Οι νησιώτες έκαναν «επιδρομές» για προμήθειες

Ελλείψεις αγαθών και απόγνωση στα νησιά από την απεργία της ΠΝΟ

09/12/16 • 13:02 | UPD 09/12/16 • 14:28

Αποκλεισμένη είναι η νησιωτική χώρα εξαιτίας της απεργίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ναυτεργατών που θα συνεχιστή μέχρι και τα ξημερώματα της Κυριακής, επιδεινώνοντας έτσι τα ήδη αρκετά προβλήματα που υπάρχουν στα νησιά.

Οι επιστολές διαμαρτυρίας των κατοίκων αλλά και επίσημων φορέων φθάνουν συνεχώς στο γραφείο του υπουργού Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Στα καταστήματα  έχουν ήδη αρχίσει οι ελλείψεις  καθώς μετά την ανακοίνωση της συνέχισης  της απεργίας οι κάτοικοι έκαναν «επιδρομή» στα σούπερ μάρκετ για να αγοράσουν προμήθειες με αποτέλεσμα τα ράφια να είναι άδεια.

Πλέον υπάρχουν ελλείψεις σε αγαθά πρώτης ανάγκης αλλά και σε καύσιμα, παρόλο που η τιμή τους έχει ακριβύνει, καθώς είναι αδύνατος ο ανεφοδιασμός των πρατηρίων.

Οι μεγαλύτερες ελλείψεις καταγράφονται, για στα φρέσκα προϊόντα ψυγείου, αλλά και σε μοσχαρίσιο κρέας που έρχεται στην Κρήτη από άλλες περιοχές της χώρας. Ελλείψεις όμως, δεν παρουσιάζονται μόνο σε τρόφιμα, αλλά και σε πλήθος άλλων ειδών. [Διαβάστε εδώ σχετικά]

Όπως τονίζουν οι αρμόδιοι «η μακρά αυτή απεργία, έχει νεκρώσει την κοινωνική και οικονομική ζωή των νησιών, τα οποία στερούνται πλέον, όχι μόνο προϊόντων, καυσίμων και άλλων πρώτων υλών και λοιπών αγαθών, αλλά και της δυνατότητας να αντιμετωπίσουν επείγοντα θέματα, κυρίως, υγείας των πολιτών» και προσθέτουν: «η συνέχιση της ζωής στη νησιωτική Ελλάδα δεν μπορεί να είναι στην διακριτική ευχέρεια οιασδήποτε ομάδας». Η εορταστική περίοδος κάνει την κατάσταση χειρότερη. Προβλήματα υπάρχουν και στις διεθνείς μεταφορές αφού δεν ταξιδεύουν στις γραμμές της Αδριατικής τα πλοία με ελληνικά πληρώματα.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, υπογράμμισε το βράδυ της Πέμπτης σε έκακτη συνέντευξη τύπου πως μετά τη δική του δέσμευση ότι δεν θα αλλάξει προς το χειρότερο το φορολογικό πλαίσιο για τους ναυτικούς αλλά και τη δημόσια δέσμευση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Βουλή, δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις. Όπως τόνισε η κυβέρνηση έχει συμπεριφερθεί στους ναυτικούς όπως σε κανέναν άλλον κλάδο που στενάζει κάτω από τα οικονομικά βάρη, αφού από τις συζητήσεις με τους θεσμούς αποσύρθηκε ακόμη και η πρόταση για αύξηση 3% του φορολογικού συντελεστή για τα κατώτερα πληρώματα.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι το θέμα θα λυθεί με διάλογο και όχι μέσω της εφαρμογής της νομοθεσίας που προβλέπει τη δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας. Για επιστράτευση των ναυτικών ούτε λόγος να γίνεται όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Ναυτιλίας. Οι συνδικαλιστές ζητούν πλέον εγγράφως τη δέσμευση του υπουργού Οικονομικών για τη διατήρηση ως έχει του φορολογικού τους πλαισίου.

