Ξεσπάσματα βίας από απελπισμένους μετανάστες στην Λέσβο

19/12/16 • 09:23 | UPD 19/12/16 • 09:23

Πλιάτσικο στη Μυτιλήνη, ξυλοδαρμός 13χρονου Σύρου από μέλη της οικογένειάς του σε δομή στη Θεσσαλονίκη, φωτιές σε άλλη δομή της συμπρωτεύουσας στο Ωραιόκαστρο εξαιτίας της έλλειψης ρεύματος και θέρμανσης, περιελάμβαναν τρεις διαφορετικές περιπτώσεις έντασης με πρωταγωνιστές μετανάστες σε δομές φιλοξενίας.

Στην πρώτη περίπτωση, τουλάχιστον πέντε Αλγερινοί μετανάστες, ηλικίας από 20 έως 29 χρόνων, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, άρχισαν να σπάνε τις τζαμαρίες εμπορικών καταστημάτων και επιχειρήσεων στην οδό Ερμού και να αποσπούν χρήματα από ταμειακές μηχανές και διάφορα προϊόντα. Μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις τραυματίστηκαν και άφησαν ίχνη αίματος πίσω τους.

Ο εντοπισμός και η σύλληψή τους έγινε το Σάββατο, ενώ στην κατοχή τους εντοπίστηκαν περίπου 3.000 ευρώ και διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές, «λάφυρα» των επιδρομών. Από την έρευνα προέκυψε ότι το τελευταίο εικοσαήμερο είχαν διαπράξει τουλάχιστον 19 κλοπές-διαρρήξεις από καταστήματα της Μυτιλήνης, οι 11 από τις οποίες το βράδυ της Παρασκευής. Η αξία των κλοπιμαίων εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 10.000 ευρώ, ενώ μεγάλο είναι και το ύψος των φθορών που προξένησαν. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής και πρόκληση φθορών.

Τοπικές ενημερωτικές ιστοσελίδες ανέφεραν ότι οι μετανάστες έσπασαν τζαμαρία καταστήματος οπτικών στην Ερμού, προσπάθησαν να διαρρήξουν τα γραφεία της ΔΕΗ, ενώ διέρρηξαν και δυο ταβέρνες στην περιοχή της Επάνω Σκάλας κλέβοντας χρήματα από τις ταμειακές μηχανές. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης κ. Παναγιώτης Παπαρίσβας εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Τα νέα περιστατικά ήρθαν μόλις μια μέρα μετά την ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης για τις διαρρήξεις που είχαν αναστατώσει την αγορά τις τελευταίες ημέρες. Η αστυνομία είχε αποφασίσει την ενίσχυση των πεζών αλλά και εποχούμενων περιπολιών σε όλη την πόλη και ιδιαίτερα στην περιοχή της Ερμού.

Στο μεταξύ, το μεσημέρι της Παρασκευής, σε δομή φιλοξενίας στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης, εξελίχθηκε ένα σοβαρό περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας με θύμα ένα 13χρονο αγόρι από τη Συρία. Συγκεκριμένα συνελήφθη ένα ζευγάρι από τη Συρία και ο μεγαλύτερος γιος με τις κατηγορίες ότι ξυλοκόπησαν το μικρότερο παιδί της οικογένειας. Ο 45χρονος πατέρας, η μητέρα και ο 19χρονος γιος τους ξυλοκόπησαν τον μικρότερο γιο της οικογένειας, ηλικίας 13 χρόνων.

Το παιδί μεταφέρθηκε με κακώσεις και μώλωπες αρχικά στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο και λίγο αργότερα στο Νοσοκομείο Γεννηματάς. Η κατάστασή του δεν εμπνέει ανησυχία ενώ σε βάρος των δραστών σχηματίζεται δικογραφία για ενδοοικογενειακή βία. Ο ανήλικος θα μεταφερθεί για φιλοξενία στη μη κυβερνητική οργάνωση Αρσις, ενώ δράστες και θύμα θα εξεταστούν από κοινωνικό λειτουργό και ψυχολόγο.

Παράλληλα σε δομή στο Ωραιόκαστρο 100 περίπου μετανάστες διαμαρτυρήθηκαν έντονα ανάβοντας φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και σε διάφορα σημεία του χώρου διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος και θέρμανσης.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου