Αποκλιμακώθηκε η ένταση, αποχώρησαν οι αγρότες

Φεύγει πλοίο με αγροτικά προϊόντα από το λιμάνι του Ηρακλείου

09/12/16 • 22:58 | UPD 09/12/16 • 23:01

Αποχώρησαν από το λιμάνι Ηρακλείου οι αγρότες, αφού προηγουμένως απέσπασαν διαβεβαιώσεις πως τα φορτηγά που βρίσκονται στο λιμάνι με τα πρώιμα κηπευτικά θα φορτωθούν στο πλοίο το Σάββατο το πρωί.

Επίσης στο χώρο του λιμανιού μπήκαν τελικά άνδρες της Πυροσβεστικής προκειμένου να κατασβήσουν τη φωτιά στα εκδοτήρια ναυτιλιακής εταιρείας.

Πεδίο μάχης το λιμάνι το απόγευμα

Το λιμάνι του Ηρακλείου μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, καθώς ξέσπασαν σοβαρά επεισόδια μεταξύ των απεργών ναυτικών και των αγροτών που αντιδρούν στην συνεχιζόμενη για όγδοη μέρα απεργία της ΠΝΟ.

Οι αγρότες, νωρίς το απόγευμα πήγαν στο λιμάνι θέλοντας να φορτώσει ένα πλοίο ασφαλείας τα προϊόντα τους ώστε να αποπλεύσει για Πειραιά. Οι ναυτεργάτες από την άλλη αντέδρασαν δηλώνοντας ότι δεν μπορούν να σπάσουν την απεργία.

Η κατάσταση έφτασε στα άκρα με αγρότες και ναυτεργάτες να έρχονται σε έντονη αντιπαράθεση. Μερικοί αγρότες, εξαγριωμένοι, προσπάθησαν να λύσουν τους κάβους του Blue Horizon που είναι δεμένο λόγω της απεργίας των ναυτικών.

Μάλιστα, ομάδα αγροτών πέταξε φωτοβολίδες στο σημείο όπου βρίσκονταν οι ναυτεργάτες με την »αντίπαλη πλευρά» να απαντά με… ρίψεις νερού! Οι εξαγριωμένοι αγρότες έκαψαν τα εκδοτήρια της ΑΝΕΚ βάζοντας φωτιά στα γραφεία της εταιρείας στο λιμάνι.

Τελικά το πλοίο αναχώρησε «για λόγους ασφαλείας» όπως ειπώθηκε χωρίς να φορτωθούν κηπευτικά. Ωστόσο, οι αγρότες περικύκλωσαν τον λιμενάρχη Ηρακλείου ζητώντας να επιστρέψει πίσω το πλοίο Blue Horizon.

Σύμφωνα με το neakriti.gr ο λιμενάρχης τραυματίστηκε στα επεισόδια και κλήθηκε ασθενοφόρο, το οποίο όμως δεν μπόρεσε να προσεγγίσει το λιμάνι.

Από την άλλη η κυβέρνηση διά του αρμόδιου υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστράτευσης αν το Σάββατο η ΠΝΟ δεν λύσει την απεργία.

Το χρονικό των επεισοδίων στο λιμάνι του Ηρακλείου

17:30: Αγρότες έχουν καταφτάσει απ’ όλη την Ανατολική Κρήτη (Ιεράπετρα, Σητεία, Άγιο Νικόλαο) αλλά και την ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου (περιοχές της Μεσαράς) στο λιμάνι του Ηρακλείου, μετά την χθεσινή απόφαση που έλαβε η συντονιστική επιτροπή. Οι αγρότες βλέπουν την πύλη του λιμανιού κλειδωμένη και τα πλοία της γραμμής αγκυροβολημένα.

18:00: Οι αγρότες κόβουν τις αλυσίδες που κρατούν την πύλη κλειδωμένη και μπαίνουν μέσα στον χώρο του λιμανιού. Δηλώνουν έτοιμοι να φτάσουν στα… άκρα καθώς οι ζημιές που έχουν υποστεί είναι ανυπολόγιστες. Πλησιάζουν τους ναυτεργάτες που βρίσκονται πάνω στο πλοίο Blue Orizon της ΑΝΕΚ. Ανεβαίνουν στους κάδους και ζητούν από τους ναυτεργάτες ν’ ανοίξουν τις μπουκαπόρτες ώστε να φορτωθούν οι 150 νταλίκες με τα αγροτικά τους προϊόντα. Οι ναυτεργάτες δεν κάνουν πίσω και τα αίματα… ανάβουν! Οι αγρότες εξαγριώνονται και πετάνε αντικείμενα και φωτοβολίδες μέσα στο πλοίο. Οι ναυτεργάτες απαντούν με ρίψεις νερού ενώ το πλοίο απομακρύνεται από το λιμάνι για ασφάλεια.