Σε νέα του ανακοίνωση το πρωί της Παρασκευής το υπουργείο Ναυτιλίας επιμένει ότι «με βάση και την τελευταία, γραπτή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, εξέλειπε πλέον το επιχείρημα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας για συνέχιση της απεργίας, επειδή δήθεν δεν υπήρχε γραπτή δέσμευση της Κυβέρνησης ότι δε θα αλλάξει το φορολογικό καθεστώς των Ναυτικών. Κατόπιν αυτών, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, καλεί την ΠΝΟ να αναστείλει την απεργία και να προσέλθει σε διάλογο για τα χρονίζοντα θέματα του κλάδου».

 

 

 

 

Για τα άλλα ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο της ναυτοσύνης, όπως, μεταξύ άλλων, τη μαύρη-ανασφάλιστη εργασία, τις συνθέσεις πληρώματος για τα επιβατηγά πλοία, το συνταξιοδοτικό, το εφάπαξ και τη ΣΣΕ το Υπουργείο «δεσμεύεται να συνεχίσει τις προσπάθειες για διάλογο, καλώντας τον κάθε φορά αρμόδιο Υπουργό και την ΠΝΟ σε συνάντηση στο Υπουργείο Ναυτιλίας. Την ερχόμενη Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016, μπορούμε να κάνουμε την πρώτη συνάντηση, με τον Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης».

 

Συνεχίζεται κανονικά η απεργία

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ): «Η κυβέρνηση αντί να δώσει απαντήσεις και λύσεις στα δίκαια αιτήματα του Ναυτεργατικού μας κόσμου προσφεύγει στο ψέμα, τον αποπροσανατολισμό, σχεδιάζει, οργανώνει και επιχειρεί απροκάλυπτα την απεργοσπασία, σε συμμαχία με ναυτιλιακές εταιρίες, όπως έγινε με τον όμιλο GRIMALDI, απειλεί και εκβιάζει, όποια ναυτιλιακή εταιρεία δεν συνεργαστεί στο σπάσιμο της απεργίας είναι ύποπτη, ενεργοποιεί μέσα από το ελεγχόμενο σύστημα ΜΜΕ τον κοινωνικό αυτοματισμό, συνεχίζει την πιο αντιδραστική μεθοδολογία των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων, στοχοποιώντας τους αγώνες των εργαζομένων και τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους ως “υπεύθυνες” για την εθνική οικονομία, τα προβλήματα στα νησιά, ενισχύει και ενθαρρύνει την αντιπαράθεση μεταξύ των διαφόρων τμημάτων της κοινωνίας να πυροβολούν τους δίκαιους αγώνες των εργαζομένων», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Ένωσης.

Η ΠΕΝΕΝ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βγάλει από το κάδρο τη δική της ευθύνη για τα τραγικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη ναυσιπλοϊα και χαρακτηρίζει συκοφαντία ότι «δήθεν» λύθηκαν τα προβλήματα των ναυτεργατών για το φορολογικό.

Για πολλοστή φορά αποδεικνύεται ότι «είναι ανεύθυνη, αναξιόπιστη, επικίνδυνη, κοροϊδεύει, εξαπατά και εμπαίζει τον ναυτεργατικό μας κόσμο», υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΕΝΕΝ που ζητά από την κυβέρνηση να δώσει λύση στα δίκαια αιτήματά τους. [Διαβάστε εδώ σχετικά]

Στην Κρήτη, οι αγρότες που βλέπουν πολλά από τα προϊόντα τους να σαπίζουν μια και δεν μπορούν να τα αφήσουν εσαεί στα θερμοκήπια, προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις. Δεν αποκλείεται και η προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη όπως λένε, με σκοπό να δρομολογηθούν πλοία, τουλάχιστον για τη μεταφορά φορτηγών με ευπαθή προϊόντα. Προχθές, πλοίο των Μινωϊκών Γραμμών φορτωμένο με αγροτικά ευπαθή προϊόντα απέπλευσε από την Κρήτη με ειδική άδεια και μετά από διαβουλεύσεις ωρών, χωρίς όμως να δίνει λύση στο πρόβλημα.

Τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια έως τις 06:00 το πρωί της Κυριακής.