόσμο είναι η Βαγδάτη και η Δαμασκός, στην 230ή και την 229η θέση αντίστοιχα.

Όσον αφορά στην Αθήνα, βρίσκεται στην 124η θέση, λόγω της πολιτικής και οικονομικής αναταραχής, που είχαν αποτέλεσμα διαδηλώσεις τόσο στην πρωτεύουσα, όσο και σε άλλες πόλεις της χώρας (τη στιγμή που, όσον αφορά στην ποιότητα ζωής, βρίσκεται στην 87η θέση). Αξίζει να σημειωθεί πως πόλεις όπου τα τελευταία χρόνια έλαβαν χώρα τρομοκρατικές επιθέσεις ή κοινωνική αναταραχή βρίσκονται υψηλότερα, όπως το Παρίσι (71η θέση), το Λονδίνο (72η) και η Μαδρίτη (84η).

Πέραν της Αθήνας, του Παρισιού, του Λονδίνου, του Κιέβου και της Μαδρίτης, οι άλλες 10 λιγότερο ασφαλείς πόλεις στην Ευρώπη είναι το Βελιγράδι (131η θέση), η Σόφια (118η), η Βουδαπέστη (93η), η Ρώμη (82η), η Ρίγα (82η), το Ζάγκρεμπ (79η) και το Βουκουρέστι (79η).

Στην ευρύτερη περιοχή μας, χαμηλά στην κατάταξη βρίσκονται το Κίεβο (189η θέση), η Αγία Πετρούπολη (197η) και η Μόσχα (206η θέση).