Επιασαν για φόνο Αφγανό που είχε αποφυλακιστεί με το νόμο ΣΥΡΙΖΑ

15/12/16 • 08:56 | UPD 15/12/16 • 08:57

Την εμπλοκή Αφγανού, ο οποίος είχε καταδικαστεί στην Ελλάδα για απόπειρα δολοφονίας φοιτήτριας, στο άγριο έγκλημα με θύμα τη 19χρονη Μαρία Λάντερμπουργκερ, κόρη Ευρωπαίου αξιωματούχου, στη Γερμανία, εξετάζουν οι ελληνικές Αρχές.

Ο 20χρονος Αφγανός είχε επιτεθεί τον Μάιο του 2013 σε 20χρονη φοιτήτρια με καταγωγή από το Αγρίνιο που έκανε διακοπές στην Κέρκυρα. Στόχος του αρχικά ήταν να της αρπάξει την τσάντα, καθώς εκείνη επέστρεφε στο ξενοδοχείο της πεζή. Την ώρα της ληστείας, ωστόσο, πέρασε από το σημείο αυτοκίνητο και τότε ο δράστης, φοβούμενος ότι θα γίνει αντιληπτός, έσπρωξε την κοπέλα σε παραλιακό γκρεμό ύψους δέκα μέτρων. Η κοπέλα έζησε από θαύμα. Κατά την πτώση της προστάτεψε το κεφάλι της με τα χέρια και έτσι κατάφερε να σκαρφαλώσει και να βρεθεί στον παραλιακό δρόμο με ελαφρά τραύματα.

Ο Αφγανός συνελήφθη άμεσα τότε από άνδρες του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κασσιόπης και αναγνωρίστηκε από το θύμα. Τον Φεβρουάριο του 2014 καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια κάθειρξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας και οδηγήθηκε στις φυλακές ανηλίκων Βόλου. Εντύπωση προκαλεί, όμως, η γρήγορη αποφυλάκισή του, στις 31 Οκτωβρίου 2015. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νεαρός έκανε χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου. Ο περιοριστικός όρος που του επιβλήθηκε είναι η παρουσία του στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα κάθε 1η και 15η κάθε μήνα. Τρεις μήνες αργότερα, στις 31 Δεκεμβρίου 2015, δεν έδωσε το παρών και έκτοτε αναζητείτο. Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Βόλου είχε διατάξει την άμεση σύλληψή του για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής.

Δέκα μήνες μετά την εξαφάνισή του, τον περασμένο Οκτώβριο, ένα άγριο έγκλημα συντάραξε τη γερμανική πόλη Φράιμπουργκ. Η 19χρονη φοιτήτρια Ιατρικής, Μαρία Λάντερμπουργκερ, βιάστηκε και δολοφονήθηκε ύστερα από ένα φοιτητικό πάρτι στο δρόμο για το σπίτι της. Το θύμα ήταν κόρη του δρος Κλέμενς Λάντερμπουργκερ, ο οποίος από το 2008 διατελεί νομικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η φοιτήτρια του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες εργαζόταν εθελοντικά σε καταυλισμό προσφύγων, κακοποιήθηκε σεξουαλικά, σύμφωνα με τους ιατροδικαστές που την εξέτασαν, προτού βρεθεί πνιγμένη στον ποταμό Ντράισαμ. Για τη διαλεύκανση του εγκλήματος είχαν επιστρατευτεί συνολικά 40 Γερμανοί αστυνομικοί, οι οποίοι ασχολούνταν αποκλειστικά με την υπόθεση.

Τρεις εβδομάδες αργότερα κατάφεραν να βρουν βίντεο από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, το οποίο απεικόνιζε το δράστη, τον οποίο συνέλαβαν και κατάφεραν να ταυτοποιήσουν. Οπως διαπιστώθηκε από τις έρευνες, ο Αφγανός είχε τότε ξανθά μαλλιά, ενδεχομένως για να παραπλανεί τις Αρχές. Αναζητώντας το παρελθόν του οι Γερμανοί αστυνομικοί ανακάλυψαν ότι είχε περάσει από την Ελλάδα και έτσι απέστειλαν στην Ελληνική Αστυνομία τα στοιχεία της ταυτότητάς του και τη φωτογραφία του. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εντοπίζουν ομοιότητες με το δράστη της επίθεσης με θύμα τη φοιτήτρια στην Κέρκυρα, ενώ ίδια είναι τα στοιχεία ταυτότητας. Κατόπιν, η Ελληνική Αστυνομία απέστειλε στη Γερμανία τα δακτυλικά αποτυπώματα του Αφγανού φυγά, προκειμένου να γίνει ταυτοποίηση με το δράστη της Κέρκυρας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αφγανός δήλωσε στις γερμανικές Αρχές, τριάμισι χρόνια μετά την απόπειρα ανθρωποκτονίας στην Κέρκυρα, ότι παραμένει ανήλικος, προφανώς για να τύχει ευνοϊκότερης μεταχείρισης στο δικαστήριο. Στην Ελλάδα είχε κάνει αίτημα ασύλου στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής στις 17 Ιανουαρίου 2012. Μετά τη φυλάκισή του, ωστόσο, έγινε πράξη διακοπής του αιτήματος στις 27 Μαΐου 2014. Στην Ελλάδα είχαν γίνει έρευνες για τον εντοπισμό του, οι οποίες απέβησαν άκαρπες. Το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι ο Αφγανός να είχε προλάβει να διαφύγει για τη Γερμανία, όπου διατηρούσε επαφές με ομοεθνείς του.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ

akalafatis@e-typos.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap