Οι Έλληνες, οι πιο απαισιόδοξοι πολίτες της ΕΕ

23/12/16 • 09:24 | UPD 23/12/16 • 11:09

Στο χαμηλότερο ιστορικό σημείο βρίσκεται η εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών προς την κυβέρνηση, αφού μόλις ένας στους δέκα (9%) εμφανίζεται να εμπιστεύεται ακόμη τους κυβερνώντες. Η διαπίστωση αυτή προκύπτει από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του Ευρωβαρομέτρου που έγινε τον Νοέμβριο για λογαριασμό της Κομισιόν σε όλα τα κράτη μέλη.

Στην ίδια δημοσκόπηση οι Ελληνες είναι οι πιο απαισιόδοξοι πολίτες της Ε.Ε. για την οικονομία, την ανεργία, αλλά και την κατάσταση και τις προοπτικές του νοικοκυριού τους, ενώ, παρά τις δυσκολίες, εξακολουθούν στη μεγάλη πλειοψηφία τους να υποστηρίζουν το ευρώ.

Ειδικότερα, η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση υποχώρησε κατά 2 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, με αποτέλεσμα να κυμανθεί μόλις στο 9%, δηλαδή λιγότεροι από ένας στους 10 πολίτες, ενώ το 90% των ερωτηθέντων δεν έχουν εμπιστοσύνη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσοστό των πολιτών που δεν έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση αυξήθηκε 2 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση και βρίσκεται στο ψηλότερο ιστορικό του σημείο. Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για τα πολιτικά κόμματα, με το 93% των ερωτηθέντων να μην έχει εμπιστοσύνη, και μόλις το 6% να απαντάει θετικά. Στη Βουλή έχει εμπιστοσύνη μόνο το 12% των Ελλήνων, στη Δικαιοσύνη το 52%, στο Δημόσιο το 23%, στην αστυνομία το 66% και στον στρατό το 79%. Το 20% των Ελλήνων έχει εμπιστοσύνη στην Ε.Ε., ενώ το 78% απάντησε αρνητικά. Ο μέσος κοινοτικός όρος ήταν 36% και 54% αντίστοιχα.

Σε ερώτηση για το πώς βλέπουν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες, το 8% θεωρεί ότι θα είναι καλύτερη, το 64% χειρότερη και το 30% προβλέπει στασιμότητα.

Τη σημερινή οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους οι Ελληνες τη χαρακτηρίζουν καλή ή μάλλον καλή σε ποσοστό 28%, ενώ το 72% θεωρεί ότι είναι κακή έως πολύ κακή. Για τους επόμενους 12 μήνες βελτίωση βλέπει μόνο το 7%, ενώ επιδείνωση προβλέπει το 48%.

Αναφορικά με την απασχόληση τους επόμενους 12 μήνες στην Ελλάδα, το 7% αναμένει βελτίωση, ενώ το 64% επιδείνωση. Μόνο το 1% των Ελλήνων χαρακτηρίζει τη σημερινή κατάσταση της απασχόλησης καλή και το 99% κακή.

Στην ερώτηση προς τα πού πάνε τα πράγματα στην Ελλάδα, το 4% απάντησε στην καλή κατεύθυνση και το 92% στην κακή, ενώ στην ερώτηση πώς πάνε τα πράγματα στην Ευρώπη το 29% των Ελλήνων απάντησε καλά και το 56% προς την κακή κατεύθυνση.

Τα τρία σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Ελληνες είναι κατά σειρά τα εξής: το 66% κατατάσσει πρώτη την ανεργία, το 40% την οικονομία και το 26% το δημόσιο χρέος.

Η προσήλωση των Ελλήνων στο ευρώ παραμένει υψηλή, με το 68% των ερωτηθέντων να τάσσεται υπέρ του ενιαίου νομίσματος, ποσοστό ψηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (58%), ενώ το 30% τάσσεται κατά (36% στην Ε.Ε.).
Η πλειοψηφία των πολιτών δεν θεωρεί λύση την έξοδο από την Ε.Ε. Σε ερώτηση εάν θα ήταν καλύτερα τα πράγματα για τη χώρα εκτός Ε.Ε. το 57% απάντησε αρνητικά και το 38% θετικά, ποσοστά που κινούνται κοντά στον μέσο όρο της Ε.Ε., ωστόσο είναι πολύ χαμηλότερα σε σχέση με δημοσκοπήσεις προηγούμενων ετών, κυρίως πριν την οικονομική κρίση.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Aπό την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου