Ψάχνουν DNA του «ζόρικου» ληστή του Υφαντή

16/12/16 • 09:09 | UPD 16/12/16 • 09:12

Γενετικό υλικό του ληστή με το καλάσνικοφ αναζητούν τα στελέχη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, πάνω στα ρούχα του 65χρονου Αλέξιου Υφαντή, ο οποίος ήρθε σε επαφή με το δράστη και τον «αγκάλιασε», όταν ζητούσε επίμονα να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο.

Χρηματοκιβώτιο

Οι δράστες φαίνεται να γνώριζαν πως στο εσωτερικό του υπήρχε μεγάλο χρηματικό ποσό, γι’ αυτό επέμεναν στο άνοιγμά του, καθώς αυτός ήταν ο πραγματικός στόχος τους και όχι τα 50.000 ευρώ που πήραν από τα συρτάρια, όταν η ληστεία είχε εξελιχθεί αιματηρά. Ο ιδρυτής της εταιρίας αλλαντικών φαίνεται να αρνήθηκε και συνεπλάκη μαζί του. Τότε ο δράστης πυροβόλησε στην οροφή του λογιστηρίου, ενώ όταν ο 41χρονος γιος του και ο 59χρονος αδερφός του κινήθηκαν προς το μέρος του για να βοηθήσουν, δέχθηκαν τα πυρά του δεύτερου δράστη, με πιστόλι στα πόδια.

Αμέσως μετά τη ληστεία, και αφού έγινε αντιληπτό από τους αξιωματικούς του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά της Ιδιοκτησίας, το «αγκάλιασμα» δράστη και θύματος, έσπευσαν να ζητήσουν από τον 65χρονο τα ρούχα που φορούσε, προκειμένου να αναζητηθεί γενετικό υλικό του κουκουλοφόρου. Ευελπιστούν πως αν εντοπιστεί DNA σε αυτά, ενδεχομένως να βρεθεί από την τράπεζα δεδομένων η ταυτότητα του δράστη, καθώς εκτιμούν πως είναι σεσημασμένος, ίσως και πρόσφατα αποφυλακισθείς.

Την ίδια ώρα οι αξιωματικοί που χειρίζονται την υπόθεση φαίνεται να λύνουν το μυστήριο με τα δύο οχήματα που χρησιμοποίησαν οι ληστές και στη συνέχεια έκαψαν. Και τα δύο φαίνεται να είναι κλεμμένα, ωστόσο, ακόμη δεν μπορούν να αναδείξουν, εξαιτίας της καταστροφής τους, τους αριθμούς πλαισίου και κινητήρα, προκειμένου να διαπιστώσουν ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες τους και πότε είχαν δηλώσει την κλοπή τους. Από την πρώτη έρευνα διαπίστωσαν ότι τα οχήματα είχαν πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας, που αντιστοιχούσαν σε ίδιου τύπου και χρώματος αυτοκίνητα.

Οι ιδιοκτήτες
Οι πινακίδες του μαύρου BMW αντιστοιχούσαν σε όχημα στη Θεσσαλονίκη, ο ιδιοκτήτης του οποίου εντοπίστηκε, και φυσικά δεν το είχε χάσει, αλλά είχε βάλει αγγελία να το πουλήσει. Αυτές του ασημί AUDI έβγαζαν στη Γαλάτιστα Χαλκιδικής, και σε αυτή την περίπτωση εντοπίστηκε ο ιδιοκτήτης, και το όχημα δεν είχε κλαπεί. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι οι δράστες έκλεψαν τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα, πιθανόν από την Αττική, και στη συνέχεια αναζήτησαν σε ιστοσελίδες αγγελιών πώλησης Ι.Χ. οχήματα ίδιου τύπου και χρώματος, προκειμένου να αντιγράψουν τις πινακίδες κυκλοφορίας τους.

Χθες οι αστυνομικοί πήγαν και πάλι στην εταιρία αλλά και στο νοσοκομείο προκειμένου να συνδυάσουν τις αντικρουόμενες αναφορές με στοιχεία και εικόνες από τα «καλά» βίντεο που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας.

Πέντε οι δράστες

Από αυτόν το συνδυασμό προέκυψε ότι οι δράστες ήταν  πέντε, φορούσαν σκούρα ρούχα και κουκούλες. Όλοι ήταν οπλισμένοι με καλάσνικοφ και πιστόλια. Έφθασαν στην εταιρία με όπισθεν στην οδό Σενέκα, την ώρα που η είσοδος ήταν ανοικτή και έβγαιναν φορτηγά της εταιρίας.

Ένας δράστης πήγε στο φυλάκιο και ακινητοποίησε το φύλακα, δύο συνεργοί του έμειναν στον προθάλαμο της εταιρίας και οι άλλοι δύο κινήθηκαν προς το λογιστήριο, που ήταν στο ισόγειο. Εκεί ακινητοποίησαν δύο γυναίκες υπαλλήλους και άρχισαν να τους φωνάζουν για τις εισπράξεις και να ανοίξουν το χρηματοκιβώτιο. Η φασαρία έγινε αντιληπτή από τον ιδρυτή, τον αδερφό και το γιο του, οι οποίοι μπήκαν και αυτοί στο λογιστήριο. Ακολούθησε ο έντονος διάλογος, η «συμπλοκή», οι πυροβολισμοί και ο τραυματισμός των δύο ανδρών.

Η ληστεία, με την αιματηρή εξέλιξη που είχε, διήρκεσε 1-2 λεπτά. Οι δράστες επιβιβάστηκαν στο αυτοκίνητο και κινήθηκαν προς την οδό Λαΐου. Κάποια στιγμή σταμάτησαν, ένας δράστης επιβιβάστηκε στο ασημί AUDI και ακολούθησε τους συνεργούς του έως το σημείο καύσης του πρώτου αυτοκινήτου. Έπειτα βγήκαν στον παράδρομο της Εθνικής οδού όπου κατάλαβαν ότι τους καταδιώκουν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Σε μια στροφή σταμάτησαν, δύο δράστες βγήκαν και πήραν θέση μάχης, στήνοντας ενέδρα στους αστυνομικούς, όπως είχε γίνει στο αιματοκύλισμα του Ρέντη με τους δύο νεκρούς αστυνομικούς. Πυροβόλησαν τουλάχιστον 12 φορές εναντίον τους, χωρίς ευτυχώς τραυματισμό, ενώ και ένας αστυνομικός πυροβόλησε 13 φορές, ανταποδίδοντας τα πυρά.

Τραυματίας

Υπάρχει κάποια υποψία ότι μπορεί ένας από τους δράστες να έχει τραυματιστεί, καθώς τον είδαν να γονατίζει και να ακούγεται επιφώνημα πόνου, κάτι όμως που δεν έχει επιβεβαιωθεί. Το AUDI, που έκαψαν στην Αγ. Σοφία Ασπροπύργου, διαπιστώθηκε ότι είχε τρεις οπές στο πίσω μέρος από τα αστυνομικά πυρά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

pspyropoulos@etypos.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου