1.500 ΤΑ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Έστειλαν κοντέινερ στην Μαλακάσα αλλά άφησαν τους πρόσφυγες στα αντίσκηνα!

04/12/16 • 07:00 | UPD 04/12/16 • 07:00

Υπό το μηδέν, σαν τις θερμοκρασίες που ήδη κυριαρχούν σε πολλά μέρη της χώρας, βαθμολογείται η κυβέρνηση στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης αν και (ή ακριβώς διότι;) το μόνο που έχει αναλάβει είναι ο συντονισμός εκείνων που εργάζονται για πιο ανθρώπινες και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι ευθύς εξ αρχής και ιδιαίτερα μετά τον περασμένο Μάρτιο που η κυβέρνηση προσχώρησε στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας, αποδεχόμενη τον εγκλωβισμό όσων έφθαναν στα νησιά, τα έργα για τη φιλοξενία και περίθαλψη των προσφύγων τα ανέλαβαν στην πλειονότητά τους διεθνείς οργανισμοί (Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης) συνεπικουρούμενοι από ΜΚΟ του εξωτερικού και του εσωτερικού. Αυτό σημαίνει ότι τα 500 εκατομμύρια ευρώ της έκτακτης και τακτικής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης περνούν, εν πολλοίς, από τους παραπάνω φορείς και τον Ελληνικό Στρατό που εκλήθη να συνδράμει αφού κανείς άλλος δεν μπορούσε να εκτελέσει έργο εντός ωρών. Η κυβέρνηση θα έπρεπε μόνο να δίνει τις κατευθύνσεις. Αλλωστε είχε ιδρύσει ειδικό χαρτοφυλάκιο για τη μετανάστευση, το οποίο προσφάτως εξελίχθηκε σε κοτζάμ αυτόνομο υπουργείο!

Ομως:

1 Στη Μαλακάσα, μέχρι και χθες ακόμη, οι 860 πρόσφυγες έμεναν σε αντίσκηνα αν και είχαν μεταφερθεί στην περιοχή 200 κοντέινερ εδώ και 1,5 μήνα! Με τον ευάλωτο πληθυσμό, δηλαδή μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες και άρρωστους ηλικιωμένους, να μετριέται σε περίπου 200 άτομα, οι πρόσφυγες μεταχειρίστηκαν κάθε μέσο για να ζεστάνουν τις παγωμένες σκηνές. Αναβαν αυτοσχέδιες φουφούδες, φιάλες γκαζιού και γυμνές αντιστάσεις που θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να οδηγήσουν σε δυστύχημα ανάλογο με εκείνο στη Μόρια, όπου κάηκαν ζωντανοί μια γιαγιά με το εξάχρονο εγγονάκι της. Χρειάστηκε να βγουν διαμαρτυρόμενοι και να απειλήσουν πως θα κάψουν τις σκηνές για να ζεσταθούν προκειμένου να ξυπνήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και να ξεκινήσουν τα έργα εγκατάστασης των κοντέινερ.

ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

archat@etypos.com

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής