Για έκτη μέρα ακινητοποιημένη η ρόδα στο Σύνταγμα

27/12/16 • 09:54 | UPD 27/12/16 • 09:54

Το πράσινο φως για να τεθεί σε λειτουργία η ρόδα που έχει στηθεί στην πλατεία Συντάγματος από την περασμένη Πέμπτη, περιμένει το κοινό για έκτη ημέρα. Πλήθος κόσμου έχει βρεθεί στο κέντρο της Αθήνας για να χρησιμοποιήσει τον τεράστιο τροχό αλλά ο έλεγχος που πραγματοποιήθηκε από την αρμόδια επιτροπή την Παρασκευή το πρωί δεν έχει δώσει ακόμα απαντήσεις.

Σε σχετική του ανακοίνωση, ο Δήμος Αθηναίων έσπευσε να δώσει εξηγήσεις σχολιάζοντας πως «η ρόδα του Συντάγματος θα λειτουργήσει μόνο όταν ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες που θα διασφαλίζουν τη νόμιμη λειτουργία της», ενώ πηγές αναφέρουν στον Ελεύθερο Τύπο πως σήμερα ενδέχεται να υπάρξουν οι πρώτες εκτιμήσεις, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως θα λειτουργήσει και άμεσα η ρόδα.

Να σημειωθεί πως ο έλεγχος γίνεται με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας, που πιστοποιούνται από τον διεθνή οργανισμό πιστοποίησης TUV, η εισήγηση του οποίου εγκρίνεται από την αρμόδια Επιτροπή Θεαμάτων, στην οποία προεδρεύει ο Δήμος Αθηναίων και συμμετέχουν υπηρεσίες από το υπόλοιπο Δημόσιο.

Το παράδοξο της υπόθεσης, βέβαια, είναι πως η πρόταση για εγκατάσταση της ρόδας στην Αθήνα είχε γίνει από τις 15 Φεβρουαρίου, αλλά τέθηκε προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο μόλις την περασμένη Πέμπτη, δημιουργώντας έντονες αντιδράσεις και ερωτήματα. Μετά από ένα μαραθώνιο συμβούλιο, η πρόταση για να λειτουργήσει μετά τις γιορτές με αντίτιμο ψηφίστηκε τελικά κατά πλειοψηφία. Το αντίτιμο που προτάθηκε, θα ανέρχεται στα τέσσερα ευρώ και η δημοπράτηση θα έχει τιμή εκκίνησης τα 20.000 ευρώ. Προς το παρόν, οι εταιρείες που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό είναι δύο και οι δραστηριότητές τους δεν είναι σχετικές με το αντικείμενο παιχνιδιών. Η πρώτη είναι η Venus, η οποία είναι ναυτιλιακή εταιρεία και η δεύτερη η ΜΑΡΑΚΗΣ Α.Ε. η οποία ασχολείται με τις μεταφορές.

Η πρόταση από τις παραπάνω εταιρείες αρχικά αφορούσε την εγκατάσταση της ρόδας κατά την περίοδο των χριστουγεννιάτικων εορτών δωρεάν προς τους πολίτες σε κάποιο σημείο της Αθήνας. Το καλοκαίρι είχε συζητηθεί να τοποθετηθεί στο Ζάππειο κάτι που τελικά δεν θέλησε η διοίκηση του Ζαππείου. Το Σύνταγμα δεν αποτελούσε την πρώτη επιλογή, αλλά το σημείο θεωρείται ιδανικό, για αυτό και τελικά τοποθετήθηκε εκεί. Η ιδέα, λοιπόν, ήταν να έρθει μια ρόδα και να αποτελέσει πόλο έλξης προς τους πολίτες – θυμίζοντας παράλληλα πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου