Σε ισχύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας από την Αστυνομία

Πετροπόλεμος στην Ακαδημίας στην πορεία για τον Γρηγορόπουλο

06/12/16 • 13:16 | UPD 06/12/16 • 14:27

Πορεία προς τη Βουλή πραγματοποιούν αυτήν την ώρα φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές και συλλογικότητες – που νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει συγκέντρωση στα Προπύλαια – με αφορμή τη συμπλήρωση οκτώ χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης σημειώθηκαν μικροεπεισόδια με ομάδα ατόμων να πετάει πέτρες σε ΜΑΤ στην Ακαδημίας.

Επίσης, συλλογικότητες από τον αντιεξουσιαστικό χώρο αλλά και οργανώσεις της αριστεράς καλούν σε διαδηλώσεις στις 5 και στις 6 το απόγευμα, αντίστοιχα, με αφετηρία τα Προπύλαια. Επιπλέον, συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 9 το βράδυ στον τόπο όπου έπεσε νεκρός ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, στα Εξάρχεια.

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες μαθητές στα Προπύλαια για να τιμήσουν την μνήμα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, καθώς συμπληρώνονται σήμερα οκτώ χρόνια από την ημέρα που ο 15χρονος τότε Αλέξανδρος έπεσε νεκρός από τα πυρά του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα στα Εξάρχεια.

Σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν επεισόδια, βανδαλισμοί και καταστροφές, ενόψει της 8ης επετείου της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, η Ελληνική Αστυνομία έχει αποκλείσει από νωρίς το πρωί το κέντρο της Αθήνας, που είναι κυριολεκτικά απροσπέλαστο για τους πολίτες και τα αυτοκίνητα, ενώ κλειστοί θα είναι από τις 15:00 και τις 16:30 αντίστοιχα παραμένουν οι σταθμοί του μετρό Πανεπιστήμιο και Σύνταγμα.

Στις 5 το απόγευμα εξάλλου είναι προγραμματισμένη δεύτερη συγκέντρωση από αντιεξουσιαστικές ομάδες, που σκοπεύουν να κινηθούν προς το σημείο όπου το παιδί έχασε τη ζωή του.

Η κατάσταση- λένε οι πληροφορίες από την Αστυνομία – μοιάζει «εκρηκτική» (ο εντοπισμός περισσοτέρων από 150 μολότοφ σε εγκαταλελειμμένο σπίτι στα Εξάρχεια είναι ενδεικτικός του σχεδίου των μπαχαλάκηδων) καθώς κάποιοι από τον σκληρό πυρήνα των αντιεξουσιαστών ενδεχομένως να προσπαθήσουν να προκαλέσουν επεισόδια.

grigoropoulos-poreia-1300-2

poreia-0gerigoroloupou-1300

Στις 8 το βράδυ, οι διαδηλωτές αναμένεται να συγκεντρωθούν στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, στη συμβολή των οδών Τζαβέλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια.

Έτσι οι αστυνομικές αρχές υποχρεώθηκαν να καταστρώσουν τα πλάνα τους για την τήρηση της τάξης αλλά και την αποφυγή εκτρόπων και επεισοδίων με βάση την εντολή που έφτασε από το υπουργείο να διατηρηθούν χαμηλοί τόνοι, αλλά παράλληλα να μην υπάρξουν εικόνες με καταστροφές και λεηλασίες καταστημάτων. Σε συνεχείς συσκέψεις των επιτελών του υπουργείου Δημόσιας Τάξης αποφασίστηκε να «οχυρωθεί» το κέντρο της Αθήνας με βάση το πλάνο που χρησιμοποιήθηκε στο Πολυτεχνείο σε μια πιο «σκληρή» εκδοχή και φυσικά χωρίς το μέτρο των προληπτικών στοχευμένων προσαγωγών και της μηδενικής ανοχής.

Συνολικά θα διατεθούν περισσότεροι από 3.000 αστυνομικοί με σκοπό οι δυο συγκεντρώσεις να μην καταλήξουν στο γνωστό κλεφτοπόλεμο στους δρόμους της Αθήνας και έξω από το Πολυτεχνείο.

Προς το παρόν, η κίνηση στους δρόμους διεξάγεται κανονικά και οι συγκεντρωμένοι μαθητές βρίσκονται στο πεζοδρόμιο έξω από το κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι μαθητές κρατούν πανό που μεταξύ άλλων γράφουν «Αυτή η σφαίρα δεν έπεσε τυχαία, κάτω τα χέρια από τη νεολαία» και «Κρεμάλα στους φασίστες».

Συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη την Ελλάδα 

Συγκεντρώσεις και πορείες για την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου οργανώνονται και σε:

Θεσσαλονίκη (18.00, Καμάρα),
Πάτρα (12.00, Παράρτημα),
Βόλο (18.00, Θόλο),
Κομοτηνή (18.00, Παλιά Νομική),
Αγρίνιο (18.00, πλ. Δημάδη),
Τρίκαλα (18.00, πλ. Ρήγα Φεραίου)
Αλεξανδρούπολη (17.30, αναγνωστήριο ΔΠΘ).