Τσαβούσογλου προς Ελλάδα: Δώστε μας άμεσα τους 8 στασιαστές

Σήμερα η απόφαση για την έκδοση ή μη των Τούρκων στρατιωτικών για το πραξικόπημα

08/12/16 • 09:09 | UPD 08/12/16 • 09:09

Σήμερα αναμένεται η απόφαση από το  Συμβούλιο Εφετών για τους άλλους δύο Τούρκους στρατιωτικούς που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία.

Την Τρίτη το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε την έκδοση τριών από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς.  Το Συμβούλιο έκρινε ότι οι τρεις πρέπει να εκδοθούν για απόπειρα κατάλυσης πολιτεύματος, απόπειρα παρακώλυσης συνεδρίασης του τουρκικού Κοινοβουλίου και για αρπαγή ελικοπτέρου. Δεν εκδίδονται για την κατηγορία της απόπειρας δολοφονίας του Τούρκου Προέδρου. Και οι τρεις αναμένεται να ασκήσουν έφεση, ενώ παραμένουν κρατούμενοι.

Την άμεση έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που έφθασαν με ελικόπτερο στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γειτονική χώρα, ζήτησε από τις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε δηλώσεις του στο κρατικό δίκτυο TRT, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτήρισε “πραξικοπηματίες” τους οκτώ που αναζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα και τόνισε: «Επιθυμία μας είναι η άμεση έκδοση αυτών των ανθρώπων στην Τουρκία».

Ο κ. Τσαβούσουγλου, σημείωσε πως εγείρει ερωτήματα η κίνηση των ελληνικών αρχών, τη μία μέρα να απορρίψουν την έκδοση των τριών στρατιωτικών και την επομένη να αποφασίσουν την έκδοση των άλλων τριών. Ο Τούρκος Υπουργός συμπλήρωσε ότι περιμένει με ενδιαφέρον να εξετάσει το σκεπτικό της απόφασης. Ανέφερε επίσης ότι η Άγκυρα δεν επιθυμεί να παραβιαστεί το Δίκαιο, ωστόσο υποστήριξε πως υπάρχουν διεθνείς συμφωνίες και αυτά τα άτομα πρέπει να εκδοθούν στην Τουρκία.