Δεν είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον Αφγανό

15/12/16 • 21:07 | UPD 15/12/16 • 21:07

Ερωτηματικά προκαλεί η υπόθεση του Αφγανού πρόσφυγα, ο οποίος βίασε και στη συνέχεια δολοφόνησε τη 19χρονη φοιτήτρια Ιατρικής στη Γερμανία.
Όπως διαπιστώνεται, δεν είχε εκδοθεί σε βάρος του ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, πράγμα αυτονόητο, από τη στιγμή που θεωρήθηκε δραπέτης. Κάθε κρατούμενος που αποφυλακίζεται υπό όρους και δεν τους τηρεί, αυτομάτως θεωρείται δραπέτης και σχηματίζεται εις βάρος  του σχετική δικογραφία. Παρότι λοιπόν ένας βίαιος εγκληματίας έκανε χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου και βρέθηκε ελεύθερος, δηλώνοντας διεύθυνση στον Αγιο Παντελεήμονα, δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία για την αναζήτησή του.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ επέκρινε τις ελληνικές αρχές, καθώς εάν το όνομα του Αφγανού ήταν στη διεθνή λίστα υπόπτων τότε και οι γερμανικές αρχές θα είχαν κινηθεί διαφορετικά και δεν θα τον είχαν καταχωρήσει στις υπηρεσίες τους ως «ασυνόδευτο ανήλικο» πρόσφυγα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές, πάντως, τα στοιχεία του «Χουσσεϊν» είχαν καταγραφεί στο ευρωπαϊκό σύστημα δεδομένων Eurodat τον Ιανουάριο του 2013, όταν είχε υποβάλλει αίτημα ασύλου, το οποίο είχε απορριφθεί από τις ελληνικές αρχές. Οι ίδιες πηγές επικαλούνται την ανηλικότητα του δράστη κατά το χρόνο τέλεσης του αδικήματος για το οποίο καταδικάστηκε στην Ελλάδα για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, δηλαδή τη μη έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος, ο οποίος όταν παραβίασε τους όρους της απόλυσης από τις φυλακές, είχε ενηλικιωθεί.

Ταυτόχρονα, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος συνεχίζει να προκαλεί. Από το βήμα της Βουλής δήλωσε πως «ο θεσμός των αδειών και ο θεσμός των απολύσεων, είναι θεσμοί οι οποίοι εισφέρουν ισοζύγιο υπέρ της νομιμότητας, διευκολύνουν την επανένταξη. Έχουμε κόστος, υπάρχουν άνθρωποι που βγαίνουν με άδεια και κάνουν εγκλήματα» και συνέχισε: «Οι κακές συγκυρίες, δηλαδή, οι περιπτώσεις όπου κάποιος, δυστυχώς, θα εγκληματήσει στατιστικά είναι λίγες και δεν θα πρέπει να μας κάνουν να αναθεωρούμε στο σύνολό της μία πολιτική».

Την ίδια στιγμή, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου τόνισε πως «επί 28 συνεχείς μήνες με το «νόμο Παρασκευόπουλο» γινόντουσαν αποφυλακίσεις κρατουμένων που είχαν καταδικαστεί ακόμη και με ποινές κάθειρξης 20 ετών και είχαν διαπράξει επαχθή αδικήματα όπως είναι ανθρωποκτονίες, εγκλήματα κατά της γενετήσιας ζωής, ληστείες.

Για ακόμα μια φορά επιχειρείται η διαστρέβλωση της αλήθειας από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προκειμένου να εμφανισθεί η συγκεκριμένη ρύθμιση ως φυσική συνέχεια παλαιότερων ρυθμίσεων προηγούμενων Κυβερνήσεων και φυσικά να αποποιηθεί των ευθυνών της, για διατάξεις που η ίδια νομοθέτησε και εφάρμοσε επί υπουργίας του κυρίου Παρασκευόπουλου και με σύμβουλο τον κύριο Πάνο Λάμπρου

Όπως εξηγεί ο κ. Αθανασίου με νόμο της ΝΔ του 2014, αποφυλακίστηκαν εκείνοι που είχαν καταδικαστεί με ποινή κάθειρξης μέχρι 10 ετών και είχαν εκτίσει τα 2/5 της ποινής τους.
Ρητά «εξαιρούντο από τη ρύθμιση αυτή όσοι είχαν καταδικασθεί για συγκεκριμένα κακουργήματα με μεγάλη κοινωνική απαξία, όπως ανθρωποκτονίες, εγκλήματα κατά της γενετήσιας ζωής, ληστείες κ.ά.». Παράλληλα, αποφυλακίστηκαν όσοι είχαν τις προϋποθέσεις το χρονικό σημείο που δημοσιεύθηκε ο σχετικός νόμος.

Αντίθετα, ένα χρόνο μετά με το «νόμο Παρασκευόπουλο» απολύθηκαν «καταδικασθέντες αδιακρίτως των κακουργημάτων που είχαν διαπράξει (δηλαδή και για ανθρωποκτονίες, ληστείες, αποπλανήσεις ανηλίκων, πορνογραφίες κ.λπ.)». Σε αυτήν τη περίπτωση εμπίπτει και η περίπτωση του εγκληματία Αφγανού, ο οποίος με το νομοθετικό πλαίσιο της ΝΔ δεν θα αποφυλακιζόταν.

Επιπλέον, με τον «νόμο Παρασκευόπουλου» απολύθηκαν και όσοι εξέτιαν ποινή κάθειρξης άνω των 10 ετών (10-20 έτη), ρύθμιση που για πρώτη φορά εισήχθη στο ποινικό σύστημά μας, υπογραμμίζει ο κ. Αθανασίου προσθέτοντας «Οι ρυθμίσεις των προηγούμενων Κυβερνήσεων καταλάμβαναν μόνο όσους είχαν τις νόμιμες προϋποθέσεις κατά την έναρξη ισχύος τους και κανέναν άλλον. Επομένως, το εύρος τους ήταν πολύ περιορισμένο. Αντιθέτως, οι ρυθμίσεις του «νόμου Παρασκευόπουλου» θα διαρκέσουν συνολικά 28 μήνες, καθώς με το άρθρο δέκατο πέμπτο του Ν. 4411/2016 κρίθηκαν τόσο πετυχημένες ώστε η ισχύς του επεκτάθηκε μέχρι τα τέλη Αυγούστου 2017.

Ακόμη, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, αναφέρει ότι η ΝΔ « εξ αρχής επέκρινε με θάρρος, επιχειρήματα και επιμονή τις ρυθμίσεις του «νόμου Παρασκευόπουλου«, προβλέποντας τα αποτελέσματά τους, όπως άλλωστε και όλες οι δικαστικές Ενώσεις, όταν ακόμα η Κυβέρνηση πανηγύριζε για τη δήθεν μοντέρνα και αποτελεσματική σωφρονιστική και αντεγκληματική πολιτική της».

Σήμερα, προσθέτει ο κ. Αθανασίου: «Με μεγάλη λύπη, δικαιωθήκαμε όλοι αυτοί που αντιδρούσαμε σθεναρά σε αυτές τις ρυθμίσεις, εντούτοις όμως δεν πανηγυρίζουμε, γιατί τις συνέπειες τις πληρώνουν αθώοι άνθρωποι, δυστυχώς ακόμα και εκτός Ελλάδος. Προτείνουμε δε στην Κυβέρνηση, εφόσον σαφώς δεν έχει το θάρρος να υπερασπισθεί πια τις επιλογές της, που η ίδια η πραγματικότητα τις διέψευσε, τουλάχιστον να σωπαίνει, να μην λασπολογεί και να μην παραπλανεί το λαό, εξισώνοντας νομοθετικές ρυθμίσεις που ούτε πρωτοετής φοιτητής νομικής δεν μπορεί να συσχετίσει».