18:30: Οι στιγμές έντασης όσο περνάνε τα λεπτά αυξάνονται. Οι αγρότες απαιτούν να επιστρέψει «εδώ και τώρα» πίσω το πλοίο προκειμένου να φορτώσει τα προϊόντα τους και ν’ αναχωρήσει για Πειραιά. Ομάδα ατόμων πηγαίνει προς τα παλαιά εκδοτήρια της ΑΝΕΚ που βρίσκονται μέσα στον χώρο του λιμανιού και βάζει φωτιά. Στο σημείο σπεύδει πυροσβεστική δύναμη που μέσα σε λίγη ώρα σβήνει τις φλόγες εμποδίζοντάς τες να επεκταθούν.

19:00: Από την αναμπουμπούλα των επεισοδίων τραυματίζεται ελαφρά – χτυπώντας σε μία πόρτα – ο λιμενάρχης Ηρακλείου, Δημήτρης Σαϊτάκης. Οι άνδρες του λιμενικού σώματος ειδοποιούν το ΕΚΑΒ που μπαίνει στον χώρο του λιμανιού αλλά δεν μπορεί να προχωρήσει προς τον λιμενάρχη. Οι αγρότες έχουν στήσει «μπλόκο» και δεν επιτρέπουν στο ασθενοφόρο να περάσει. Το αποτέλεσμα είναι ο κ. Σαϊτάκης να παραμείνει στο λιμάνι.
19:30: Η ένταση αρχίζει σταδιακά να υποχωρεί ωστόσο οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι πως δεν πρόκειται να φύγουν από το λιμάνι έως ότου αναχωρήσουν τα προϊόντα τους για Πειραιά. Μάλιστα, αίτημά τους είναι να επιστρέψει το Blue Orizon ώστε να φορτωθούν οι νταλίκες. Στο σημείο βρίσκεται και ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός ο οποίος έχει ξεκινήσει προσπάθειες για να βρεθεί λύση.

Αίσθηση προκαλεί η καταγγελία αγρότη από την Ιεράπετρα ο οποίος ισχυρίστηκε πως ο καπετάνιος του πλοίου έβαλε σε λειτουργία τις μηχανές με σκοπό να απομακρυνθεί απο την προβλήτα, με αποτέλεσμα να σπάσουν οι κάβοι από τα σχοινιά και με κίνδυνο να τραυματιστούν αγρότες.

Αίτημα για κήρυξη της Ιεράπετρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Με επιστολή του που έστειλε ο δήμαρχος Ιεράπετρας, Θεοδόσιος Καλαντζάκης στον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη και τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Αν. Ιωάννου ζητά να κηρυχθεί ο δήμος Ιεράπετρας αλλά και η Κρήτη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.


Όπως αναφέρει: «Όπως γνωρίζετε η παρατεταμένη απεργία της ΠΝΟ πλήττει ανεπανόρθωτα την Κρήτη και πολλούς Δήμους της μεταξύ των οποίων και την Ιεράπετρα, επιφέροντας τεράστια οικονομική καταστροφή σε πολλούς κλάδους.

Τα πλήγματα που έχουν δημιουργηθεί στον αγροτικό τομέα και τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες είναι ανεπανόρθωτα με τον αγροτικό κόσμο να βρίσκεται πλέον σε απόγνωση, αφού βλέπει τις καλλιέργειές του να καταστρέφονται και τα ευπαθή αγροτικά προϊόντα να μένουν εγκλωβισμένα και αδιάθετα, οδηγώντας τον σε ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή.

Με δεδομένη την κρισιμότητα της κατάστασης και την τεράστια καταστροφή που έχουν υποστεί χιλιάδες αγρότες της Ιεράπετρας και του νησιού μας, λόγω της αδυναμίας σε επίπεδο κράτους να εφαρμόσει τον προβλεπόμενο νόμο, αιτούμαστε την κήρυξη του νησιού και του Δήμου Ιεράπετρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την άμεση δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας για την μεταφορά των αγροτικών μας προϊόντων.

Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας προκειμένου να επιλυθεί ένα ζήτημα που πλήττει το νησί μας ανεπανόρθωτα» καταλήγει ο Δήμαρχος Ιεράπετρας αιτούμενος την υλοποίηση άμεσων ενεργειών από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την Περιφέρεια Κρήτης.