ΓΙΑ Παράνομη ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Αποζημίωση σε δανειολήπτες από εισπρακτικές εταιρίες

19/12/16 • 08:45 | UPD 19/12/16 • 09:38

Αποζημίωση μέχρι και 6.000 ευρώ σε δύο δανειολήπτες επιδίκασαν δικαστικές αποφάσεις για αθέμιτες πρακτικές από εισπρακτικές εταιρίες. Ειδικότερα, με αποφάσεις του Πρωτοδικείου και του Ειρηνοδικείου Αθηνών κρίνεται παράνομο οι εισπρακτικές εταιρίες να τηλεφωνούν σε δανειολήπτες που έχουν «κόκκινα» δάνεια και στους κατόχους πιστωτικών καρτών, εάν οι τράπεζες δεν έχουν προηγουμένως γραπτώς ενημερώσει ότι μεταβιβάζουν τα προσωπικά τους δεδομένα σε συγκεκριμένη εισπρακτική εταιρία κι αν οι τελευταίες δεν έχουν ενημερώσει τους δανειολήπτες ότι έχουν στην κατοχή τους τα προσωπικά τους δεδομένα.

Οι δύο αποφάσεις ανοίγουν το δρόμο για διεκδίκηση αποζημίωσης από εταιρίες που κατέχουν προσωπικά στοιχεία και δημιουργούν διαχωριστικές γραμμές εν όψει και των διαδικασιών για τα «κόκκινα» δάνεια.

Η πρώτη απόφαση αφορούσε δανειολήπτη ο οποίος όταν ξεκίνησαν οι καθυστερήσεις πληρωμής της πιστωτικής του κάρτας δεχόταν καθημερινά τηλεφωνήματα από εισπρακτική εταιρία στην οποία η τράπεζα είχε διαβιβάσει τα προσωπικά δυσμενή οικονομικά στοιχεία του. Το δικαστήριο αναφέρει ότι «ο όρος που περιλαμβάνεται στην έντυπη τυποποιημένη αίτηση χορήγησης δανείου ή πιστωτικής κάρτας για μεταβίβαση των οικονομικών και άλλων δεδομένων του δεν σημαίνει ότι παρέχει στην τράπεζα τη ρητή συγκατάθεσή του για τη μεταβίβαση». Τελικά του επιδικάστηκε αποζημίωση 5.870 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστη.

Στη δεύτερη περίπτωση, η δανειολήπτρια, η οποία αντιμετώπιζε και σοβαρά προβλήματα υγείας, όταν καθυστέρησε κάποιες δόσεις στο καταναλωτικό της δάνειο άρχισε να δέχεται «βροχή» τηλεφωνημάτων από εισπρακτική εταιρία. Η τράπεζα χωρίς ενημέρωση και χωρίς τη συναίνεσή της μεταβίβασε τα δεδομένα της στην εισπρακτική εταιρία. Αποτέλεσμα ήταν το Ειρηνοδικείο Αθηνών να επιδικάσει στη δανειολήπτρια 6.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου