Μέχρι 7% φθηνότερο το ρεύμα από Πρωτοχρονιά

06/12/16 • 16:41 | UPD 06/12/16 • 16:42

Μειώσεις της τάξεως έως και 7% θα πληρώνουν από 1η Ιανουαρίου στα τιμολόγια της ΔΕΗ άλλα και στις υπόλοιπες εναλλακτικές παροχές ηλεκτρικής ενέργειας οι καταναλωτές.

Τη συγκεκριμένη μείωση αποφάσισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και αφορά τα τέλη δικτύου μεταφοράς και διανομής που πληρώνουμε μέσω των τιμολογίων ρεύματος και που επιβαρύνουν ισόποσα τους λογαριασμούς τόσο της ΔΕΗ όσο και των ιδιωτών παρόχων.

Σύμφωνα με την απόφαση, τα ποσοστά μειώσεων για τους οικιακούς καταναλωτές διαμορφώνονται έως 7% και αφορούν τις λεγόμενες μονοπωλιακές χρεώσεις, ενώ σημαντική μείωση προβλέπεται για τα κοινωνικά οικιακά τιμολόγια.

Αξίζει να σημειωθεί πως το νυχτερινό τιμολόγιο απαλλάσσεται εξολοκλήρου από τις χρεώσεις.

Πάντως, για τους πελάτες της ΔΕΗ με οφειλές στην Επιχείρηση, εφόσον έως την 31/12/2016 προχωρήσουν σε ρύθμιση, τότε απευθείας το ποσό που θα καταβάλουν σε 36 δόσεις θα είναι μειωμένο σε ποσοστό 15%.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκης, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση «60 χρόνια ορυχεία» στην Κοζάνη, τόνισε ότι η στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι συγκριτικό στοιχείο του αναπτυξιακού σχεδιασμού της ΔΕΗ, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατό να υποκατασταθεί η σημασία της λιγνιτικής παραγωγής για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Επίσης, υπογράμμισε ότι όσοι επιτίθενται στο λιγνίτη, επί της ουσίας εξυπηρετούν τις επιδιώξεις των ανταγωνιστών της ΔΕΗ, που προκρίνουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ δήλωσε ότι είχε συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος η λειτουργία των τεσσάρων μονάδων του ΑΗΣ Καρδιάς και των δύο μονάδων του ΑΗΣ Αμυνταίου να φθάσει στις 32.000 ώρες.

Ωστόσο, η Επιτροπή Περιβάλλοντος αποφάσισε να μειώσει τις ώρες λειτουργίας των μονάδων αυτών σε 17.000.

ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου