«Πάτερ δεν έχουμε φως, παίρνουμε κεριά για να διαβάζουμε»

06/12/16 • 08:25 | UPD 06/12/16 • 08:25

«Πάτερ, δεν έχουμε φως στο σπίτι και παίρνουμε τα κεριά, τα στρίβουμε για να τα μεγαλώσουμε, για να μπορούμε να διαβάσουμε τα βράδια…». Αυτά τα συγκλονιστικά λόγια άκουσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, όταν ρώτησε δύο παιδιά για ποιο λόγο παίρνουν κρυφά κεριά από ένα παρεκκλήσι της Αρχιεπισκοπής. Με τρεμάμενη φωνή τα παιδιά του εξήγησαν πως δεν είχαν ρεύμα στο σπίτι τους, έπρεπε όμως να διαβάζουν για το σχολείο.

Την περίπτωση αυτή αποκάλυψε ο Αρχιεπίσκοπος μιλώντας σε φιλανθρωπική εκδήλωση. Και, όπως είπε, δεν είναι η μοναδική. Στην Ελλάδα της κρίσης, η Εκκλησία καλείται να αντιμετωπίσει καθημερινά χιλιάδες περιπτώσεις ακραίας φτώχειας. Αυτό, άλλωστε, προκύπτει και από τα στοιχεία. Πέρυσι, η Εκκλησία διοργάνωσε 327 συσσίτια σε όλη τη χώρα για 513.729 συμπολίτες μας. Συνολικά για το φιλανθρωπικό της έργο διέθεσε 126.041.801,73 ευρώ και επωφελήθηκαν 1.267.147 άτομα. Την ίδια στιγμή, 150.435 άνθρωποι απευθύνθηκαν στα 1.946 ενοριακά φιλόπτωχα ταμεία και 115.991 στο Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο.

Πέραν από τους αριθμούς φτώχειας που σύμφωνα με ιεράρχες αυξάνονται ανησυχητικά, ο κ. Ιερώνυμος περιέγραψε (κατά την ομιλία του) με δάκρυα τα όλα όσα έχει δει στα συσσίτια.

«Ανθρωποι νεόπτωχοι έρχονται να πάρουν ένα πιάτο φαγητό και επειδή υπάρχουν τα κανάλια και οι φωτογραφικές μηχανές κρύβουν τα πρόσωπά τους. Αυτός είναι ο ελάχιστος σεβασμός στην προσωπικότητα του ανθρώπου. Για αυτό η Εκκλησία επινόησε πλέον τα δέματα να πηγαίνουν στα σπίτια».

ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου